בעבר היה נהוג לחשוב כי סוגיית רכישה וקנייה של דירות, בשונה ממוצרי צריכה רגילים, אינה מושפעת מעונות השנה וכי הביקוש מתפרש בהתפלגות שווה בכל חודשי השנה. מתברר כי הדבר פשוט אינו נכון.
החודשים הפופולאריים
יורם קראוס מנפץ את המיתוס ומסביר כי סוג העונה משפיע ישירות על זמן על קניית דירה. קראוס סבור כי דווקא בתקופות החגים חלה בירידה בקנייה והשכרת דירות. "הנתונים מצביעים על כך ששוק הדירות בדומה לשווקים רבים אחרים, נתון להשפעות עונתיות שגורמות לשינויים ברמות הביקושים בתחומי המכירה וההשכרה". עוד טוען קראוס כי "בתקופת החגים, ההכנות לקראת שנת הלימודים בבתי הספר ותקופת בין המיצרים, גרמו לירידה במס' העסקאות בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו".
יורם קראוס מציין כי החודשים הפופולאריים ביותר לרכישת דירות חדשות בישראל הינם דצמבר, ינואר ופברואר. "בספטמבר-אוקטובר ובמידה מסוימת גם באפריל, קיימת ירידה במספר העסקות הנסגרות בגלל החגים".
מסקר שנערך לאחרונה עבור התאחדות הקבלנים עולה כי בחודשי החגים נמכרו בממוצע 6,410 דירות יד ראשונה ושנייה בחודש - כ-6.8% מסך המכירות השנתיות. החודשים הפעילים ביותר, לפי הסקר, הם יוני ודצמבר עם ממוצע רכישות חודשי של כ-8,970 דירות. הסקר בחן את נתוני המכירה של דירות חדשות ויד שנייה בין השנים 1997 ל-2007.
מנכ"ל חברת sms לניהול פרויקטים, יורם קראוס מספק הסבר לנתונים. "בסך הכול ניכרת ירידה של כ-14% בחודשים ספטמבר-אוקטובר לעומת שאר חודשי השנה". יורם קראוס מוסיף כי "כאשר מבודדים את חמש השנים האחרונות, 2007-2003, מבחינים בירידה חדה יותר, של כ-22%, בחודשים אלו לעומת שאר השנה".
ניתוח הנתונים שביצע יורם קראוס מצביע על כך שעונת החגים אינה העונה "החמה" במכירת דירות. קראוס מעלה טענה מעניינת. "קבלנים רבים עושים מאמצים ממוקדים למכירות ושיווק בעונת החגים, אך הנתונים מראים שדווקא הרוכשים לא ששים לסגור עסקאות בעונה זו. על פי הסקר, הסיבה לכך היא עלייה ברמת החיים שגורמת לאותם קהלים המעוניינים בדירות לצאת לנופש יוקרתי בארץ או בחו"ל".
בישראל, קיימות שתי תקופות שבהן אנשים מעדיפים לרכוש דירות. מצד אחד, בחודשי הקיץ, שבהם יש חופשות המאפשרות לקונים הפוטנציאליים לחפש דירות ומזג האוויר המאפשר בדיקה רצינית של הנכס, ומצד שני בחודשי החורף, נובמבר-ינואר".
יורם קראוס מסביר מדוע קיימת פעילות נדל"נית ערה בחודשי החורף. "בישראל, נהוג ישנו מרווח ממוצע של שלושה חודשים עד חצי שנה, בין חתימה על עסקה לבין כניסת הרוכש לדירה החדשה וזאת על מנת שהרוכשים יוכלו להיכנס לדירה לקראת הפסח או בחופש הגדול. בנוסף, מי שרוכש דירה בקיץ, מכוון יותר לקראת כניסה בתקופת החגים".
חגים- אאוט
על פופולאריות החורף והקיץ, קראוס סבור כי "בשתי עונות אלו לאנשים יש יותר זמן לחפש דירה, אם זה בתקופת החורף שמביאה עמה רגיעה מסוימת לאחר לחץ החגים, או בקיץ כשמשפחות יוצאות לחופשה ומשלבות את חיפוש הדירה כחלק מהבילוי המשפחתי.
לסיכום, מחודש ממאי ועד חודש יולי, מוצגת עלייה משמעותית במכירת דירות ואילו בין החודשים אוגוסט-ספטמבר הנחשבים חודשים חלשים, חלה ירידה בהיקף העסקות, לעומת החודשים נובמבר-דצמבר,בהם נרשם זינוק בהיקף העסקאות".
קראוס מוסיף כי מיעוט העסקאות בתקופה זו, נובע מאורך הזמן הארוך יחסית בממוצע של המשא ומתן על העסקה. "גם עסקה שמתחילה לפני החגים לרוב ממשיכה עד לסוף עונת החגים. גם לאחר שהרוכש והקבלן או המוכר מסכמים את פרטי העסקה העיקריים, קיים עוד זמן רב לדיון בין עורכי הדין. נוסף על כך, בחודשים אוגוסט – ספטמבר ישנה תקופה של שבועיים שבהם לא ניתן לרשום הערת אזהרה בטאבו".
על אמונות דתיות וסטודנטים
לטענת קראוס, גם היבטים תרבותיים ודתיים משפיעים על העסקאות בתקופה זו. "יהודים לא מבצעים עסקאות בתקופת בין המיצרים ובעשרת ימי תשובה. באמונה זו מחזיקים גם אנשים שאינם דתיים".
יורם קראוס מסכם וטוען כי לצד המגמה של עלייה בעסקאות בתקופת הסתיו, ענף השכירות גועש בתקופה זו. "אוקטובר הינו החודש בו נפתחת שנת הלימודים האקדמית, עסקאות רבות מתבצעות לאור ההגירה של סטודנטים לאזורי מגורים בסביבת אוניברסיטאות ומכללות".
התחרות ודמי השכירות
יורם קראוס קובע בהחלטיות כי החודשים יולי-אוגוסט הם הטיימינג המושלם לעסקאות בענף השכירות. הסיבה לכך לטענתו טמונה במשפחות עם ילדים. "לרוב מדובר במשפחות שמכרו את דירותיהן ועושות את המעבר לדירת שכירות לפני הלימודים. דמי השכירות של דירת 5 חדרים בצפון ובמרכז תל אביב מגיעים בתקופה זו ל-8,500-9,000 שקל, 15% יותר ממאי-יוני. בהמשך צונחים הביקושים מצד המשפחות, וכניסת חודשי הסתיו מזמינים תחרות של צעירים בשכירות על דירות 3 חדרים, מה שגורם לעלייה בהיקף העסקאות והמחירים.
יורם קראוס מסכם וטוען כי עסקאות בחודשי הסתיו נגועות באנדרלמוסיה. "ככל שהלקוח מיואש יותר, הוא משלם יותר. דמי השכירות של דירת 3 חדרים יכולות להגיע ל בחודש זה ל-5,000 שקל, עלייה של 10%-15% לעומת שאר חודשי השנה".
יורם קראוס ניתח והסביר מדוע מומלץ לרכוש דירה בקיץ או בחורף והדגים כיצד מחירי השכירות בשאר חודשי השנה יקרים. עושה לכם חשק? מרגישים כי זו העת להשכיר או לקנות?
מדריך יורם קראוס לעונה הנכונה לרכישה נותן לכם כלים להתמודד עם כל השאלות וההתלבטויות.
יורם קראוס ייסד את חברת SMS לפני למעלה מ-15 שנים ובין לקוחותיה נמנים ארגונים ומוסדות חשובים בישראל, כמו משרד הביטחון, ארגונים פיננסיים כמו בנקים וחברות ביטוח וחברות היי-טק בינלאומיות, כגון גוגל, סאפ, הוט ועוד. SMS בראשותו של יורם קראוס, פועלת בישראל ובחו"ל ונחשבת כיום לחברה הגדולה בתחומה במרכז הארץ.