טיפולי שיניים בכלבים וחתולים
מכיוון שכלבים וחתולים אינם מצחצחים את שיניהם הדבר מוביל להצטברות אבנית ופלאק על גבי השיניים. במרבית המקרים המצב מחמיר עם הגיל ולכן נדרש טיפול שיניים ע"י וטרינר.
קיימים גזעי כלבים להם רגישות יתר יותר למחלות שיניים ומחלות חניכיים, גזעי כלבים הרגישים אל כוללים את הפודל, שיצו, מלטז פינצ'ר, טריירים קטנים ועוד. בגזעים המועדים למחלות חניכיים יש צורך בניקוי שיניים שנתי או אפילו תכוף יותר (כתלות בגיל הכלב).
חתולים סובלים גם הם ממחלות חניכיים אך בניגוד לכלבים, מחלות אלו תוקפות אותם גם בגילאים צעירים יחסית.
מחלת חניכיים במצב מתקדם מובילה להצטברות אבן שן רבה, פגיעה ודלקות קשות בחלל הפה, חשיפת שורשי השינים (בשל נסיגת חניכיים), התרופפות השן מעצם הלסת ונשירת שיניים.
מחלת חניכיים במצב מתקדם גורמת ל:
- ריור וירידה במשקל
- ריח רע מפה החתול או הכלב
- חוסר רצון לאכול (בשל כאב)
- בכלבים קטנים דלקת חניכיים חמורה עלולה לפגוע בעצם הלסת ולגרום לשברים בה
- במקרים של דלקת קשה בלסת העליונה, עלולה להיווצר פיסטולה (חיבור) בין חלל הפה לחלל האף או לעיתים הצטברות מוגלה רבה (אבסס) מאחורי העין ופגיעה בה.
- במקרים חמורים קיימת סכנה של מעבר חיידקים מחלל הפה אל זרם הדם ובעקבות כך פגיעה באיברים פנימיים
חלק מבעלי חיות המחמד חושבים כי אין צורך בצחצוח שניים כי "בטבע חיות לא מצחצחות שיניים". זוהי הנחה שמקורה בטעות. בטבע, לעומת המצב הקיים אצל חיות מבויתות, במידה ומתפתחת בעיית שיניים, בעל החיים ימות במהירות, מאחר והוא לא יכול לצוד את טרפו. לעומת זאת, חיות המחמד שלנו יכולות לחיות שנים רבות, גם עם מחלת שיניים או חניכיים חמורה.
בנוסף, בעלי הכלבים או החתולים לא תמיד מבינים כי מחלות שיניים וחניכיים הן מצב כואב! רק חישבו על עצמכם ועל הסבל שלכם כאשר יש חורים בשיניים או כל מחלה אחרת בחלל הפה.
חשוב להבין כי תפקידנו הוא לעשות ככל האפשר בכדי למנוע או להפסיק את הכאב, דבר זה נעשה ע"י טיפול וניקוי שיניים.
טיפול שיניים בכלבים וחתולים
חשוב להבין כי אבן השן הנראית לעין היא רק חלק מהבעיה. דלקת החניכיים נגרמת ע"י אבן שן אשר נמצאת מתחת לקו החניכיים. מסיבה זו, הוטרינר מסיר, בשלב הראשון, את אבן השן הנראית לעין ואחר כך הוא משתמש במכשיר מיוחד ("סקיילר אולטראסוני") אשר מסיר את אבן השן גם מתחת לקו החניכיים.
במקרים בהם השן מתנדנדת ואינה מעוגנת כראוי לעצם הלסת בד"כ קיים צורך בעקירתה.
לאחר הסרת אבן השן מבצע הוטרינר פוליש. תפקיד הפוליש הינו לאטום חריצים קטנים אשר נשארו על השן.
צריך להבין כי קיים צורך בהרדמה מלאה בכדי לבצע טיפול שיניים מקיף. ניקוי שיניים בכלב או בחתול המבוצע בטשטוש קל, בד"כ לא מאפשר הסרה מלאה של אבן השן אשר נמצאת מתחת לקו החניכיים (ולכן יכול לגרום לחזרתיות מהירה של דלקת החניכיים).
כמו כן, בהרדמה מלאה מוחדר גם צינור לקנה הנשימה של הכלב או החתול בכדי למנוע שאיפה לריאות של אבן השן או החיידקים אשר מוסרים בזמן ניקוי השיניים.
במקרים בהם דלקת החניכיים הינה במצב מתקדם הוטרינר בד"כ ימליץ להתחיל טיפול אנטיביוטי מעט לפני ניקוי השיניים ולהמשיך בו מספר ימים לאחר מכן. מכיוון שבחלק גדול מן המקרים בעל החיים אשר צריך טיפול שיניים מקיף הינו מבוגר יחסית לעיתים ימליץ הוטרינר לבצע את הפרוצדורה בבית חולים וטרינרי בו נמצא גם וטרינר המשמש רופא מרדים בזמן הפרוצדורה.
כיצד ניתן למנוע בעיות שיניים בכלבים וחתולים?
ההמלצה היא לנסות להרגיל את הכלב או החתול לצחצוח שיניים כבר מגיל צעיר (בתחילה כל מספר ימים ולאחר מכן כל יום). אפשר להתחיל את התרגול עם מברשת רכה ללא משחה ולאחר מכן להשתמש במשחה אשר מיועדת לבעלי חיים (אסור להשתמש במשחה המיועדת לבני אדם!). אין טעם למרוח את המשחה בלבד על השיניים, למרות שהיא נחשבת יעילה בפירוק הפלאק, הוכח כי רק שילוב של המשחה והפעולה המכאנית של הצחצוח יעילים.
קיימים בשוק גם מזונות וחטיפים אשר עוזרים לבריאות חלל הפה והשיניים, מוצרים אלו עוזרים במניעת הצטברות אבנית על השיניים של חיות המחמד שלנו. ניתן לשאול את הוטרינר לגבי מוצרים אלו.