זוג שעומד להינשא ונמצא בתקופה המאושרת והרומנטית בחייו, לא מוכן אפילו לחשוב על האפשרות של פרידה וגירושין. אולם הסטטיסטיקה מלמדת שלא מעט מאותם זוגות אוהבים ורומנטיים יתגרשו בסופו של דבר. וכדי שהגירושין הללו יתנהלו בצורה התרבותית, הנעימה והמהירה ביותר כדאי ואף רצוי לערוך הסכם ממון עוד לפני החתונה.
הסכמי ממון – תום עידן הרומנטיקה?
יש הסוברים שהסכמי ממון לא רק שפוגעים ברומנטיקה, אלא גם מעיבים על שמחת הנישואין. בעיני רבים, עריכת הסכם ממון עם תחילת הנישואין כמוה כהצהרה שמערכת היחסים שלנו נדונה מראש לכישלון, ולכן אנו מוצאים לנכון להיערך לסיומה. עבור אחרים, עריכת הסכמי ממון משולה ל"פתיחת פה לשטן", ועלולה בסופו של דבר אכן להביא לסיום הנישואין (בבחינת נבואה שמגשימה את עצמה, או מחשבה שבוראת מציאות קיימת).
אולם כשעורכים את הסכמי הממון בצורה נכונה ובאמצעות הכוונה של עורך דין לדיני משפחה, הם יכולים להתגלות כאמצעי יעיל להבטחת עתידו של כל אחד מבני הזוג. כשבני הזוג עורכים הסכם ממון דווקא כשהיחסים ביניהם טובים והתקשורת תקינה, ניתן להגיע להסכם שמושתת על כבוד הדדי, הערכה ואהבה ולהימנע מצעדים נקמניים שמתגלים לא אחת בזמן גירושין.
הסכמי ממון – לא רק לבעלי הממון
לכאורה, הסכמי ממון נחוצים רק כאשר בני הזוג מגיעים לנישואין במצב כלכלי שאינו מאוזן. דהיינו, כשלאחד מבני הזוג יש יותר נכסים וממון מהשני. הסיבה לכך היא שהחוק קובע שבמקרה של גירושין, כל הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך נישואיהם אמור להתחלק ביניהם באופן שווה. עריכת הסכם ממון יכולה לעקוף או להימנע מחלוקה שווה של הרכוש, במידה ובני הזוג הסכימו על חלוקה שונה מבעוד מועד.
הסכמי ממון חיוניים במיוחד עבור בני זוג שזהו פרק ב' עבורם, ובעיקר כאשר ישנם ילדים מנישואים קודמים. הסכמי ממון אלו נועדו להסדיר את אופן חלוקת הרכוש, כך שיבטיח גם את עתידם וזכויותיהם של הילדים מהנישואים הקודמים.
גם בני זוג שאלו הם נישואיהם הראשונים ואין להם נכסים, יכולים להפיק תועלת רבה מעריכת הסכם ממון. הסכמי ממון יכולים למנוע מצבים של סחיטה, סרבנות גט, השארת אישה עגונה ועוד. כשבני הזוג מחליטים מראש איך להתגרש, ומתחייבים לא רק לאופן חלוקת הרכוש, אלא גם לנושאים כמו טיפול זוגי לפני גירושין, הליך של גישור לפני פנייה לבית משפט או תשלום מזונות עד מתן הגט, יכולים להימנע מצבים טראומטיים ולא נעימים.
זוגות ידועים בציבור גם הם חייבים להסדיר את יחסיהם בהסכם ממון ידועים בציבור, אלא שעבורם הסכם זה נקרא "הסכם לחיים משותפים".
כיצד עורכים הסכמי ממון?
בהיעדר מסמך משפטי אחר, הכתובה הנחתמת במעמד החתונה היא סוג של הסכם ממון (הנכתב בארמית ומחייב את תשלום הסכום שנרשם בה). הסכם ממון בנוסף לכתובה צריך להיערך על ידי עורך דין לענייני משפחה המתמחה בתחום, וההסכם חייב להיות מאושר בבית משפט. אם מדובר בזוג שטרם נישא, הוא יכול לאשר את הסכם הממון אצל נוטריון.
עלות עריכת הסכם ממון מוערכת בכמה אלפי שקלים, אולם היא מוזילה את עלויות הליך הגירושין בצורה משמעותית.