במקומות עבודה רבים מציעים לעובדים לקבל רכב חברה של החברה או של חברת ליסינג תמורת קיזוז בשכר. במקרים מסוימים קבלת רכב חברה משתלמת, אולם במקרים אחרים משתלם יותר להמשיךולהחזיק ברכב פרטי (או רכב אשר נרכש באמצעות ליסינג מימוני). בין ההוצאות השונות אותן יש לקחת בחשבון ניתן למנות: ביטוח רכב שכולל פוליסת ביטוח חובה לרכב ופוליסת ביטוח מקיף לרכב, הוצאות עבור דלק, תשלום עבור רישיון רכב ומעבר טסט, טיפול שנתי ברכב, תיקונים וטיפולי מוסך, שטיפה, וכן ירידת ערך.
הוצאות על ביטוח רכב בחישוב הוצאות אחזקת רכב
ישנן הוצאות אחזקת רכב אשר עליהן חלות תקנות מס הכנסה הנוגעות לניכוי הוצאות רכב:
- דלק
- שמן
- תיקונים שוטפים
- ביטוח חובה
- ביטוח מקיף
- אגרת רישוי
- תשלום עבור נסיעה בכביש 6
- דמי שכירות
- חנייה ( שאינה סמוכה למקום העסק )
- פחת
עלות רכישת פוליסת ביטוח מקיף מגיעה לכמה אלפי שקלים לשנה כאשר מדובר ברכב פרטי. למרות שאין חובת רכישת ביטוח מקיף, הוצאות תיקון או החלפה לאחר תאונה או גניבה, הן גבוהות ומגיעות לפי כמה מסכום רכישת ביטוח מקיף ועלולות להגיע לסכומים של כמה עשרות אלפי שקלים ויותר. על ביטוח מקיף חלות תקנות מס הכנסה וכן הוצאות אלו מוכרות כהוצאות אחזקת הרכב ומחיר הקיזוז יורד ממחירו של הביטוח באופן הבא: סה"כ הוצאות אחזקת רכב בניכוי שווי שימוש כפי שנקבע לרכב מסוג זה, או 45% מסכום הוצאות אחזקת רכב כדי לרכוש ביטוח זה ולהמנע מהסיכון בהוצאה ניכרת לא מתוכננת לאחר פגיעה ברכב.
הטבות מס לעובדים בנוגע לשווי הרכב
לאחרונה נקבע בפסיקה בבית המשפט המחוזי בחיפה על ידי סגנית הנשיא שולמית וסרקרוג כי אם השימוש ברכב למטרות פרטיות מהווה פחות מכ 40%-45% מכלל הנסיעות ברכב, זכאי המעביד לזקוף לעובד שווי רכב מופחת לצרכי מס בהתאם לנסיעות הפרטיות בלבד שביצע העובד ברכב הצמוד, שווי מס זה נקרא שווי רכב כלכלי.
המשמעות הכלכלית עבור העובד היא גדולה. למשל אם העובד משתכר 12,000 שקלים ומחזיק ברכב מקטגוריה 2 העושה 50,000 ק"מ בשנה מהן 85% נסיעות עיסקיות, על פי השווי הכלכלי של הרכב יחוייב העובד ב- 675 ש"ח ואילו על פי החישוב הישן העובד היה מחויב מדי חודש בכ 2330 ש"ח - 2750 ש"ח.
צריכת דלק
סעף ההוצאה הגבוה ביותר באחזקת רכב הוא סעיף הוצאות צריכת דלק. כדי לחסוך בצריכת הדלק יש לפעול הדרכים הבאות:
- שמירה על מהירות קבועה והימנעות מהאצת פתאום.
- הימנעות משימוש במזגן. רכב בו המזגן פועל צורך 30% יותר דלק מרכב בו המזגן כבוי.
- רכב ידני צורך 40% פחות דלק מרכב אוטומטי.
- ככל שהמשקל המועמס על הרכב נמוך יורד כך יורדת צריכת הדלק.
- נסיעה עם חלונות סגורים. חלונות פתוחים מגדילים את התנגדות הרכב ומעלים את צריכת הדלק.
- שמירה על לחץ נכון בצמיגי הרכב.
- בחירת דרכים בהן מספר הרמזורים הוא הנמוך ביותר.
- החלפת מסנן אויר בזמן, מסנן סתום גורם לעלייה של כ-30% בצריכת הדלק.
- בלימה מתונה ברכבים היברידיים משפרת את ביצועיהם.