קנדידה בלשון ובפה
פטרת הפה והלשון היא זיהום הנגרם כתוצאה מנוכחות של פטריית קנדידה על הקרום הרירי של הפה. יש מעל ל-200 סוגים של קנדידה, כאשר כ-20 מהם מחוללי מחלה. לרוב פטרת הפה נגרמת כתוצאה מזיהום קנדידה אלביקנס, ולעיתים (אם כי בשכיחות נמוכה יותר) ע"י קנדידה גלברטה או קנדידה טרופיקליס. קנדידה היא פטרייה ששוכנת באורח קבע במערכת העיכול ובריכוזים נמוכים ונשלטים אינה גורמת לבעיות בריאותיות. הצרות מתחילות כאשר הפטרייה מתחילה לצמוח ולהתרבות, ולשלוח שלוחות לאיברים ומערכות אחרות בגוף – כגון הפה והגרון.
סימפטומים של פטרייה בלשון ובפה:
זיהום פטרייתי בפה שמקורו בקנדידה מאופיין כשכבת חיפוי לבנה ועבה על הלשון ובחלל הפה (אפטות - aphthous stomatitis פצעים לבנים שטוחים המופיעים בכול אזור הפה) המלווים בהפרשות סמיכות ע"ג הממברנות הריריות. רירית מודלקת בפה עשויה להיות אדמומית ויתכן שאף מוגבהת מעט. מצב זה גורם לאי נוחות רבה ותחושת כאב וצריבה (רוב האנשים מתארים את המצב כאילו הפה שלהם בוער), טעם מר, ריח פה רע מבאיש, הגורם לאדם מבוכה רבה והימנעות ממצבים חברתיים.
קבוצות סיכון לפטרת הפה
יילודים - עקב תזונה לקויה של האם.
חולי סוכרת כרוניים (שאינם מטופלים או כאלה עם סוכרת לא מאוזנת)
תופעות לוואי של טיפול תרופתי- בד"כ לאחר טיפול אנטיביוטי. קורטיקוסטרואידים שניתנים באינהלציה או דרך משאף לטיפול במחלות ריאה חסימתיות (כגון אסטמה, COPD) יכולים גם להביא גם כן לקנדידיאזיס אוראלית. אפשר להפחית את הסיכון ע"י שטיפת הפה במים באופן קבוע לאחר נטילת התרופה.
אנשים עם כשל חיסוני (למשל כתוצאה מהדבקה בנגיף האיידס או לאחר טיפול כימותרפי) או הנוטלים תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית.
נשים שעוברות שינויים הורמונאליים, כגון היריון או כאלו הנוטלות גלולות למניעת היריון.
בעלי שיניים תותבות
מעשנים- עוד סיבה להפסיק!
הקשר בין הנקה לפטרת הפה
פטרת הפה מתחילה כנקודות לבנות זעירות בפה. נקודות אלו מתאחדות ליצירת כתמים "גבינתיים" לבנים המופיעים על הלשון, החניכיים או בצדי הפה והחך. נקודות אלו נחשבות לעיתים בטעות ל"כתמי חלב". לא ניתן להסיר את הכתמים בעזרת בד כותנה רך או בעזרת מקלון לניקוי אוזניים. אם נראים כתמים רבים כאלה, סביר שלתינוק נגרם כאב בזמן היניקה ולכן הוא אינו יונק כהרגלו.
התסמינים כוללים פריחה בחלל הפה של התינוק היונק, תפרחת חיתולים שלא ניתנת לריפוי באמצעים הקונבנציונאליים לטיפול בתפרחת הפה ובמשחות, או תחושת צריבה וכאב בפטמות האם המיניקה.
הפריחה והתחושות הכאב אצל האם יכולות להיות מתונות עד חמורות ולהפריע לתהליך ההנקה. ההנחיות לטיפול במצב זה כוללות הקפדה על הגיינה טובה של אזור הפטמות ומריחת משחה אנטי פטרייתית המכילה ניסטטין, קלוטרימאזול או מיקונאזול (נמכרות ללא צורך במרשם רפואי).חלק מהרופאים והמטפלים ממליצים להסיר את המשחה באמצעות שטיפה במים לפני ההנקה.
טיפול בפטרת הפה
טיפול קונבנציונאלי תרופתי
אפשר לטפל בפטרת הפה באמצעות משחות אנטי-פטרייתיות בטיפול מקומי, כגון ניסטטין, מיקונאזול או אמפוטריצין B.
חולים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה עשויים להזדקק גם לטיפול סיסטמי באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות במתן אוראלי או דרך הווריד.
טיפולים טבעיים:
בתופעת פטריה בלשון מורכב מתזונה אנטי פטרייתית, שמונעת התרבות נוספת של הקנדידה, תכשירים אנטי פטרייתים ללשון וגם למעיים בהתאם לדרגת הזיהום ושיקום פלורת הפה ופלורת המעיים.
טיפול בפטרת הפה בראש ובראשונה דורש מעבר לתזונה אנטי-פטרייתית: דיאטת קנדידה (ראה פוסט על תזונה מותאמת לחיסול פטריית הקנדידה). בקצרה, שגשוג הפטריה קשור בצריכה מוגברת של סוכרים פשוטים, מוצרי קמח לבן מזוקק, אלכוהול במידה מופרזת ומיעוט באכילת פירות וירקות.
פרוביוטיקה - תוספת של "חיידקים חיוביים" (אסידופלוס, לקטובצילוס ובולגריקוס) בצורת כמוסות, מספר פעמים ביום, או אכילת יוגורט ביו.