עד לפסיקות אחרונות בתחום, הוצאות אחזקת רכב חושבו על בסיס שבע קטגוריות רכב אשר הגדירו מהו שווי הרכב המוכר כתוספת לשכר לצורכי תשלום מס. שבע הקטגוריות הללו נקבעו על ידי רשות המסים. עבור כלי רכב שנרכשו החל משנת 2010, שונה החוק והשווי הרלוונטי לחישוב הוא על בסיס שווי לינארי של הרכב. מרבית הוצאות הרכב הן על המעסיק, אולם שווי הרכב, כפי שהוא מוגדר בחוק, מתווסף לשכרו של העובד בעת חישוב מס ההכנסה ועולה ככל ששווי הרכב עולה. פסיקות אחרונות בתחום קובעות כי במקרים מסוימים כאשר היקף הנסיעות הפרטיות בכלי הרכב מגיעות ללא יותר מאשר 40%-45%, יש לחשב את החלק היחסי של הנסיעות הפרטיות ביחס לשווי הרכב הכולל על מנת להבין מהי התוספת לשכר הכלכלית על פיה יש לחשב את מס ההכנסה.
מה נכלל במסגרת הוצאות רכב הנחשבות להוצאות רכב לצורך חישוב המס?
הוצאות אחזקת רכב עליהן חלות תקנות מס הכנסה בנוגע לניכוי הוצאות רכב הן:
- דלק - הוצאות דלק שוטפות המשולמות על ידי המעביד, לעתים באמצעות כרטיסים כדלקן.
- שמן - הוצאות מילוי שמן על פי הנדרש.
- תיקונים שוטפים - הוצאות טיפולי רכב במוסך או עלפי הנדרש.
- ביטוח חובה לרכב - ביטוח אשר חובה לשאתו ומעניק כיסוי כנגד פגיעות גופניות בעת תאונת דרכים
- ביטוח מקיף לרכב - ביטוח המעניק כיסוי כנגד פגיעות ברכב עצמו בתאונת דרכים, מעשה זדון או נזקי טבע שונים.
- אגרת רישוי - אגרת הרישוי השנתית המשולמת, בין אם הרכב נזקק למעבר טסט או לא.
- תשלום עבור נסיעה בכביש 6
- דמי שכירות - במידה ומדובר ברכב אשר אינו רכב החברה או רכב ליסינג בשירות החברה
- חנייה שאינה צמודה לעסק - במידה ואין חנייה הצמודה לעסק ויש לשלם דמי חנייה נוספים או לרכוש מנוי לחניון בקרבת העסק.
- פחת - פחת המוגדר כירידת ערך הרכב והחלפים אשר בו.
הוצאות על ביטוח רכב בחישוב הוצאות אחזקת רכב
סכום התשלום עבור פוליסת ביטוח רכב מהווה סעיף ניכר מתוך כלל הוצאות אחזקת הרכב. כיוון וביטוח מקיף אין חובה על פי חוק לרכוש, חברות מסוימות עשויות להתפתות ולהימנע מרכישת ביטוח מקיף עבור רכביה. אולם, חשוב לזכור כי הוצאות תיקון או החפת כלי רכב אשר הנזק הנגרם לו הוא טוטאל לוס, או שנגנב, יכולים להגיע לאלפי, עשרות אלפי וגם מאות אלפי שקלים. כדי לעודד חברות לרכוש ביטוח מקיף, גם עבור ביטוח מקיף לרכב ניתנות הטבות לצורכי מס כסכום הגבוה מבין: סה"כ הוצאות אחזקת רכב בניכוי שווי שימוש כפי שנקבע לרכב מסוג זה, או 45% מסכום הוצאות אחזקת רכב. רכישת פוליסת ביטוח רכב מקיף גם מונעת מחברות את הצורך להוציא סכומי כסף גדולים שאינם מתוכננים בקרות נזק לכלי הרכב והנות מהוצאות מתוכננות היטב באמצעות תשלום דמי הביטוח.
הטבות מס לעובדים בנוגע לשווי הרכב
בפסיקה חדשה של בית המשפט המחוזי בחיפה מפי סגנית הנשיא שולמית וסרקרוג נקבע מהו שווי רכב כלכלי: במידה והשימוש ברכב למטרות פרטיות מהווה פחות מכ 40%-45% מכלל הנסיעות ברכב, שווי הרכב המופחת לצרכי מס שילקח בחשבון עבור העובד יהיה בהתאם לנסיעות הפרטיות בלבד שביצע העובד ברכב הצמוד.