בזמנים אלה, כאשר המשק מתאושש עדיין מהמשבר הכלכלי העולמי האחרון והכלכלה הישראלית חוות מיתון, ישנה חשיבות מיוחדת לתכנון וניהול נכון של התקציב המשפחתי. ישנם מצבים כלכליים רבים שלא ניתן להתכונן אליהם מראש, אך אין ספק כי תכנון נכון של התקציב המשפחתי יכול למנוע בעיות ותקלות צפויות, ואף לעזור ליצור רשת ביטחון שעשוייה לסייע בהתמודדות עם מציאות כלכלית בלתי צפויה. אחרי הכל, לכל אחד מבני המשפחה צרכים משלו, רובם המכריע עולים כסף, והמיתון המתמשך מצריך מציאת והמצאת פתרונות יצירתיים כדי לאזן את התקציב המשפחתי.
הצעד הראשון בתכנון וניהול נכון של התקציב המשפחתי הוא בחינת ותיקון ההתנהלות הכלכלית של משק הבית. השלב הראשון בכך הוא שינוי גישה כללי: התייחסו לתקציב המשפחה משל היה תקציב עסקי ודאגו לקיים ישיבות תקציב משפחתיות באופן סדיר. השלב השני הוא נטילת אחריות משותפת: הטעות הכלכלית הנפוצה ביותר בקרב משקי הבית בישראל היא הטלת האחריות על ניהול תקציב המשפחה רק על אחד מבני הבית, בדרך כלל המפרנס/ת העיקרי/ת, למרות שבפועל כל בני הבית תורמים לסך ההוצאות. לפיכך, כל בני הבית צריכים להשתתף בדיוני התקציב המשפחתיים וכולם חייבים לתת דין וחשבון בכל הנוגע להתנהלות הכלכלית המשפחתית.
הצעד השני בניהול נכון של התקציב המשפחתי הוא בניית התקציב עצמו. צעד זה מורכב גם הוא מכמה שלבים:
· תכנון והבנת מסגרת התקציב המשפחתית: מטרתו של שלב זה היא להבין ולהגדיר את משוואת ההכנסות וההוצאות של המשפחה בטווח של שנה אחת, כמראה למצב הכלכלי המשפחתי בפועל. הכינו רשימה מפורטת של כל הכנסות המשפחה וכל הוצאות המשפחה, קטנות כגדולות: תשלומי משכנתא, החזרי הלוואות, חשבונות ותשלומים קבועים, חינוך וחוגים, הוראות קבע, הוצאות רכב, ביטוחים והוצאות כלליות. אל תשמיטו דבר. בדקו – האם ההתנהלות הכלכלית המשפחתית תקינה? מה ועד כמה יש לשנות, אם בכלל?
· מעקב תקציבי חודשי: מטרתו של שלב זה היא לערוך מעקב חודשי מדוייק של כל הכנסות והוצאות המשפחה בפועל. מומלץ להשתמש בגיליון אלקטרוני לניהול המעקב. חלקו את הוצאות המשפחה לשתי קטגוריות: הוצאות "קשיחות," שאינן ניתנות לצמצום, דוגמת תשלומי משכנתא, ארנונה וכולי; והוצאות "גמישות," בהן ניתן לחסוך בטווח המיידי, דוגמת בילויים, קניית בגדים וכדומה. עמדו על ההבדל בין הוצאות "חשובות" להוצאות "דחופות" – לא תמיד מדובר בדבר זהה.
· התייעלות וצמיחה כלכלית: מטרתו של שלב זה היא לייעל את ההתנהלות המוניטרית המשפחתית לטובת צמיחה כלכלית. מהלך זה משלב למעשה את כל התהליכים שהוזכרו לעיל, אך הוא מחייב שינוי בסדרי העדיפויות המשפחתיים, הגדרת תחומי אחריות כלכליים וקביעת תקציב לפעילויות מוגדרות, ולפיכך מחייב שיתוף פעולה מצד כל בני המשפחה.
הצעד השלישי בניהול מושכל של התקציב המשפחתי הוא צרכנות נבונה: למדו את עצמכם להיות צרכנים חכמים יותר על ידי ביצוע צעד אחד קטן ופשוט, שעשוי לחסוך לכם מאות, ולעיתים אלפי שקלים – השוואת מחירים. השוואת מחירים כבר אינה מצריכה כיתות רגלים בין חנויות ונסיעה למקומות מרוחקים בעקבות מבצע כלשהו. כיום קיימים עשרות אתרי השוואת מחירים שיעשו את העבודה הקשה עבורכם ויאפשרו לכם להשוות בין מחיריהם של מאות מוצרי צריכה.
ניהול התקציב המשפחתי אינו חייב להיות משימה מאיימת ומפחידה. כל שדרוש בדרך ליציבות כלכלית הוא מעט סבלנות, מוכנות לוויתורים מסויימים ואורח רוח. הביטחון הכלכלי הטמון בתוצאה בהחלט שווה את ההשקעה.