ההיבט ההתנהגותי של הפרעות קשב וריכוז כולל שורה של מאפיינים שמרכיבים את האבחון ההתנהגותי של הלוקים בהפרעה, והם מתבטאים בעיקר אצל ילדים, אך קיימות הפרעות קשב וריכוז במבוגרים במידה מופחתת:
יכולת קשב לקויה – ילדים שמתקשים בריכוז, וכל גירוי אחר מסב את תשומת ליבם. הדבר נושא עימו גם קשיים בארגון של ההתנהלות והסביבה. ניתן לראות שכשקיים נושא מיוחד שמושך את תשומת לבם בכל זאת, הם מקשיבים לו ברוב קשב וריכוז.
פעילות יתר – ילדים שיש להם הפרעת קשב וריכוז עשויים לנוע יתר על המידה ולהפריע לסביבה בעיקר בעת התארגנות מסגרתית מסוימת. אי שקט התנהגותי מלווה לכל פעילות שלהם, והם עשויים לאבד את היכולת להיות אחראים על עצמם ברגע נתון.
אימפולסיביות – קשיים בשליטה על הדחפים, קושי לחכות או להתאזר בסבלנות בכל נושא, אם במשחק או במענה על שאלה. סף הריגוש שלהם גבוה במיוחד, והם עשויים לייצר משחקים מסוכנים ללא אחראיות.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז בהיבט התנהגותי
טיפול בהפרעות קשב וריכוז עשוי להיות באמצעות ריטלין או טיפול ללא ריטלין. הכדור הפלאי ששכיח בהימצאותו בקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, עשוי להיות לרועץ ברבות השנים, עקב תופעות הלוואי והתלות הנוצרת בנטילת הכדור.
טיפול התנהגותי כולל תשומת לב אישית לכל ילד או מבוגר עם הפרעת קשב וריכוז, טיפול ברפואה משלימה או ייעוץ פסיכולוגי, שכוללים תמיכה פראקטית ליישום, השלמת תכניות לימוד או הפנייה לעזרי לימוד יצירתיים, והרבה הקשבה, הכלה ואהבה.
חלופות לריטלין בטיפול של הפרעת קשב וריכוז
הטיפול הפראקטי בהפרעות קשב ייסוב סביב חזרה על הדברים ויצירת גירוי כדי למשוך את תשומת ליבו של הילד או המבוגר בשעת ההסבר הפרונטאלי או האישי. ניתן לאמוד מלכתחילה את משך הזמן של היכולת להקשיב אצל אותו ילד או מבוגר ולהתאים לו את משך הדרישה להקשבה.
בעודף פעילות ניתן לטפל באמצעות טכניקות הרפיה ורגיעה, וכן באמצעות צמחי מרפא ותמציות שונות. בשילוב עם תהליך שינוי התנהגותי יש תקווה לשיפור משמעותי עם חלופות לריטלין.