ממונה בטיחות – מציל החיים הארגוני
כיום, יותר מתמיד, עולה המודעות העולמית, ובישראל בפרט, לנחיצות של סביבת עבודה בטוחה ואיכותית, שתשמור על בריאות העובדים והפועלים וחייה בארגון. בהתאם לכך עולים המודעות והצורך של ארגונים באדם שימלא את תפקיד ממונה בטיחות בעבודה.
אם בעבר נהגו מנהלים לזלזל בחשיבותו של ממונה בטיחות, כיום, כאשר העובדים מודעים הרבה יותר לזכויותיהם, יכול ממונה בטיחות לחסוך כסף רב לבעלי העסקים והמפעלים השונים, במידה ויבצע את תפקידו כראוי ויעיר, יתקן וימנע ליקויי בטיחות ותברואה, בהתאם לנהלים ולחוקים. השקעה קטנה בתיקון מפגעים וליקויים, יכולה לחסוך המון במקרה של אסון.
ממונה בטיחות הוא הסיירת שהולכת לפני הצבא, החלוץ שהולך לפני המחנה. תפקידו לחפש את הסיכונים שבעבודה השוטפת ובפעולות חריגות, ולהתריע ולמנוע אסונות בטרם יתרחשו. עקב כך עבודתו של ממונה בטיחות מסוכנת יותר וחשובה ביותר, אם כי תוצאותיה לא תמיד מורגשות או באות לידי ביטוי באופן מידי.
ממונה בטיחות הינו מקצוע נרכש ונלמד ואינו מתבסס על קביעות מסוג, "הוא העובד הכי ותיק ולכן הוא מכיר כבר את כל הסכנות שיש כאן". ממונה בטיחות מאומן וראוי חייב לעמוד בתקנים של חוק הפיקוח על העבודה על תקנותיו השונות, הכוללות, בין היתר, השתתפות בשמונה ימי עיון מוכרים בתחומי עבודתו, לצורך חידוש רישיונו, מידי שנה.
בימינו, ממונה בטיחות, הוא מהתפקידים החשובים ביותר שיש בארגונים כיום (אם כי לא תמיד האהודים והמוערכים ביותר). במסגרת תפקידו חייב הממונה על הבטיחות להיות מודע לצרכים ולסיכונים של כל אחד ואחד מעובדי הארגון, החל מהמזכירות ופקידות הקבלה ועד אנשי המקצוע השונים, הפועלים בתנאי עבודה קיצוניים ובלתי שגרתיים. פקידה שיושבת על כסא לא בטיחותי ועובדת על מקלדת לא ארגונומית, לא שונה מהנהג שנוהג מעל לשמונה שעות ברציפות, ממנקה החלונות בגבהים ומעובד המחקר בוירוסים קטלניים.
ממונה בטיחות יכול להציל חיים של פועל אחד ואף את חייהם של אלפים הגרים בסמיכות למפעל העוסק בחומרים מסוכנים. על כן, מעבר לסיכונים שלוקח על עצמו ממונה בטיחות, מוטלת עליו אחריות רבה לשלומם ולחייהם בני אדם, שמבקשים להרוויח את לחמם ולחזור הביתה בשלום.