טקס חנוכת בית הוא קודם כל אירוע משמח וחגיגי שבא לציין באופן רשמי בקרב חברים ובני משפחה את מיסודו של בית יהודי חדש. כשהבית הוא בארץ ישראל זוהי גם הזדמנות לחגוג את מצוות ישוב הארץ ובאופן פרטי יותר הוא נועד לחנוך את הבית בברכה כלפי יושבי הבית ובעליו.
טקס חנוכת בית סטנדרטי יכלול שלושה מרכיבים עיקריים : קביעת מזוזה, ברכת שהחיינו
וסעודת מצווה המלווה בלימוד תורה. הלכתית, מותר לכל יהודי לקבוע מזוזה, אך מקובל ומומלץ להזמין לחנוכת הבית את רב הקהילה או איש תורה ומצוות מכובד אחר שיתכבד בקביעת המזוזה ובברכה עליה.
אחרי קביעת המזוזה נהוג לברך "שהחיינו" על קביעת המזוזה ויש המוסיפים ברכות נוספות מין הכתובים, כמו תפילת 'אנא בכוח' ואפילו ברכות אישיות כיד הדמיון הטובה, הכל כדי לפאר, לרומם ולשבח את המקום שהתברכנו בו.
קלף המזוזה עשוי על פי ההלכות המקובלות לכתיבת סת"ם, המפורטות בין היתר במסכת סופרים, מהמסכתות הקטנות הנספחות לשישה סדרים. הקלף צריך להיות עשוי ביריעת עור של חיה כשרה (בקר) וישנם שני סוגי קלף עיקריים : קלף משוח הוא קלף שעובד במריחת תערובת סיד עליו שאמורה להקל את הכתיבה עליו. קלף שליל הוא קלף איכותי יותר ואינו מרוח בחומרים שונים. גם לגבי הדיו המיוחדת המשמשת לכתיבת סת"ם – ההלכות חלות מן הסתם גם על הדיו המשמשת בכתיבת המזוזה.
לאחר חלק הברכות בטקס, מקובל להזמין את האורחים לסעודת מצווה המלווה בלימוד קצר ודבר תורה מאת רב הקהילה או קרוב משפחה נכבד. לסיום ניתן לסיים בברכה על הבית ועל יושביו ולכבד את המוזמנים, החברים , אנשי הקהילה והמשפחה המורחבת במתן ברכות למשפחה הדרה בביתה החדש.