אספרסו הוא אחד מסוגי הקפה הפופולאריים ביותר כיום, הסיבה נעוצה בהיותו קפה ארומאטי במיוחד עם טעם עשיר וחזק. אספרסו ניתן לשתות כפי שהוא או להשתמש בו להכנת שלל מיני משקאות קפה אחרים. כמו כן, אספרסו משמש כבסיס למשקאות אלכוהוליים רבים שמקורם במקומות שונים בעולם. להלן סקירה קצרה של משקאות מבוססי אספרסו ודרך הכנתם.
אספרסו נטו
את האספרסו מכינים בעזרת מכונת קפה ייעודית. הקפה נטחן לאבקה דקה (לא מידי) דרכה עובר קיטור או מים בטמפרטורה גבוה במיוחד, כך ממצים את הטעמים של הקפה אל תוך המים. מנת אספרסו אחת מכינים מבדיוק 7 גרם קפה טחון ו 30 מ"ל מים, אספרסו ארוך, מעט מדולל יותר מורכב מ 45 מ"ל מים. אספרסו כפול כשמו הוא, 14גרם קפה ו60 מ"ל מים. כמו כן, ישנו אספרסו ארוך כפול המורכב מ 14 גרם קפה ב90 מ"ל מים.
אספרסו עם חלב
מכיוון שהאספרסו הוא קפה בעל טעם עשיר ודומיננטי משתמשים בו למגוון רחב של משקאות קפה בשילוב חלב. מקיאטו למשל, הוא אספרסו עם כתם חלב בשילוב קצף. קפוצ'ינו הוא גם כן אספרסו עם חלב אך במשקה קפה זה האספרסו דומיננטי יותר מבמקיאטו , כשלישי מן הכוס היא אספרסו, שליש חלב ושליש קצף. אספרסו קון פנה מכינים ממנת אספרסו כפול עם קצף, פחות נפוץ בישראל. אמריקנו הוא אספרסו מדולל במים חמים. קפה הפוך המוכר כל כך לנו הישראלים הוא למעשה קפוצ'ינו, שילוב של קפה וחלב במידה שווה.
אספרסו ואלכוהול
יתכן שהמשקה האלכוהולי המפורסם ביותר המבוסס על אספרסו הוא הקפה האירי. למעשה מדובר פשוט באספרסו בתוספת וויסקי ובשדרוגו המודרני בתוספת ליקר קפה. משקאות אלכוהוליים רבים מבוססים על קפה ואם כבר קפה אז עדיף אספרסו. כך למשל מכינים קפה מקסיקני המבוסס על אספרסו ארוך עם טקילה או קפה טולדו המשלב בתוכו אספרסו ארוך, אייריש קרים, ליקר קפה ומעוטר בקצפת וסירופ שוקולד. כאשר אנו מבקרים בבאר משקאות לרוב נזכה למשקאות אלכוהוליים המבוססים על אספרסו וקוקטיילים שונים, לעיתים יעדיפו במקום להכין את המשקאות הללו לא מאספרסו אלא דווקא מקפה אחר.
למרות שמדרשת מכונה על מנת להכין אספרסו הוא נחשב כמשקה קל להכנה. כיום ניתן לרכוש במחירים סבירים בהחלט מכונת אספרסו אוטומטית לחלוטין אשר גם טוחנת את פולי הקפה. כך נוכל ליהנות מאספרסו נטו או ממשקאות המבוססים על האספרסו.