מזה כעשור כשחברות הבנייה בונות בניינים רבי קומות ומספר הדירות בבניין הולך וגדל בהתאמה. כתוצאה מכך, ניהול הבניין על כל מאפייניו הופך למורכב ומסובך יותר ומקשה על ועד הבית.
חברות ניהול ואחזקת מבנים - נפתחו כמו פטריות אחרי הגשם
גורמים שונים זיהו את המצב והמצוקה בה נמצאים ועדי בתים ונפתחו להן עת עת חברות רבות בתחום ניהול ואחזקת מבנים משותפים, כשחלקם קמו ונפלו תוך פרק זמן קצר ויצירת נזק לא קטן לדיירים. במשך השנים החברות הרציניות יותר למדו והתמקצעו בתחום זה וכעת רוב החברות הקיימות מסוגלות לתת מענה בכל הקשור לניהול ואחזקת בתים משותפים.
הדגשים בבחירת חברת ניהול ואחזקה
על מנת לבחור חברה מתאימה, יש להתייחס לנושאים הבאים כחשובים ביותר עבור ועד הבית ודיירי הבניין מול חברת הניהול.
סקר שוק - כרגיל, כמו בכל תחום חשוב לבצע סקר בין החברות. כדאי לבדוק עם בניינים שכנים שמתנהלים באמצעות חברות לניהול ואחזקת בתים משותפים ולקבל מהם פרטים על החברה המנהלת. בהתאם לקבל הצעות מ 3 חברות לצורך השוואה. לא תמיד כדאי לקבל את המחיר הזול ביותר. אף חברה לא עובדת לשם שמים ובמחירי הפסד או ללא רווח גם הבניין יפסיד.
ניקיון - כחלק מהטיפול בבניין, יש לסגור מול חברת הניהול כי הבניין יטופל לפחות 3 פעמים בשבוע. בנוסף, יש לבדוק האם חומרי הניקוי על חשבון הועד או החברה. כמו כן, יש לדעת האם חברת הניהול אחראית על הניקיון או האם מספקת את השירות על ידי חברת ניקיון אחרת.
אתרי אינטרנט - בעידן האינטרנט, לכל חברה רצינית יש אתר אינטרנט שבו הם מציגים את מגוון השירותים של החברה. במידה ולחברה לא קיים אתר אינטרנט, ראו בזה מעיין נורת אזהרה על אופי החברה.
ביטוח ועד בית - לוודא שהחברה דואגת לביטוח צד ג', ביטוח מבנה (כולל ביטוח המעלית נגד נזקי מים) ולוודא שלחברה יש ביטוח מעבידים כך שהדיירים יהיו מכוסים על כל נזק שיכול להיגרם הן לדיירים, הן לעובדי החברה והן למבקרים בבניין.
מעליות - האם החברה מטפלת גם במעליות או שהועד צריך לעמוד מול חברת המעליות באופן עצמאי. השיקולים הם לכאן ולכאן.
קופת הוועד בבנק - יש להקפיד כי זכות החתימה על הצ'קים תישאר בידי הוועד בלבד. הוצאת השליטה על החתימה לחברת הניהול עלולה בסופו של דבר לא להשתלם וכבר שמענו בעבר על חברות שלא שילמו בזמן או בכלל לא שילמו לספקים ולרשויות והשאירו בניין עם חובות גבוהים.
טיפול במערכות התמיכה של הבניין - גנרטור, מערכות כיבוי אש, מערכות חשמל כולל החלפת נורות, מאגרי מים, משאבות, אינטרקום ועוד. יש לוודא כי החברה יודע לטפל בכל מכלול התמיכה של הבניין. אין טעם לקחת חברה שתגבה רק דמי ניהול ותבצע חצי עבודה.
דוחות - יש לדרוש מהחברה דוח חודשי לגבי הוצאות, הכנסות וטיפולים שבוצעו בבניין.
חוזה מול חברת ניהול ואחזקת בתים משותפים - יש לבקש את החוזה לעיון לפני החתימה ולשתף בבדיקתו דייר המתמצא בחוזים. חוזה משפטי כתוב בשפה שלא כל אחד יודע לקרוא ולהבין. יש לפרט בחוזה כל פרט ופרט מה בדיוק תפקיד החברה, מה היא נותנת ומבצעת ולא פחות חשוב מה היא לא מבצעת. אל תסמכו על הצהרת נציג החברה "יהיה בסדר" - כלום לא יהיה בסדר אם לא יהיה חוזה מפורט. יש לדרוש בחוזה ניסיון ל 3 חודשים עם אופציה להארכה. חתמתם לשנה והחברה לא מבצעת את תפקידה כראוי (כראוי זו השקפה של כל צד) יהיה קשה מאד להשתחרר מהחוזה. היה ותירצו להשתחרר מהחברה - יש לציין כמה זמן מראש יש להודיע לה על הכוונה.
והשאר שיהיה לכם בהצלחה.