האם גיבוש עובדים מתוך מטרה משותפת היא הגורם המלכד בין אנשים ועובדים ? מאמר זה ידון בשאלה זה, תוך התמקדות בארגון, מנהיגות, בחזון, אירועים, סדנאות כדברים אשר יכולים לתרום לחיזוק הלכידות שבין העובדים.
גיבוש דרך מטרה משותפת - מאירן ועד סיירת מטכ"ל.
ניסיונות המהפכה שהתחילו באיראן, והמשיכו לטוניסיה ומצרים מדגישות כי גם כיום רעיון הטומן בחובו אוטופיה של תקווה יכולה לגרום למהפכה.
איראן שלפני מהפכת השח היא דוגמה טובה לכך שכוחות דתיים באצטלה של עתיד טוב יותר גרמו להמונים להפיל את השח ולקבל תחתיו את המנהיג חומני ואת משטר האיטולות אשר קיים עד היום.
בישראל המהפכות הפוליטיות בשנים 1977 ו 1992 מוכיחות כי רעיון של תקווה הוא מנוף ללכידות.
קבוצות עובדים אשר רוכשות את מניות החברה מידי מעסיקיהם מוכיחות כי במידה ויש חזון מעורר השראה ותקווה לצד סולידאריות וחברות השמים הם הגבול
וועדי עובדים המתייצבים כנגד "גזרות האוצר" מקבלות יותר מאשר עובדים שאינם מאוגדים.
יחידות עילית של הצבא, צוותי עבודה אשר מגיעים לביצועים ותוצאות בלתי רגילות עושים זאת מתוך הרעות, האמון, והחזקת במטרה וחזון משותף.
יתרונות שיש בארגון שבו העובדים מגובשים
גיבוש הינו מושג אשר צמח וזאת חשוב לזכור מתוך עולם מדעי החברה והפסיכולוגיה חברתית. כיום הוא אומץ הן גם על ידי הפקולטות למנהל עסקים.
היכולת הקולקטיבית של העובדים ליצור מוצר חדשני וגאוני תלויה בתרבות הארגונית, ביכולת התמיכה של ראש הצוות או ההנהלה הבכירה אך תמיד היא תקום או טיפול בהתאם למחויבות של העובדים כלפי הארגון, המחויבות לחברים בצוות והיכולת המקצועית הקבוצתית שלהם שתעלה על סך היכולת של כל אחד בנפרד.
תפקיד המנהל בגיבוש העובדים
תיאוריות רבות נכתבו על תפקיד המנהל בגיבוש הצוות. אנו נתרכז בשני תיאוריות.
התיאוריה הראשונה היא תיאורית הטווח המלא של אובליו ובס. לפיהם מנהל בעל יכולת השראתית ומעצימה יכול לעורר השראה לגבי המטרות והחזון של הארגון והדבר יתרום ללכידות הקבוצתית.
התיאוריה השנייה היא של ד"ר דניאל גודלמן מתמקד באינטליגנציה הרגשית של המנהל שיכולה לעזור בגיבוש העובדים מתוך הראיה והבנה חברתית ואישית .
שלבי התפתחות הצוות כחלק מתהליך הגיבוש
גיבוש עובדים על פי תפסתו של החוקר ד"ר קנט בלנצ'ארד מתמקדים בשלבים בהתגבשות של עבודת צוות כחלק מהגיבוש הקבוצתי. בשלב ההכרות ובשלב המאבק כל עובד מפלס את דרכו לדרגת ההשפעה הגדולה ביותר.
רק לאחר "הקרבות" כאשר יש כאלה שנפלטים החוצה. מי שנשאר יודע מה מעמדו לאומת האחר. נוצרים נורמות וערכים בתוך הצוות שניתן אולי לקרוא בתוך תת תרבות בארגון. נוצרים חברויות בין העובדים והאנרגיה מתרכזת סביב מטרה משותפת, עבודת הצוות הופעת ליעילה עד לרמה ביצועית אופטימאלית.
טקסים ואירועים המחזקות את הלכידות הקבוצתית
טקסי של הארגון כגון פעילות פרידה, טקס הרמת כוסית, מסיבה לכבוד חגים כל אלה ללא עוזרים להגברת הלכידות. ערב צוות, ערבי גיבוש, ערב חברה תפקידם להפגיש בין העובדים לאחר שעות העבודה בכדי לחזק את הקשרים וההכרות שבין חברת הצוות.
סדנאות התורמים ללכידות העובדים
סדנת פיתוח עבודת צוות תתמקד ביחסים שבין העובדים ובאותם מקומות שבהם יש חוסר הסכמה על מטרות, יעדים משותפים, והנורמות אשר מובילים את הצוות בעבודה היום יומית. כמו כן היא תבחן את היחסים עם ראש הצוות ואל מול הארגון בכללותו ואפיון השלב שבו נמצא הצוות מאז הקמתו.
לסיכום - ניתן לראות שלמטרה ולחזון יש תפקיד חשוב בלכידות ובגיבוש אך יחד אם זאת צריכים להתקיים גם תהליכים נוספים בכדי שהצוות יגיע למצב של גיבוש אופטימאלי הן ביחס לסולידריות בתוכו והן ביחס לביצועים שלו.