כיום אנשים רבים אשר נקלעו למשבר כלשהו בחיים, חווים קשיים נפשיים, או חווים תחושות של חוסר צמיחה אישית, מוצאים באפשרות טיפול פסיכולוגי את הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הקשיים.
אך היום כמו בתחומים רבים אחרים, גם לטיפול פסיכולוגי יש מספר גישות שונות, שיטות טיפול שונות ופסיכולוגים הפועלים בדרכים שונות. בעקבות כך אדם המעוניין לגשת לטיפול פסיכולוגי מכל סיבה שהיא, לא תמיד יודע כיצד לבחור פסיכולוג ומהי שיטת הטיפול המתאימה ביותר.
אחד הדברים הראשונים שצריך לבדוק כאשר בוחרים טיפול פסיכולוגי הוא השיטה עליה יתבסס הטיפול. כיום קיימות עשרות שיטות טיפול החל מפסיכותרפיה אנליטית המתבססת על גישתו של פרויד ומנסה לטפל בבעיות דרך בחינת העבר וחוויות החיים שעיצבו את האישיות, דרך שיטות כמו טיפול קוגנטיבי, שיטה התנהגותית וכלה בטיפול הומוריסטי או טיפול קבוצתי.
חלק מהשיטות מתאימות יותר לטיפול במקרים של פוביות ובעיות התנהגות הנובעות מטראומות, בעוד שאחרות מתאימות יותר לזהות את הגורמים למצוקה נפשית שמופיעה ללא סיבה ברורה, או לטיפול בתחושות של חוסר צמיחה.
למרות ריבוי הגישות, עד היום לא הוכחה אף אחת מהגישות כאפקטיבית יותר מיתר השיטות ונדמה כי המפתח להצלחת הטיפול הוא בחינה מוקדמת של מגוון האפשרויות והתעניינות בגישתו של הפסיכולוג לטיפול בבעיה הספציפית.
מעבר לבדיקה של השיטה הטיפולית והגישה התיאורטית על פיה מתנהל הטיפול הפסיכולוגי, חשוב לא לשכוח לוודא כי המטפל פסיכולוג בו בוחרים עובד באופן מוסמך. לא כל אדם המסיים לימודי פסיכולוגיה באוניברסיטה רשאי לטפל באנשים ורק מי שעבר מסלול של פסיכולוגיה קלינית ולאחר סיום הלימודים עבר הכשרה של 4 שנים לפחות, לרוב בבית חולים, רשאי לעבוד כפסיכולוג.
גם לאחר שנבחר פסיכולוג יחד עם שיטת טיפול מתאימה, כדאי לזכור כי טיפול פסיכולוגי אינו חתונה קתולית ועל מנת שטיפול יהיה אפקטיבי דרושה כימיה מסוימת בין המטפל למטופל.
במידה ולאחר מספר פגישות קיימת תחושת אי נוחות או תחושה כי התקשורת עם הפסיכולוג לוקה בחסר, אין כל מניעה לסיים את הטיפול ברוח טובה ולעבור לפסיכולוג אחר, בתקווה שהכימיה והתקשורת יהיו מוצלחות יותר, מה שמגדיל את הסיכויים לטיפול מוצלח.