מהן תאונות פגע וברח ?
תאונות דרכים, שבהן נהג אחד מן הרכבים המעורבים בורח מזירת האירוע מיד לאחר הפגיעה, מבלי להגיש עזרה לנפגעים או להשאיר בידם את פרטיו - נחשבות בעיני המחוקק לתאונות פגע וברח . נהג הפוגע ברכוש או בנפש ובורח ממקום התאונה, לאו דווקא באמצעות רכבו, נחשב למעורב בתאונת פגע וברח . תאונת פגע וברח היא עבירה פלילית במדינות רבות, ובהן ישראל.
הנהג הבורח עושה זאת לרוב כדי לחמוק מידי זרועות המשטרה, כדי להימנע ממתן פרטי ביטוח הרכב או כדי להיחלץ מענישה. קיימים אף מקרים של תאונות פגע וברח , בהן הנהג הבורח לא היה אשם בעצם בתאונה אלא רק מעורב בה. עזיבת מקום התאונה ללא בדיקת מצב הנפגעים, נעשית לעיתים בשל הלם או פאניקה, ללא כוונות לניסיון בריחה בגלל חשש מביצוע עבירה או התחמקות מעונש.
ענישה במקרי תאונות פגע וברח
המחוקק ובתי המשפט לתעבורה רואים בחומרה רבה עבירה של תאונת פגע וברח . עבירה זו הוגדרה בתקנה 144 לתקנות התעבורה, שהינה אחת התקנות החשובות ביותר מבחינה הומניטארית. בישראל מתרחשות בכל חודש לפחות שתי תאונות קטלניות של "פגע וברח" ומספר גבוה יותר של אותן תאונות אשר בהן נפגעים ונפצעים אנשים, רובם פצעים קשים שילוו אותם כל חייהם. העונשים הנהוגים בחוק במקרה של תאונת פגע וברח מאפשרים גמישות על פי פרטי המקרה ופרופיל הנאשם. העונשים נעים בין שנים בודדות ועד 10 שנים בכלא במקרים קיצוניים. החוק, אגב, מאפשר ענישה חמורה של עד 20 שנות מאסר במקרה של תאונת פגע וברח , אך המקסימום שניתן בפועל הוא עד 10 שנות מאסר.
תקדימים בנושא פגע וברח
למרות שהחוק רואה בחומרה רבה פעולה של פגע וברח במהלך תאונת דרכים, הרי שכמו בכל תחום מתחומי המשפט, גם בתחום זה יש יוצאים מהכלל, ויש תקדימים.
גברת אחת מאזור השרון נסעה במכוניתה, סטתה מנתיב נסיעתה, כך שחצתה שני נתיבים בכיוון נסיעתה ושניים בנתיב הנגדי, עד שפגעה ברכב שנסע בנתיבו. היא הרגה שני אנשים ופצעה קשה שלושה. ברגע של הלם ופאניקה נמלטה בנסיעה מהמקום, ורק לאחר מספר שעות הגיעה לתחנת המשטרה והודתה בביצוע תאונת פגע וברח . אף על פי כן, באופן מוזר ביותר, מצא בית המשפט העליון כי אין לשלוח אדם נורמטיבי כמוה לכלא! בית המשפט הסתפק בעבודות שירות למשך שישה חודשים.
מדוע לא נשלחה הגברת לכלא?
השופטים נתנו משקל רב לעובדה כי הגברת היא אישה חיובית ונורמטיבית, אשת חינוך, שנתקפה במצב נפשי זמני של פאניקה ולכן נמלטה מהמקום. בית המשפט התחשב גם בעובדה שהגברת הפוגעת הושפעה קשות מתוצאות התאונה לה גרמה.
כעורכת דין פלילית, המתמחה בדיני תעבורה, אוסיף ואומר כי לא הכל "שחור ולבן", וכי בית המשפט במקרים מסוימים הוכיח שיקול דעת והקל על עונשם של הנהגים הפוגעים גם במקרי תאונות פגע וברח.