הוצאה לפועל היא השם של ההליך למימוש זכויות כספיות המוקנות מכוח פסק דין או מסמך כגון שטר חוב או המחאה. מערכת ההוצאה לפועל היא המערכת האחראית על מימוש אותם פסקי דין ומסמכים המוגשים לה לגבייה.
בישראל יש 25 לשכות הוצאה לפועל. הלשכות פועלות במקביל לבית משפט השלום ובראשן עומד רשם ההוצאה לפועל. הרשם אחראי על קביעת ההליכים לשם ביצוע פסק הדין או הגבייה לפי המסמכים אשר הוגשו לו.
מה הם הליכי הוצאה לפועל?
להוצאה לפועל יש מגוון של כלים לאכיפה ולגבייה הנקבעו בחוק ההוצאה לפועל ובתקנות שונות, מסביר עו"ד אורי דניאל. הכלי הזמין ביותר בדרך כלל הוא עיקול מטלטלין – ההוצאה לפועל מעקלת נכסים של החייב ומוכרת אותם. אמצעי נוסף הוא עיקול מקרקעין, ההוצאה לפועל יכולה גם לעקל נדל"ן ולמכור אותו. ניתן גם לעקל נכסים הנמצאים בידי צד ג', כמו למשל יתרה בחשבון הבנק ולעתים אף נדרש כינוס נכסים על מנת לבצע את פסק הדין.
ההוצאה לפועל גם יכולה להוציא צו עיכוב יציאה מן הארץ, צווי הבאה וצווי מאסר. אם החייב לא ממלא את צווי ההוצאה לפועל אפשר להביאו בפני ראש ההוצאה לפועל באמצעות משטרת ישראל וזה אף יכול לשלוח אותו למאסר. עו"ד אורי דניאל מציין עם זאת, כי צעד זה ננקט כיום רק במקרים קיצוניים במיוחד.
מה אני יכול לעשות אם אני חייב?
יש מקרים בהם ניתן להתנגד לביצוע, למשל במקרה של המחאה שניתנה אך הסחורה לא סופקה. יש גם אפשרות לטעון בפני ראש ההוצאה לפועל כי החוב נפרע או נמחל או טענה דומה.
מלבד טענות מסוג זה יש שני צעדים שניתן לנקוט בהם, מסביר עו"ד אורי דניאל, הראשון הוא איחוד תיקים והשני הוא הכרזה על חייב מוגבל באמצעים.
איחוד תיקים - הליך שבו אדם מבקש לאחד מספר תיקי הוצאה לפועל שנפתחו נגדו והא משלם סכום קבוע המחולק בין הזוכים השונים.
חייב מוגבל באמצעים - מי שמודיע כי הוא לא יכול לשלם יכול להיות מוכרז כחייב מוגבל באמצעים שניתן לפרוס לו את החוב לתשלומים קטנים למשך שנים רבות. עם זאת, אדם המוכרז כחייב מוגבל באמצעים נחשב כלקוח מוגבל בבנק, לא יכול לצאת מהארץ ולא יכול להחזיק כרטיס אשראי או לנהל חברה.