התקפי חרדה הם מנת חלקם של כחמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה. מחנק, סחרחורות, קוצר נשימה ופחד מאובדן שליטה הם רק חלק מהסימפטומים של התקף חרדה אחד שעלול להוביל לאחר. הפתרון - טיפול בחרדה. הנה כמה דרכים לעשות זאת.
סחרחורות, רעד, שלשולים, גלי חום וקור - התקף חרדה עשוי להתפרץ בקשת רחבה של תסמינים ובעיקר לתפוס אותך לא מוכן למה שעתיד לקרות. אם חלק או יותר מהתסמינים הללו מוכרים לכם, דעו כי אתם לא לבד. כחמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה המערבית הבוגרת סובלת מ- הפרעות חרדה ורבים מהם נזקקים לטיפול מקצועי.
ישנן סיבות רבות ומגוונות לחרדה. חרדה יכולה לנבוע ממקומות סגורים (קלסטרופוביה) או מקומות פתוחים (אגרופוביה), מאירועים חברתיים, מבחנים מלחיצים ועוד. התקף חרדה אמנם מוגדר כתופעה הדורשת טיפול, אך מקורה דווקא בתכונה פרהיסטורית קדומה שנועדה להגן עלינו בעת מצוקה. יחד עם זאת, הדרך שבה הגוף מתנהג בזמן התקף חרדה, הוא לא יותר מאשר התפרעות מערכתית של העצבים במערכת הסימפטטית.
מהו הגורם המכריע ב-טיפול בחרדה? יש האומרים שהגנטיקה היא זו שמשפיעה, מאחר וחרדה נובעת ממחסור במוליך של הסרוטונין ויש הגורסים כי המרכיב ההתנהגותי משפיע יותר. בצורה כזו, טוענים חסידי הגישה הביהביוריסטית, ניתן לפתח פחד ממשהו שלא הלחיץ אותנו בעבר.
טיפול בחרדה - הטיפול התרופתי
את הטיפול בחרדה נהוג להתחיל עוד בשלב האבחון, המגיע ברוב המקרים רק כשישה חודשים מיום שבו אדם דיווח על התופעה. הסיבה למשך הזמן הארוך יחסית הוא בשל הצורך לשלול משתנים פיסיים בטרם קובעים שמדובר בחרדה. הטיפול התרופתי פונה למרכיב הביולוגי - כימי של התקף החרדה ועליו להינתן על ידי רופא ובפיקוחו.
מציאת תרופה נכונה במינון נכון הינה פעולה הדורשת ידע וניסיון רפואי רב. באותה הנשימה נאמר כי הטיפול התרופתי, מדויק ככל שיהיה, מטפל אך ורק בתסמיני התופעה ולא בנטייה של הגוף להיכנס למצב של חרדה. במילים אחרות, ברגע שהמטופל יחדל מלצרוך את התרופות, הסיכוי שילקה שוב בהתקף חרדה, גבוה למדי.
הטיפול ההתנהגותי
הטיפול ההתנהגותי נועד לשנות את הדרך שבה אנשים תופסים את עצמם ולאפשר להם להפריד בין מציאות ודמיון. הטיפול ההתנהגותי היעיל ביותר כולל טיפול קוגנטיבי CBT וטיפול באמצעות ביופידבק. בטיפול הקוגנטיבי המטופל מתרגל שיטות הרפיה שונות ותרגילי נשימה שנועדו להפחית את מפלס החרדה ולאפשר מציאת דרכים חדשות להביע רגשות.
שיטה נוספת ל-טיפול בחרדה היא באמצעות ביופידבק. בשיטה זו המטופל מתחבר לסנסורים שונים המודדים פרמטרים שונים כמו דופק ומתחים, דרכם הוא מסגל טכניקות שונות להרגיע את הגוף. היתרון הגדול של השיטה הזו הוא שהמטופל רואה לנגד עיניו את תוצאות ההתנהגות שלו במסך שנמצא ממש מולו. בבסיס השיטה עומדת ההנחה שאדם מסוגל לשלוט על מדדים פיסיים שונים כמו זרימת דם, פעילות מעי, רמת מתח ועוד בצורה מודעת לחלוטין, דרך מצבו הנפשי.
בנוסף לאלה, יש לציין את הטיפול באמצעות קבוצת תמיכה, שעשוי להיות משמעותי מאוד עבור מטופלים רבים שכן גם לגורם החברתי יש משקל ביכולת להתגבר על הנטייה ללקות בהתקפי חרדה.