ככל שאנו ערים יותר לדרך קבלת ההחלטה כך יהיה לנו קל יותר לקבל החלטה וכך נוכל להגיע לקבלת החלטה נכונה בצורה טובה יותר. סיכום קשיים בקבלת החלטה שעלו במחקרי עומק שבדקו מהם הקשיים המרכזיים שאנשים נתקלים בהם בקבלת החלטה: 8 נק' עיקריות:
- מוגבלות בזמן ובידע - התחושבה שאין לנו מספיק ידע, גם לגבי החלופות הקיימות וגם לעוד חלופות אפשריות. יש פעמים שצריך לקבל החלטות תחת לחץ זמן ואז, יש את התחושה שלא נספיק לשקול לעומק את כל ההחלטות וזה יוצר לחץ.
- תחושת אי וודאות - היא יכולה לנבוע מ:
- מוגבלות בידע - הרגשת אי וודאות שאין לי את הידע להחליט
- מכך שהחלופות נושאות סיכון וקשה לצפות את העתיד. יש כאלה שזה בולט יותר וכאלה שפחות
- פחד מהפסד - בגדול אנו מונעים יותר בקבלת החלטות מהפחד מהפסד מאשר מהרצון להצליח. בד"כ נחשוב מה יכול לקרות לי רע מאשר מה יקרה לי טוב. יש ממצא שהכאב שנובע מהפסד (למשל בגודל גבוה) גדול יותר מהעונג בעקבות רווח גבוה. למשל: אם ניקח אנשים במצב רוח נייטרלי ונגיד להם במסגרת ניסיוי שהם זכו ב50$ המצברוח יקפוץ בנק' מסוימות. אבל אם הם יפסידו 50$ המצברוח ירד בהרבה יותר. יש הטוענים שזה אבולוציוני.
- הצורך בהצלחה - הרצון למצוא את החלופה הטובה ביותר. זה גורם לכך שאנשים נתקעים בחיפוש שנים אחרי שנים מחשש שיפספסו את החלופה הטובה ביותר והבעייתיות היא שמבזבזים זמן. למשל: התלבטות בין 3 משרדים ואני שנה בהתלבטות ועוד לא בחרתי, ייתכן שאם אבחר במשרד קצת פחות טוב השנה שכר והתלבטות
- ויתור על חלופות אחרות - עולה מראיונות עבודה -התחושה שהיא כרגע עושים את הכל.
- הקשר בין ההחלטה לדימוי העצמי - דברים שפחות מודעים אליהם. כלומר, מה זה אומר עלי אם אני בוחר א' ומה זה אומר עלי אם אני בוחר ב'.
- תגובת הסביבה - הרבה פעמים אנחנו צריכים להתמודד עם איך שהחברה תגיב להחלטה.
- הציפייה להארה- האמונה הבסיסית שיש לאנשים שהתשובה נמצאת בפנים.