חיסונים בכלל, וחיסוני כלבים בפרט, מהווים את הכלים הבסיסיים ברפואה וטרינרית מונעת. חיסונים מונעים מחלות אשר עשויות לגרום לתחלואה קשה בכלבים וחלקן גם יכול לפגוע בבני אדם (מחלות כגון כלבת או לפטוספירה).
על ידי שימוש בחיסונים, וטרינרים יכולים כיום למנוע מחלות בכלבים וחתולים ולהאריך את חייהם.
פרוטוקול החיסונים משתנה לפי גיל הכלב וכן לפי המדינה בה הוא חי (החיסונים ניתנים כנגד מחלות נפוצות באזור ולכן קיימים הבדלים בחיסונים הניתנים במדינות שונות). לגורים ניתנים יותר חיסונים מאשר לכלב בוגר, זאת מכיוון שלהם דרושים חיסוני דחף המעודדים את המערכת החיסונית של הגור ליצור נוגדנים ארוכי טווח.
בערך בגיל שישה שבועות, רמת הנוגדנים אותם קיבל הגור מאימו מתחילה לרדת ולכן הוא הופך פגיע יותר לגורמי מחלה שונים (וירוסים וחיידקים). בשל כך החיסון הראשון ניתן בגיל זה. עם זאת, בחלק מגורי הכלבים רמת הנוגדנים האימהיים בגיל זה עדיין גבוהה מספיק בכדי לפגוע ביעילות החיסון ולכן המלצת הוטרינרים היא לחסן גורי כלבים צעירים שלוש פעמים בכדי למנוע אפשרות של חיסון לא אפקטיבי.
צריך לדעת שחיסון כלב חולה יכול לפגוע בבריאותו ובנוסף יתכן ויעילות החיסון תיפגע. בשל כך, כל וטרינר יבצע בדיקה גופנית לפני חיסון לחיפוש סימני מחלה אשר ימנעו את מתן החיסון.
פרוטוקול חיסונים מומלץ לכלבים בישראל:
חיסון כלבת:
כל בעל כלב מחויב לחסן את כלבו פעם בשנה, כנגד מחלת הכלבת.
כלבת הינה מחלה קטלנית הגורמת למוות ולא קיים טיפול כנגד המחלה לבעלי חיים (בבני אדם קיים טיפול ניסיוני).
וירוס הכלבת גורם לפגיעה במערכת העצבים. סימני המחלה: שינוי התנהגות (בעיקר - אגרסיביות), לעיתים ניתן לראות נראית נשיכת חפצים דוממים, ריור, פחד ממים ועוד.
בנוסף לחיסון כנגד כלבת, כל כלב בישראל חייב סימון בשבב תת עורי. החדרת השבב תיעשה על ידי הוטרינר בזמן חיסון הכלבת הראשון.
גורי כלבים מקבלים את חיסון הכלבת בדרך כלל לאחר סיום חיסוני המשושה.
חיסון משושה – מה הוא מכיל?
חיסון משושה מכיל מרכיבי חיסון כנגד ארבעה סוגי וירוסים ושני זני חיידקים הפוגעים בכלבים.
1. כלבלבת – מחלה הנגרמת על ידי וירוס אשר עשוי לפגוע במערכות שונות בגוף הכלב. סימני המחלה משתנים כתלות במערכת שנפגעה (תיתכן פגיעה במקביל במספר מערכות). פגיעה במערכת העיכול תגרום להקאות ושלשולים, פגיעה במערכת הנשימה תגרום לגרום לשיעול או הפרשות מהאף והעיניים (ולעיתים לדלקת ריאות), במקרים חמורים נפגעת גם מערכת העצבים ויכולים להיגרם כיווצים בלתי רצוניים בשרירי הגפיים או פרכוסים.
2. פרוו – וירוס הגורם לפגיעה במערכת העיכול, סימני המחלה כוללים הקאות ושלשולים דמיים חמורים ביותר המובילים להתייבשות קשה. הטיפול דורש מתן נוזלים ותרופות לוריד ואשפוז בבית חולים וטרינרי. ללא טיפול, המחלה גורמת למוות במרבית המקרים.
3. פארא-אינפלואנזה – וירוס הפוגע מערכת הנשימה. סימני המחלה כוללים שיעולים והפרשות מהאף.
4. דלקת כבד נגיפית – מחלה נוספת הנגרמת על ידי וירוס הפוגע בכבד ולעיתים גם בעיניים. סימני המחלה יכולים לכלול חום, צהבת, שיעול, בצקת קרנית ("עין כחולה"), דיכאון וחוסר תיאבון.
5. לפטוספירה (עכברת) – שם המחלה נובע בשל העובדה שהיא מועברת על ידי מכרסמים כגון עכברים. מחלה זו עלולה לפגוע גם בבני אדם ולא רק בכלבים. בחיסון המשושה ניתן למצוא מרכיבים המגנים מפני שני זנים של חיידק זה. חיידק הלפטוספירה גורם לפגיעה חמורה בכליות ובכבד.
חיסונים אפשריים נוספים:
שעלת מכלאות – מחלה חיידקית הגורמת לדלקת בדרכי הנשימה. סימני המחלה הם בעיקר שיעול קשה שלעיתים גורם לניסיון הקאה. המחלה הינה מדבקת מאוד (ולכן נפוצה במכלאות בהן מוחזקים כלבים רבים). החיסון נגד שעלת המכלאות מומלץ לכלבים אשר אמורים להיות מוצגים בתערוכות בהן יש כלבים רבים אחרים או כלבים המועברים לפנסיון.
"חיסון" נגד תולעת הפארק – זהו אינו חיסון אלא טיפול מונע בלבד (לא קיים חיסון נגד תולעת הפארק). הטיפול אמנם לא יכול למנוע לחלוטין את הנגיעות בתולעת הפארק אבל יכול להפחית את ההדבקה או חומרת המחלה. טיפול זה ניתן כל חודשיים עד שלושה באזורים נגועים (בעיקר מרכז הארץ).
כאן הוא המקום להזכיר כי מרפאה וטרינרית ניידת הינה מושלמת לשם ביצוע חיסונים בנוחות בית הלקוח. על ידי ביקור בית וטרינרי ניתן לחסוך זמן ולבצע את החיסונים בזמן הנוח לכם.
מהם גילאי החיסונים המומלצים?
• גיל 6 שבועות: חיסון משושה
• גיל 9 שבועות: חיסון משושה שני
• גיל 12 שבועות: חיסון כלבת והחדרת שבב זיהוי תת עורי
• גיל 14 שבועות – חיסון משושה אחרון
מאחר ולא מומלץ לחשוף גורים לכלבים אחרים בשל סכנה בהדבקות במחלות, שירות וטרינר עד הבית מהווה פתרון אידיאלי לביצוע החיסונים בנוחות ביתכם.
כלב בוגר יחוסן כל שנה בחיסון כלבת ומשושה. אם לא ידועה היסטוריית החיסונים של כלב חדש ההמלצה היא לחסנו פעמיים בחיסון משושה.