גירושין, כך ידוע לכה רבים מביננו, אסורים לפי חוקי הכנסייה הקתולית. הביטוי נישואים קתוליים מבטא את הרעיון הזה: בני זוג קתולים מתחתנים לכול החיים ואין להם אפשרות להחליט על גירושין. האומנם נישואים קתוליים נמשכים באמת כל החיים? האם אין עורך דין גירושין אצל הקתולים? האם כל זה בכלל רלבנטי למדינת ישראל? הבה נבחן בקצרה את השאלות הללו.
כדי לחסוך לקוראים את המתח נקדים ונאמר שלמרות שהדת הקתולית לא אוהבת גירושין הרי שיש לא מעט נישואין קתוליים שנגמרים בשכירת שירותיו של עורך דין גירושין. הכנסייה הקתולית אסרה על גירושין, אם כי התאריך המדויק שבו הוחלט על כך איננו ברור. בימי הביניים כבר הוכרו הנישואים כסקרמנט שאי-אפשר להתיר אותו וממילא בני הזוג אינם יכולים להחליט על גירושין. עם זאת לכול אורך ההיסטוריה היו דרכים שאפשרו למעוניינים בכך להחליט על גירושין. גירושין אלו התבססו למעשה על ביטול של הנישואין מכול מיני סיבות שהצדיקו החלטה רטרואקטיבית על אי תוקפם של נישואין. גם אם אין אלו גירושין כפי שאנו מגדירים אותם, הרי שמדובר בהפסקת חיי הנישואין והיפרדות של בני הזוג.
בימים ההם, מי שהיה יכול להרשות לעצמו היה מוצא לעצמו את המקבילה העתיקה של עורך דין גירושין. עורך דין גירושין זה היה מומחה לחוק הכנסייתי או מומחה ליחסי הכוחות בכנסיה. על-ידי שימוש בידע, כוח או כסף, האב הקדמון הזה של עורך דין גירושין היה משכנע את רשויות הכנסייה הרלבנטיות להכריז על הנישואין כמבוטלים ולאפשר את המקבילה של גירושין בין בני הזוג. כישלון של כמה דמויי עורך דין גירושין שכאלה הביא להיווצרותה של הכנסייה האנגליקנית. המלך הנרי השמיני רצה לקבל אישור גירושין מהכנסייה הקתולית אך היא סירבה. שרשרת המאורעות שגרם האיסור על גירושין שקיבל המלך הובילה להקמתה של הכנסייה האנגליקנית על-ידי המלך שאהב גירושין.
גם המסורת היהודית דנה בשאלה האם גירושין מותרים לגויים בכלל וממילא לקתולים שביניהם. גם אם ביהדות גירושין הם עניין מוסדר ומותר, הייתה דעה שרק ליהודים הותר להחליט על גירושין ואילו הגויים חייבים לחיות עם בני זוגם כל החיים מבלי לדבר עם עורך דין גירושין. דעה אחרת טוענת שאצל הגויים, האישה בלבד יכולה לדרוש להתגרש. דעה שלישית התירה לעומת זאת לכול אחד מבני הזוג הגויים ליזום גירושין. קשה לומר שהגויים באמת חיכו למוצא פיהם של הרבנים לגבי ההיתר או האיסור להתגרש, אבל בכל זאת מעניין לציין את היחס של היהדות לענייני גירושין אצל הגויים.
במדינת ישראל, כיוון שענייני גירושין מסורים לבתי דין דתיים, יש השלכות לנישואין בין קתולים. כיוון שקתולים אינם יכולים להתגרש לפי דתם, הם יכולים להתגרש רק בהליך אזרחי. למעשה, בני זוג קתולים שמעוניינים לעבור הליך גירושין בבית דין דתי, חייבים להמיר את דתם כדי שיוכלו להתגרש. ניתן למצוא בעיתונים מספר מקרים שבהם בני זוג קתולים החליטו להמיר את דתם כדי שהליך גירושין יהיה אפשרי. לרוב אין צורך בכך. הכנסייה הקתולית פיתחה במשך השנים דרכים רבות שבאמצעותן ניתן לבטל נישואין קתוליים. כך החוויה הייחודית של גירושין איננה שמורה רק לאוכלוסייה הלא קתולית של העולם.
מוגש בחסות שרונה בן זאב עו"ד לענייני משפחה