שכונת נווה צדק נוסדה בשנת 1887 בידי מספר משפחות יהודיות שחשקה נפשם לשפר את איכות החיים ולהימלט מהלכלוך והצפיפות של יפו. היוזמה להקמת השכונה הגיעה משילוב בין משפחת שלוש ורוקח יחד עם חברת "עזרת ישראל". בתחילה ההיענות היתה נמוכה ומעט משפחות החליטו לעבור. מסיבה זו הורידו את המחירים באופן משמעותי והביקוש לדיור עלה. אגודת הרכישה בנתה כבר בתחילה בית חולים ובתי ספר לבנים ולבנות לרווחת התושבים. רק יהודים הורשו להתיישב במרום והשטח חולק ל48 המשפחות. העולים לארץ בראשית המאה החלו גם הם להתיישב בשכונה ותרמו להתפתחות נווה צדק.
תרבות בשכונה
בית הסופרים ממוקם היום קרוב מאוד להבית רוקח. מוזיאון זה מתעד את יצירותיהם של אנשי הרוח והאומנים שנווה צדק. בעבר גרו שם רבים מאומני השכונה כשהגיע לראשונה לאיזור. ציוריו של נחום גוטמן מוצגים במקום וזמינים למבקרים. בתחילת המאה העשרים המקום שימש כבית ההוצאה של העיתון הפועל הצעיר. המבנה נותר מוזנח וריק בשנות השישים אבל פרויקט שיקום פני השכונה החזיר אותו לשימוש עבור הקהילה התל אביבית.
נווה צדק סוזן דלל
מרכז סוזן דלל למחול ולתאטרון הוקם משיתוף פעולה בין יזמים פרטיים ובין עיריית תל אביב. המבנים ששימשו להקמה נתרמו על ידי העירייה ושימשו בעבר כבתי הספר לבנים ולבנות. היום סוזן דלל משמש כבמה בינלאומית ללהקות ישראליות ועולמיות. פרויקט שיקום נווה צדק קיבל דחיפה משמעותית לאחר ההצלחה בפרויקט מרכז המחול ומיד לאחריו שוקמו עם אתרים רבים. המבנים הישנים שוקמו ושוחזרו וכיום הם משמשים שוב את הקהילה. בית האתרים המרכזיים ששופצו מוצאים את ביתן של משפחת שלוש ומשפחת רוקח, ממייסדות נוה צדק.
שכונות מסביב לישוב
עם השנים, קמו עוד שכונות סביב נווה צדק כמו אוהל משה, שבזי,אחווה וכו'. גם במקרים אלו התושבים עזרו את חומות יפו והחליטו לשבת בצמוד לשכונה החדשה, אבל במבנים שהקימו לא הראו סגנון מיוחד וכובש. הבניה הייתה פשוטה וענתה על הצרכים הבסיסיים של התושבים. האליטה של הימים ההם עדיין ראה בשכונה הראשונה כזו האידאלית להתיישבות. מחירי הנדל"ן היום משקפים היטב את השוני שבשכונות. פרויקט השיקום בו השתתפה נווה צדק רק העמיק את הפער ביניהן.
פריחה כלכלית נפלאה
בזכות ההתעניינות במרכז סוזן דלל, רבים החלו לבקש דירות במקום. נחיר הדירות והעסקים גדלו משמעותית ומבנים הרוסים פינו את מקומם לטובת מבנים חדשים יותר. בתי קפה רבים החלו להיבנות ומסעדות צצו בכול מקום. עסקים ומשרדים רבים בחרו בנווה צדק כמקום להעניק בו את שירותיהם. מדי שנה מגיעים אלפי בני אדם לטייל בשכונה הישנה ולסייר בסמטאות הצרים. מדי שבת בצהרים רואים קבוצות קטנות מתבוננות במבנים מלאי הקסם ומצביון השכונה, מלוות במדריך שמסביר על נווה צדק.