שוב הגיע סופו של יום עבודה ואתם מגיעים הביתה מרוטים ומעט מקומטים, פותחים את ארון המזווה כדי לבהות שוב בקופסת השימורים המיותרת ובחצי שקית של איזה תבלין מעלה עובש. המרחק מהמראה המשמים הזה אל הטלפון לטייק אווי או ליציאה לאכול בחוץ קצרה מאוד .
מי רוצה בינינו , לרוץ לסופר ולעשות קניות אחרי יום עבודה מעייף? אם קיוויתם לחסוך קצת בענף זה של אכילה בחוץ שהוא בור ללא תחתית של הוצאות, או אם אתם חסים על בריאותכם ולא מעוניינים להפקירה בידי מסעדות מזון מהיר, זה הזמן להפוך את המזווה שלכם למצויד ומדוגם,כך שכאשר אתם תציצו בו אחרי יום עבודה מה שיעלה לכם בראש זה ארוחה טעימה ובריאה שרקחתם במו ידיכם בקלות והנאה ולא חלילה יציאה לפקקים בדרך למסעדה.
.אםהמזווה שלכם נראה ריקני ומשמים זה הזמן לעשות יציאה חגיגית לסופר המקומי ולדאוג לצייד את המזווה כראוי.בחרנו לכם 8 מרכיבים שאם תדאגו שתמיד יהיו במזווה אין מצב שלא תוכלו בכל ערב להכין לכם ולבני הבית ארוחה בריאה ומדליקה,בתוך המרכיביםמצורפים גם כמה רעיונות למתכונים מתאימים,
1. שמן זית –
שמן זית הוא מוצר שאין לו תחליף במזווה הביתי . אין בישול ללא שומן והשומן שמסתתר בתוך שמן הזית הוא לא אויב שלכם, גם אם אתם בדיאטה תמידית או שומרי בריאות נלהבים.שמן הזית הוא נוזל מוזהב שכל כולו אנטי - אוקסידנטים מובחרים שמורידים את רמת הכולסטרול הרע שלכם,ונלחמים במחלות לב ואפילו מומלצים כטיפול המרחיק מכם את הסרטן. לגבי שיקולי בישול- שמן זית הוא נוזל בישול מושלם ויש בו מגוון סוגים שחלקם קלאסיים לטיגון חלקם טובים לבישול וחלקם מתאימים לאכילה טריים בסלטים ומתאבנים שונים. תוכלו למצוא שמני זית ברמות תיבול שונות ובדרגות כבישה שונות מטעמי בריאות חשוב להקפיד על שמן מכבישה קרה ברמת חמיצות 0.4 . אם אתם אניני טעם תוכלו למצוא שמני זית מובחרים בכל רמה,שמני הזית מגיעים לרמות אנינות אין סופית וטועמי שמן זית המבינים בדקויותיו ממש כמו בתחום היין.
2. שום-
כמו שלא יעלה על דעתכם שלא יהיו במטבח שלכם מלח ופלפל או תבלינים אחרים, כך גם מזווה נטול שום משמעו בישול מעט חיוור . השום מוכן שתעשו לו הכול –והוא יחזיר לכם אהבה בין אם תקצצו אותו תמעכו אותו תאפו אותו,או תטגנו אותו עם מרכיבים שונים, שום ישדרג כל תבשיל כמעט ויוסיףלו טונות של טעם וגם בריאות.כל סוגי המטבחים השונים עושים שימוש מושכל בשום,כל מטבח על פי דרכו, כמו למשל המטבח האיטלקי שיעשיר כל רוטב לפסטה בשום, ואפילו המטבח התאילנדי או ההודי שישלבו אותו בתבשילים השונים חי או מבושל. אין זה מקרה שהשום מלווה בישול של כל כך הרבה תרבויות לאורך אלפי שנים , השום הוא החבר הטוב של הבריאות שלנו, עשרות מחקרים נעשו על השום וכל פעם מגלים שוב ושוב כמה השום אפקטיבי בשמירת גוף בריא.מחקרים הראו קשר בין אכילת שום לבין מניעת מחלות לב,הראו ששום מוריד כולסטרול, הורס רדיקלים חופשיים חצופים שמסתובבים בגוף שלנו יותר טוב מכל תרופה כימית שהמדע שלנו הצליח להמציא.השום מגיע בגרסה הטבעית בשיניים עסיסיות מה שמחייב קצת טרחה וקילוף. מומלץ למעוך תחת הסכין את שיני השום לפני קילופן זה מקל על הקילוף ויוצר בכל שן שום את אותו חומר מסתורי הנקרא אליצין שבו מסתתרות כל סגולות הבריאות הטובות של השום. יש כאלה הקונים שום קצוץ קפוא או אבקת שום וחוסכים זמן ומאמץ אבל מאבדים כך קצת מהערך התזונתי..
3. פסטה יבשה-
מי שהמציא את הפסטה היבשה היה בטוח איש אוהב אדם ובעל מודעות חברתית מפותחת. הוא יצר מזון זול שכל שקית ממנו מאכיל לשובע משפחה רעבה במחיר מצחיק. מוצר שיכול לשבת במזווה חודשים ועדיין להיות מוכן לפעולה ברגע ששולפים אותו.מה גם שהפסטה היא מאכל מנחם וטיפולי והסרוטונין שבה ידוע כמשפרמצב רוח ואווירה.היא מתאימה לכל מצב רוח בישולי אתם יכולים לעשות לה רוטב של שפים בחמישה שלבים אם נחה עליכם הרוח,אבל גם להבדיל לזרוק עליה קצת שום קצוץ וחמאה תוך שניות ולטרוף אותה בתיאבון.היא חברה של כל בשר דג או מאכל ים . למרות שקיימתחוקיות כלשהיא בקשר בין סוג הרוטב לסוג הפסטה מה שקובע בסופו של דבר הוא מה שאתם אוהבים.פטוצ'יני או פפרדלה או אפילו הפסטה המצחיקה בצורת פפיונים שהקטנטנים במשפחה מאוד אוהבים.
4. מרק עוף (שמכינים לבד)-
מרק עוף הוא שימושי למאכלים רבים בין אם אתם משתמשים באבקת מרק או בציר שעשיתם בעצמכם ומוכן לשימוש למאכלים שונים. מרק עוף ישרת אתכם נאמנה אם אתם משפחה שאוהבת מרקים ומאכלי קדרה או אם אתם רוצים לבשל אוכל איכותי מנחם ולא יקר . מרק העוף במזווה יעודד אתכם לבשל מאכלים שיעלו לכם פחות וישאירו אתכם שבעים ומסופקים.לכן תמיד מומלץ שיהיה לכם ממנו במזווה. אם אתם מסתייגים מהאבקה המוכנה דאגו לבשל לסנן ולצנן או להקפיא ציר עוף מתוצרת ביתית אתם תראו שתמיד תמצאו לכך שימוש.את מרק העוף יכולים להחליף מרק של ירקות או של בקר לפי טעמכם והעדפותיכם.מרק העוף יכול להיות גם דיאטטי ודל שומן אם תורידו לפני הבישול את השומן המיותר מהעוף וכמובן את העור.טיפ אחרוןהוא להתאים את הציר הנכון לתבשיל הנכון אם אתם עושים תבשיל שרובו ירקות אז ציר ירקות יהווה בסיס מושלם עבורו ואם אתם עושים תבשיל שעיקרו בשר בקר השתמשו בציר בקר כבסיס.
5. קטניות –
יתכן ואתם רואים את הכותרת ומיד מדמיינים את עצכם מול השיש בוהים בקערת שעועית שסופגת את מי ההשריה לאט לאט לאט נכון קטניות יבשות דורשות הכנה מראש אבל כמו הרבה סוגים של מזון איטי הקטניות בדרכן האיטיתתומכות בבריאותכם, בעקשנות שלא מביישת צב סבלן ומעבר לכך הקידמה וחברות המזון בראו לנו קטניות מושרות קפואותויש תמיד את קופסאות השימורים הנוחות שתוך שניות מוכנות לשימוש ולזלילה, כמה שקיות או פחיות שימורים של קטניות- עדשים בצבעים שונים חומוס או שעועית הם אוצר של מרקים ותבשילים שימיסו את החורף העיקש ביותר,הם זולים, בריאים וזמינים. אם תגיעו למדף הקטניות בסופר תגלו שיש שם עולם שלם של קטניות שלא הייתם מודעים אליו,כמו שעועית חומה, עדשים בכל הצבעים,חומוס בגדלים שונים ועוד, הקטניות נפלאות עם בשר וירקות או פשוט עם אורז או פחממה אחרת. היו מודעים לעובדה שקטניות בשילוב עם פחממה כמו אורז תפוחי אדמה או אפילו פסטה הופכות בגוף לחלבון איכותי שטוב לא פחות ואפילו יותר מבשר או מכל חלבון שמקורו מהחי.
6. אורז-
אורז הוא כמו קנבס לבן שמחכה לציור הקולינרי האישי שלכם, הוא גמיש ומגוון וכמו דף חלק סופג לתוכו כמעט הכול. מוצר בסיס כזה שאפשר לעשות איתו הכולפשוט חייב להיות חלק מהמזווה שלכם. בשילוב עם בשר או סויה או טופו הוא יכול להוות מנה עיקרית וכמובן ליכול למלא את תפקידו הקלאסי בתור תוספת נפלאה. הוא לא יקר ויש לו זמן מדף ארוך מאוד. אל תחששו מלקנות אורז מלא רק תקפידו להוסיף לו 2 כוסות מים וחצי לכל כוס אורז שלא כמו באורז לבן,ולאחר רתיחה בשלו אותולפחות 25 דקות על אש קטנה. יתקבל אורז רך ומלא בטעמים. יש המשרים אורז מלא כשעה לפני הבישול אבל זה לא חובה. התנסו באורז בסמטי, באורז אדוםובאורז פרא או לפחות אל תוותרו על סושי ביתי עם אורז עגול המיוחד לסושי.
7. עגבניות משומרות או רסק עגבניות
העגבניות נמצאות בכל סגנון בישול ובכל מטבח .לא תמצאו מטבח שלא מכיל אותן. מה לא נאמר ונכתב עליהן. אין עוד ירק או פרי שניתן לעשות מימנו כל כך הרבה תבשילים ומאכלים. אם יש לכם במזווה עגבניות משומרות או רסק עגבניות יש לכם תמיד מה לאכול. ייתכן ואתם חושבים כעת שעגבניות טריות הן טעימות יותר ובריאות יותר מאלה המשומרות ואתם צודקים אבל עגבניות משומרות או רסק עגבניות במזווה יאפשר לכם ליהנות מתענוג העגבנייה גם אם לא עשיתם קניות כבר שבוע ואין אפילו עגבנייה טרייה אחת במקרר שלכם. כך ישירות מהפחית אל הסיר וכבר יש לכם בסיס להמון מאכלים נפלאים. מחקרים אחרונים מראים שבישול העגבנייה לא פוגע ברמת האנטי אוקסידנטים בה אלא אף מגביר אותם.
מקורות לקריאה נוספת:
-
Fernau, Karen. "Pantry must-haves to prevent those late-night takeout orders." Tucsoncitizen.com, October 9, 2007.
Parker-Pope, Tara. "Unlocking the Benefits of Garlic." The New York Times, June 19, 2009.