"...אני ואשתי עובדים קשה, מרוויחים לא רע, אבל מרגישים כאילו המשפחה שלנו חיה מתחת לקו העוני! על חיסכון אין בכלל מה לדבר. לאיפה לעזאזל נעלם כל הכסף?!..."
אם יוצא לכם להגיד מדי פעם משפט בסגנון הזה, אתם לא לבד.
למעשה אתם שייכים לקבוצת הרוב באוכלוסיה של המשפחות הנורמאליות שאימא ואבא לא הולכים עם מחשבון לכול מקום.
אתם מנסים לזרום. הכול ככה "בערך". הארנק נפתח לפי התחושה...בערך... וכשכרטיס האשראי מתגהץ, עושים חשבון מהיר בראש...בערך. קונים רק מה שצריך...בערך. עוברים על חשבונות? לפעמים, עם העין...בערך.
יש לכולנו תמיד הסברים טובים לחפיפניקיות הזו:
"...אני מעדיף להוציא כמה שקלים מיותרים בחודש אבל לא לחיות כמו איזה רואה חשבון..."
"...אין מה לעשות, המחירים עלו בטירוף, אין לנו כבר מאיפה לקצץ..."
"...אז נגיד שאני אקנה לחם רגיל במקום לחם דגנים. מאה שקל בחודש לפה או לשם, זה לא מה שיעשה את ההבדל, לא ככה?..."
אז זהו, שלא.
הבעיה לא טמונה בלחם הדגנים. הבעיה היא בתפיסה המחשבתית.
רוב המשפחות בעלות ההכנסה הממוצעת, אם תתנהלנה נכון, יכולות להמשיך לפרגן לעצמן לחם דגנים מחיטה מלאה אורגנית שנקטפה ביד, אבל במקביל אפשר לחסוך בקלות בהוצאות יותר מאלף שקלים בחודש, בלי להרגיש ירידה ברמת החיים.
כל אלף שקלים מיותרים כאלה שהוצאנו בחודש, מצטברים לבזבוז של עד חצי מליון שקלים לאורך התקופה שתגדלו את הילדים שלכם.
לא חבל?
בשנים האחרונות התפתח תחום חדש של מומחיות שנקרא "מומחים לכלכלת המשפחה".
זהו תחום מאוד רציני שדומה לאימון אישי אבל ממוקד ספציפית בתחום הכסף של המשפחה, מין קווצ'ינג כלכלי.
המומחים הטובים באמת הם אלה שהתמקצעו לא רק באימון אישי, כי אם כאלה שמאחוריהם גם שנים של ידע וניסיון בהרבה בתחומים רלוונטיים, כמו החזרי מס, ביטוח, פנסיה, משכנתאות, קופות גמל, חשבונאות ועוד.
כמה מהם כבר הספיקו להציל משפחות רבות מקריסה כלכלית.
מומחים לכלכלת המשפחה הם כמו הדיאטנים של ההוצאות המשפחתיות.
אנחנו הולכים לדיאטנים, קודם כל בשביל שיתנו לנו על הראש! אנחנו צריכים מישהו שנצטרך לתת לו דין וחשבון ויעזור לנו להיות ממוקדים במטרה.
אבל איש מקצוע טוב, לא יסתפק בלהגיד לנו לאכול פחות. את זה אנחנו כבר יודעים לבד. הוא יטמיע בנו כללי התנהגות, שיטות והרגלים חדשים לחיים שיעזרו לנו לרדת במשקל גם בלי להרעיב את עצמנו. הוא גם יגלה לנו איפה אנחנו יכולים לחסוך בקלוריות מיותרות שלא ידענו בכלל שאנחנו צורכים.
מומחה איכותי בכלכלת המשפחה לא יסתפק בלהגיד לנו שצריך להדק חגורה.
בתחום ההכנסות שלנו: הוא יכול לאתר עבורנו מקורות הכנסה פוטנציאליים שלא ידענו על קיומם כמו החזרי מס למשל או ריביות יותר גבוהות שנוכל לקבל על חסכונות שלנו או כסף שנוכל לתבוע מחברת הביטוח או קופות החולים על פעולה שהייתה מבוטחת מבלי שידענו על זכותנו.
בתחום ההוצאות: מומחה יכול למצוא דרכים לחסוך בהוצאות מיותרות ששילמנו בלי שידענו שניתן להוזיל אותן. כמו נקודות זיכוי נסתרות במס הכנסה, ביטוחים יקרים וחופפים, משכנתא יקרה מדי, ריבית גבוהה מדי על הלוואה קטנה, תשלומים מיותרים שסוחטים מאיתנו חברות שונות כמו חברות הסלולאר, הכבלים, מים ,חשמל, ארנונה. עם כל החברות האלה אנו חתומים על חוזים ארוכים ובתוך האותיות הקטנות מסתתר כסף רב שניתן לחסוך אם יודעים מה לדרוש ואיך להתמקח ובעיקר אם מכירים את סעיפי החוקים שחברות אלה מעדיפות שלא נכיר.
בהוצאות המשפחה השוטפות גם יש עשרות טיפים קטנים שיכולים לחסוך יחדיו מאות ולפעמים אלפי שקלים מצטברים בחודש.
הינה כמה טיפים קטנים ופיקנטיים לדוגמא.
טיפים לחיסכון בקניות:
1. לרכז את כל הקניות לבית לפעם בשבוע ברשת המזון הזולה. אל "תנשנשו" קניות במכולת השכונתית היקרה. זה מצטבר למאות שקלים מיותרים.
2. אם תביאו ילדים לקניות, תגלו שאתם מנהלים קניות באופן ילדותי.
3. לא להגיע רעבים לסופר. המאפיה הריחנית שלהם היא מזימה זדונית לטשטש את החושים שלנו ולגרום לנו להאכיל את העגלה במקומנו, עד שתתפוצץ.
4. רשימה קניות! רשימה! רשימה! את הספונטניות, גמישות והיצירתיות תשמרו לחוג ריקודי סלסה. מה שלא ברשימה - לא קונים!
5. בדרך לקופות הסופר מרקט, יש לתרגל בראש לפחות עשר דרכים יצירתיות להגיד "לא תודה" לקופאית שמציעה לכם מבצעי קופה.
דוגמא לכמה עצות חביבות בענייני בילוי:
1. לא חייבים לצאת פחות לבילויים ליליים, אבל זה לא תמיד חייב לעלות הרבה כסף. בארים יכולים להתחלף מדי פעם בישיבה על שובר הגלים בים עם בירה קרה מהפיצוצייה הסמוכה.
2. "החיים זה כמו מנגל. או שאתה אוכל או שאתה על האש". אל תתנו למסעדות היקרות לשים אתכם ואת חשבון הבנק שלכם על האש. שימו אתם אוכל על המנגל וכך תזכה כל המשפחה למסעדה ניידת, מגוונת, חמה, טעימה וחברתית שעולה הרבה פחות.
3. קניון זו לא שמורת טבע ולכן לא יוצאים לטיול סופשבוע משפחתי לקניון! לקניון הולכים רק כשצריך לקנות משהוא ספציפי. טיולים עושים בחיק הטבע.
אלה ממש רק כמה דוגמאות קטנות מתוך עשרות אבל הן שוות יחד הרבה כסף.
ניהול נכון של כלכלת המשפחה הוא עניין הרבה יותר חשוב ומהותי לחיים מאשר אנו יכולים בכלל לשער.
בנו לכם הרגל של ישיבה משפחתית קצרה פעם בחודש בכדי לחשב את ההכנסות וההוצאות של המשפחה.
לא בערך! בדיוק!
רק ככה תוכלו באמת לראות מה המצב. רק ככה ניתן להימנע מהרגע הנורא הזה שאתם תגלו ביום אחד שלמרות העבודה הקשה והמשכורת הטובה, המשפחה הולכת לפשיטת רגל מבלי שתבינו איך זה קרה, על מי ועל מה זרקתם את כל הכסף ומתי נרדמתם בשמירה.