הוצאה לפועל
הוצאה לפועל הינו תהליך מימוש פסק דין הניתן לטובת אחד הצדדים במשפט עבור זכויות כספיות וחילוקי דעות פיננסיים בין שני צדדים. לעיתים, בית המשפט פוסק על פיצויים כספיים, חובות תשלום עברו תשלומים שלא בוצעו כגון משכנתא, שטר חוב ועוד. על ביצוע כל פסקי הדין האלו של בית המשפט אחראית מערכת ההוצאה לפועל.
רשות זו פועלת במקביל לבית משפט השלום בישראל. פסקי הדין הניתנים על ידי שופטי בית משפט השלום העוסקים במקרקעין, שטרות חוב, חובות של עסקים, המחאות, משכנתא ועוד. רשות הוצל"פ אחראית על פירוט דרכי ביצוע פסקי הדין אותם נתן בית משפט השלום בישראל.
דרכי פעולה
עיקול מיטלטלין מאפשר לרשות ההוצאה לפועל סמכות להוציא למכירה חפצים ונכסים מרשות החייב ומכירה של נכסים אלו במכרזים פומביים לכל המרבה במחיר. חל איסור על החרמת ציוד כגון עיטורי צה"ל, תשמישי קדושה וכלים למחייה בסיסית.
בנוסף קיימת בידיי רשות הוצאה לפועל סמכות לעקל את שטח מגוריו של החייב. במקרה שכזה נקנס מהחייב ביתו הפרטי ומוצע למכירה פומבית למרבה במחיר. כאשר מדובר בביתו הפרטי של החייב ואין ברשותו חלופה הולמת בבעלותו על הזוכה לדאוג לו לחלופה ראויה והולמת.
דרכי פעולה נוספות
עיכוב יציאה מן הארץ הוא עוד אחת מסמכויות הוצאה לפועל. במקרה שכזה אסורה על החייב יציאה מגבולות מדינת ישראל. צו איסור יציאה מהארץ מוטל רק על אדם שיציאתו מן הארץ יכולה לפגוע ביכולתו לשלם את חובותיו.
צווי הבאה ניתנים על ידי רשות זו עבור חייב שאינו מקיים את צווי הוצל"פ שהוצאו כנגדו. במקרה שכזה יובא אותו חייב בידיי משטרת ישראל בפני ראש רשות ההוצאה לפועל בישראל. בנוסף במקרים חריגים מאוד ניתן לראש רשות הוצל"פ להוציא צו מאסר עבור חייב. ביכולת ראש הוצל"פ להוציא צו מעצר עד שבוע ימים במקרים חריגים בלבד.
הוצאה לפועל הינו גוף חזק במדינת ישראל שכל תפקידו לקבוע תהליך ברור לביצוע פסקי דין של בית משפט השלום בישראל ולפקח על ביצוע אותם פסקי דין. ראש הרשות בעל כוח רב להוצאת צווי מאסר עבור חייבים שאינם עומדים מסיבות חריגות במיוחד בצווי הרשות ובפסקי הדין של בית המשפט.