הידעתם כי בשנת 2008 רשומים ברשם העמותות כ- 25,000 עמותות ומוסדות ללא כוונת רווח. נתון מפתיע נוסף הנו בכל שנה נרשמות כ- 1,500 עמותות ומוסדות ללא כוונת רווח ברשם העמותות. נתונים אלו מעידים לטעמי על תרבות חברתית של מעורבות קהילתית ורצון להשפיע על הסביבה, עם זאת גישה ביקורתית מעט אולי תבחן האם הסיבה לרישום העמותות המוגבר קשור בכך שהליך הקמת עמותה הוא פשוט וכשכך כמעט כל אדם יכול לבצעו גם אם אינו עורך דין או רואה חשבון. המעורבות היחידה של בעל המקצוע הנה אישור עורך דין לתצהיר המצורף לבקשת הרישום המוצגת עם הקמת עמותה חדשה.
הקמת עמותה חדשה מתבצעת ביחידת רשם העמותות אשר מהווה חלק מתחום המוסדות ללא כוונת רווח. יחידת רשם העמותות פועלת בהתאם לחוק העמותות. חוק העמותות מתיחס בין השאר לפרקים שעניינם הקמת עמותה חדשה, תקנון, חברים, מוסדות, ניהול חשבונות וביקורות. למעשה ניתן לראות חוק זה כתורה החוקית של היצירה הנקראת עמותה, עם זאת על חוק זה מתווספים תקנות, חוזרים ונהלים לכן רצוי ומומלץ להשקיע זמן ולקרוא את החומרים המוצגים באתר רשם העמותות אשר במשרד המשפטים, במיוחד המלצתי הנה לעיין בטופס בקשה לרישום עמותה חדשה הנמצא באתר משרד המשפטים. בחוברת זו ניתן למצוא הסברים רבים בלשון בהירה ונהירה לחוק ולפרשנותו, בנוסף ניתן להתקשר ליחידת רשם העמותות ולקבל אינפורמציה נוספת. באתר רשם העמותות ניתן אף למצוא טפסים חיונים שישמשו אתכם בהליך הקמת עמותה.
אחד ממקורות המימון החשובים של עמותות הנה קבלת תמיכה ממשלתית, אומנם לא כל העמותות זכאיות לתמיכה זו והדבר תלוי בעמידת העמותה בתבחינים החוקיים המתפרסמים ברשומות ביוזמת משרדי הממשלה השונים, אך עדיין סכומי הכסף המשולמים מידי שנה על ידי המדינה בדרך תמיכה זו נאמדים במאות מיליוני שקלים חדשים ואף יותר. עמותות, כגון תאטרונות, מקבלים תמיכה ציבורית אדירה, לכן חשוב שתמיכה זו תינתן בשקיפות על מנת למנוע אפליה ושחיתות. לצורך כך עמותה תקבל תמיכה בהתאם לקריטריונים שנקבעו בתבחינים, כל העמותות המגישות בקשות לתמיכה על פי תבחין ספציפי יקבלו תמיכה בהתאם לתקציב המוקצה לתבחין זה, לניקודן ולמיקומן היחסי ביחס לניקוד עמותות אחרות.
ככלל יש לדעת כי המדינה תומכת בעמותות גם על ידי הטבות מס שונות לו זכאיות העמותות מתוקף מעמדן המיסוי כשכך החליטה הממשלה וועדת הכספים של הכנסת כי רשם העמותות יבחן אם העמותה עומדת בכל דרישות החוק, התקנות והנהלים ואם נכסי העמותה והכנסותיה משמשים אך ורק את מטרות העמותה.
לסיכום ניתן לומר כי אומנם כמעט כל אדם יכול להקים עמותה הרי שבפועל חלות הגבלות רבות על העמותה ויש לפעול בהתאם להנחיות שאילולא כן ועד העמותה עשוי להפר את החוק ובכך לאיין את את ההטבות הגדולות מהן יכולות להרוויח עמותות.