הענף המוכר והנפוץ ביותר בדיני המקרקעין הוא עריכת הסכמים למכירה/רכישה של נכס מקרקעין (בית/דירת מגורים/קרקע). נכס מקרקעין הוא בדרך כלל הנכס בעל הערך הרב ביותר שאדם רוכש במהלך חייו. לכן, יש לערוך הסכם רכישה/מכירה של נכס מקרקעין תוך שימת לב רבה. השתדלו להמנע מעריכת הסכמי מכר או שכירות בעצמכם או באמצעות הסכם קבוע. עורך הדין המייצג אתכם "תופר" הסכם המותאם לכם באופן אישי ומגן על הזכויות שלכם.
העלות שתחסכו בשכר טרחה עלולה לעלות בסופו של הליך, ביוקר.
תחום דיני המקרקעין מתחלק שני חוקים עיקריים: חוק המקרקעין וחוק מיסוי מקרקעין.
לאור העובדה כי על עסקת מקרקעין חלים מיסים שונים למשל מס שבח, מכירה ורכישה, הרי שראוי כי הצדדים בעסקת מקרקעין יהיו מודעים מהם המיסים הקיימים בעסקה וישקלו בהתאם את תנאי העסקה ואת הכדאיות הכלכלית שלה.
כאשר אדם מוכר נכס מקרקעין, שמוגדר 'דירת מגורים' מזכה על-פי דין, יכול מאוד להיות שאותו אדם זכאי להקלות במיסים השונים עד כדי פטור מלא. גם אדם הרוכש דירה יכול להנות מהקלות שונות במידה והוא עומד בתנאים מסוימים, לדוגמה עולה חדש, נכה ועוד.
התחום החופף לדיני מקרקעין ודיני משפחה הוא, מן הסתם, עסקות מקרקעין בתוך המשפחה ובכלל זה ירושות הכוללות בתוכן נכסי מקרקעין.
בנוסף לאמור לעיל, קיימים סכסוכים שונים, בין בני משפחה ובין צדדים שאין בינהם קרבת משפחה, הקשורים לנכסי מקרקעין.
הסכסוך השכיח הוא סכסוך בין שכנים ו/או שותפים לנכס מקרקעין. בכל מקרה של שותפות בנכס מקרקעין, אם הצדדים לא מצליחים להגיע לפתרון מחוץ לכותלי בית המשפט, הרי שהפתרון שניתן להגיע אליו באמצעות בית המשפט הוא פירוק שיתוף במקרקעין, דהיינו מכירת הנכס למרבה במחיר וחלוקת התמורה בין השותפים לפי יחס חלקיהם.
סכסוך נוסף הינו סכסוך בין משכיר ושוכר, החל מסכסוך על האחריות לשאת בעלות מסוימת הקשורה לדירה המושכרת ועד לסכסוך שיכול להגיע עד כדי תביעה לפינוי השוכר מהדירה.
סכסוך בין מתווך ללקוח שלו, הינו סכסוך ששייך בדרך כלל לשאלת הזכאות של מתווך לדמי התיווך. חוק המתווכים הינו החוק המוביל למציאת פתרון בסכסוך האמור. יודגש, לא בכל עסקה בה הוא מעורב, זכאי המתווך לדמי תיווך. אולם, גם עסקה בה הייתה מעורבותו של המתווך מינימלית יכולה לזכותו בדמי תיווך.
מאחר ומדובר בתחום עדין וסבוך, כדאי ורצוי כי לפנות לקבלת ייעוץ עוד בטרם תתחילו לחפש דירה לרכישה או תתחילו במכירת דירתכם. אל תחתמו על שום מסמך, חסר חשיבות ככל שהוא נראה, ללא קבלת ייעוץ מעורך דין המתמחה בתחום.