סושי הוא מאכל שקל מאוד להכין; סושי הוא מאכל מסובך עד מאוד להכנה. סושי הוא מאכל שאפשר ללמוד להכין תוך כמה דקות; סושי הוא מאכל שדורש שנים של לימוד לפני שיודעים להכין אותו. האם משפטים אלה סותרים זה את זה? וודאי. האם זה אומר שרק חלקם הם אמת ואילו חלקם האחר שקרי? לא. סושי הוא מאכל מוזר ומיוחד: הוא פשוט ומסובך בו זמנית. סושי דורש מומחיות עמוקה אבל גם חובבנים יכולים להכין סושי. אין זה אומר שמנת סושי שהכין פלוני במטבח ביתו לאחר שצפה בסרטון ביו-טיוב או עיין בספר בישול תהיה זהה למנת סושי שהכין מסטר שף סושי שלמד כמה וכמה שנים וטיפס במעלות ההיררכיה של הכנת סושי. הטעם יהי שונה והדבר יורגש, אך גם סושי שמכינים בבית יכול בהחלט להיות מוצלח מאוד. ישנן מנות סושי שיותר קשה להכין בבית – בגלל מחסור בחומרים או בגלל הטכניקה המסובכת שהכנתן דורשת – אבל ישנן מנות סושי שניתן להכין בקלות יחסית בבית והן תהיינה מוצלחות מאוד, בתנאי שהמכין יודע מה הוא עושה.
כיום אפשר למצוא דרכים רבות ללמידת הכנת סושי. מי שישוטט באינטרנט יגלה מהר מאוד מאגרי מידע שונים שיסייעו ללמוד כיצד להכין סושי: אתרים עם יסודות האמנות, סרטוני ווידאו, מתכונים, עצות ועוד. מי שירצה להשקיע מעט יותר יוכל לרכוש ספרי הדרכה שונים שילוו אותו שלב אחרי שלב עד שהוא ידע להכין סושי. ישנם גם הרבה ספרים עם מגוון עשיר של מתכוני סושי שבהם כל חובב יכול יוכל למצוא את אותם המתכונים שהוא מסוגל להכין בהתאם ליכולתו, לניסיון שלו, למרכיבים שהוא יכול להשיג ולרמת התעוזה שלו. חנויות שונות מציעות את המרכיבים הבסיסיים השונים הנדרשים להכנת סושי ואת הכלים שלהם זקוק החובב המעוניין להכין סושי בבית. המגוון המוצע כולל קשת רחבה של מחירים, הכול בהתאם לאמצעים שבידי הלקוח ולכמות ההשקעה שבה הוא מעוניין. לצד החנויות והספרים יש היום היצע גדול של קורסים וסדנאות שבהם ניתן ללמוד הכנת סושי. מסדנה של כמה שעות ועד קורס מלא שאורך שבועות וחודשים; כיום ניתן למצוא הכול. המורים בקורסי סושי אלה יכולים להיות חובבנים מלומדים, שפים זוטרים ואפילו שפים מהרמה הגבוהה ביותר. שוב, הכול תלוי ברמת ההשקעה של הלקוח, ביכולת הכספית שלו ובעוצמת האהבה שלו למאכל זה.
מי שמעוניין להתמקצע בהכנת סושי לא יוכל להסתפק בחובבנות שכזו ויהיה עליו למצוא לו מקום שבו מכשירים מקצועני סושי. צריך לדעת שגם בתחום הזה אירעו שינויים. הפופולאריות של מסעדות סושי והצורך הגובר בשפים של סושי גרמה לקיצור הזמן הנדרש ממי שמבקש להיות מסטר שף סושי. בעבר היה מדובר בתהליך שארך שנים ודרש מחויבות טוטלית מהתלמיד, עבודה קשה ומיני מכשולים במסורת מיטב סרטי החונכות שמתארים את מסעו של צעיר אל עבר הידע העמוק והסודי של איזושהי תורת לחימה מזרחית. בימינו אפשר ללמוד להיות שף סושי גם בזמן קצר יחסית, בבתי ספר שנמצאים בכל מקום בעולם ובשיטות שלא מחייבות מסע ברגליים יחפות אל פסגות הרים נידחים. מומחיות בהכנת סושי היא עדיין עניין לא פשוט אבל היא הרבה יותר זמינה לחובבי הכנת סושי שבינינו.