80% מכלל הזיהומים הפטרייתיים בגוף נובעים מנוכחות קנדידה (יש מעל 100 סוגים, מתוכם 20 מחוללי מחלה). פטריית קנדידה היא המיקרואורגניזם ה-4 בשכיחותו המופיע בזיהומים במערכת הדם והגורם מספר 1 לזיהומים פטרייתיים באנשים עם תפקוד לקוי של מערכת החיסון.
התפקיד היחיד של פטריית הקנדידה הוא להתרבות ולהצמיח עוד פטריות כמוה. תארו לעצמכם כמה נזק אפשר לעשות כשיש רק מטרה אחת, בייחוד אם ניחנים בכושר הסתתרות מעולה כפי שיש לפטריית הקנדידה.
קנדידה מעוררת משיכה עזה וכמעט בלתי נשלטת לאותם הדברים להם היא זקוקה כדי לשרוד – קמח וסוכר לבן, בעודה ממשיכה לפלוש לעוד ועוד טריטוריות בגוף ולגרום להשמנה ניכרת..ולדיכאון.
אז מה עושים?
כלל יסוד: שינוי תזונתי. כל טיפול בקנדידה נועד לכישלון אם לא מבצעים דיאטה מותאמת לחיסול מוחלט של הקנדידה. יתכן שתרגישו טוב, והסימפטומים יעלמו, אבל ללא שינוי בתזונה הקנדידה תמיד תחזור (כבר הזכרתי שהיא מעולה במשחק המחבואים...)
בפשטות, דיאטת קנדידה אומרת:
ללא סוכרים
ללא עמילן
ללא קמח
קנדידיאזיס כמעט ואף פעם לא מופיעה באנשים עם מערכת חיסון בריאה שמקפידים על תזונה דלה בסוכרים פשוטים ו/או שמרים.
בגדול, צריך להימנע מכל מוצר שמכיל סוכר לבן או שמרים כדי להביא לחיסול מוחלט של זיהום קנדידה. צריכה של סוכר (אפילו בכמויות קטנות) "מזינה" את הפטרייה ומאפשרת לה סביבה נוחה להתרבות ולשגשוג.
..אלכוהול ומשקאות מוגזים (גם דיאט) אסורים בתכלית...תוספי מזון פרוביוטיים מסייעים להחזרת איזון פלורת המעי (שנחוצה לתפקוד תקין של מערכת העיכול) ולכן מומלץ ליטול אותם בשילוב הדיאטה... השתדלו לשלב מזונות בסיסיים כגון ירקות ועלים ירוקים, דגים (טונה, סלמון, סרדינים), אגוזים אורגנים ומיני זרעים (מומלץ בעיקר לצרוך שקדים ואגוז ברזילאי)... כל המזונות האלו עשירים במגנזיום שמעורר יצירה של חומצה הידרוכלורית בקיבה המסייעת לפעולות העיכול ולחיסול הפטרייה... עלים ירוקים ודגים הם מקור מצוין גם לויטמין D...החליפו פסטות ואורז לבן בתבשילי קינואה העתירה בברזל ובסידן...הימנעו מסוכרים מכל סוג: דבש, פרוקטוז,מלטוז, מולסה, לקטוז (הכוונה לחלב ולתוצריו) ומיצי פירות...ממתיקים מלאכותיים אינם ברשימת הדיאטה שלכם...התרחקו משמרי אפייה- לחמים ומאפים (קשה אך אפשרי, הכל עניין של הרגל)...פטריות אינן מומלצות וכנ"ל לגבי רטבים כגון מיונז, קטשופ, רטבים מוכנים לסלט (תבלו באמצעות לימון ושמן זית), רוטב סויה וחומץ... הימנעו לחלוטין מבשרים ודגים מעובדים/ מעושנים כולל נקניקיות ונתחי קרפצ'יו... בתהליך העיבוד מתווספים אליהם סוכרים, תבלינים ושאר חומרי שימור (שבלאו בכי מזיקים לבריאות)...צריכת קפאין גם כן אינה מומלצת (וזה כולל שתיית תה!) שכן קפאין מעודד התרבות מואצת של קנדידה...
בשורה תחתונה, העלימו את כל מקורות המזון מהם ניזונה פטריית קנדידה, ובסופו של דבר היא "תרעב" למוות... ברגע שמחזירים את האיזון לפלורת המעי תתחילו להרגיש בשיפור בהרגשה הכללית, תרדו במשקל (כמעט באופן מיידי) וברוב המקרים לא תזדקקו לטיפול תרופתי (שכאמור מטפל בסימפטומים בלבד ולא מביא לחיסול מוחלט של הפטרייה, אלא רק "מרדים" אותה לתקופת זמן מוגבלת).
קשה מאוד לבצע דיאטה (בלי או עם קנדידה), אבל חשוב לזכור שללא השינוי התזונתי הזה, חיסול קנדידה הוא כמעט בלתי אפשרי! אני מציעה לנהל יומן אכילה מידי יום בו תתעדו כל מה שנכנס אליכם לפה. מחקרים שנעשו מוכיחים שוב ושוב שאנשים בדיאטה המנהלים באופן שוטף יומן אכילה מסודר יורדים יותר במשקל (עד פי 2!) מכאלו שאינם טורחים לעשות זאת. מנסיון של עשרות מטופלים, ניהול יומן אכילה מעניק תחושת שליטה על התפריט שכן הוא גורם לנו לחשוב פעמיים לפני שאנו מחליטים "לחטוא". שווה לנסות..
.
שאלון קצר שיסייע לכם לדעת האם ההשמנה שלכם היא כתוצאה מזיהום קנדידה?
* האם את/ה אוכל/ת כמויות סבירות של אוכל ועדיין משמינ/ה?
* האם את/ה אוכל/ת מעט מהרגיל ובכל זאת לא מצליח/ה לרדת במשקל?
* האם את/ה מגלה משיכה עזה למתוקים ומאפים?
* האם את/ה מסתובב/ת עם תחושה לא נוחה של בטן נפוחה ללא סיבה רפואית אחרת?
* האם הייתה לך עלייה משמעותית במשקל תוך זמן קצר?
* האם העליה במשקל החלה לאחר תקופה של נטילת אנטיביוטיקה?
*האם את/ה כל הזמן עייפ/ה?
אם ענית על חלק מהשאלות בצורה חיובית כדאי לעשות בדיקה לאבחון קנדידה. גם אם ענית על כל השאלות בחיוב, עדיין אין להסיק שמדובר בזיהום פטרייתי. יש סיבות שונות להשמנה שדורשות התייחסות טיפולית שונה, ולכן חשוב לבצע בדיקת מעבדה שתאשר או תפריך את החשד.
* תוספת קטנה לסובלים מעצירות: קנדידה ועצירות – מה הקשר?
% 75 מהמערכת החיסונית נוצרת במערכת העיכול. מה שמוביל למסקנה הברורה: אם צינור העיכול לא בריא, אז בטח שאתם לא תהיו בריאים ותסבלו מקשת רחבה של תחלואים וסימפטומים מטרידים (בלשון המעטה). מערכת עיכול חסומה גורמת לכל אותם נוטריאנטים חשובים וגורמים אנטי פטרייתים לאבד מהשפעתם ומיעילותם המירבית – וזה כאמור, גרוע מאוד לבריאות שלכם....
ניקח לדוגמא סימפטום קנדידה קלאסי: עצירות. מעיים עצלים באופן כרוני ואי סדירות בתנועתיות המעי עלולים להוות אינדיקציה לנוכחות פטריית השמר במעיים שלך. הכלל כאן הוא פשוט: ככל שמזון "יושב" זמן רב יותר במעיים, כך הפטרייה תשגשג על חשבון כל איברי הגוף הזקוקים לאבני הבניין החיוניים לתפקוד תקין והמתקבלים מפירוק המזון. מקום משכנה המועדף של פטריית הקנדידה הוא בדפנות המעי – יחד עם חיידקים מיקרוביולוגים נוספים. מזון ששוהה תקופה ארוכה מידי במעי מהווה גם מצע לפלישת חיידקים המתחילים לפעול עליו ולגרום לתהליכים רעילים של תסיסה וריקבון. התוצאה הסופית היא שהקנדידה "גונבת" מאיתנו את כל נוטריאנטים והערכים התזונתיים שמתקבלים בדיאטה (זו הסיבה למשל שעייפות, חולשה וחוסר אנרגיה מאפיינים את הסובלים מזיהום קנדידה).