כל אדם המעוניין לעבוד בתור מנעולן צריך לעבור הכשרה מקצועית בדרך למקצוע. תפקידיו של המנעולן הם רבים. הוא נדרש לדעת כיצד לשכפל מגוון סוגים של מפתחות, להחליף צילינדרים ולטפל בקודנים לרכב.
הכשרתו המקצועית של מנעולן שונה מאנשי שירות טכניים אחרים שכן בנוסף לקורס אותו מנעולן צריך לעבור, יש צורך גם בקבלת אישור רשמי ממשטרת ישראל לעבודה כמנעולן.
מטרתו של קורס המנעולנות הוא להכשיר את המנעולן לפרוץ לבתים. אך לא רק לבתים: גם מבנים מוסדיים או פריצה לרכבים. מנעולן צריך לדעת בנוסף כיצד לשכפל מפתחות ולהתאים מפתחות.
קורס מנעולן מתאים לאנשים המעוניינים לעבוד כפורצי מנעולים ולבצע את עבודות המנעולנות השונות. הקורס אינו מיועד לכל אחד. חשוב לדעת כי אדם המעוניין לעבוד בתור פורץ מנעולים צריך להיות מוכן לכך שמדובר בעבודה בלתי צפויה על פי רוב, שמשמעותה זמינות מרבית מסביב לשעון. אנשים הזקוקים לפריצת מנעול יכולים להזדקק לכך גם בשבתות או באמצע הלילה.
תנאי הקבלה לקורס מנעולנות אינם פשוטים ולא כל מי שמעוניין יכול גם להתקבל. כתנאי קבלה מקדים, כל המעוניין להתקבל צריך להציג תעודת יושר ממשטרת ישראל. המטרה היא שרק אנשים ישרים המעוניינים לעסוק במקצוע המנעולנות ולא פורצים פוטנציאלים - ייקחו חלק בקורס.
מלבד תעודת יושר נדרשים המנעולנים לעתיד להיות בעלי ידע טכני או ניסיון טכני מכל סוג שהוא. הסיבה ברורה: מנעולן הוא מקצוע המצריך עבודה שמרביתה טכנית ומורכבת. הבנת החומרים המועברים בקורס מצריכה ידע בסיסי והבנה של מונחים טכניים שבלעדיהם יקשה על הלומד בקורס להפנים את הידע הנרכש.
כל מי שעומד בשני קריטריונים אלה יכול להתקבל לקורסי מנעולנות.
מרגע שהתקבל לקורס, המנעולן לעתיד רק צריך למצוא את בית הספר המתאים למנעולנות עבורו. קורס מנעולן אורך כשלושה חודשים ומונה בדרך כלל שנים עשר שיעורים. אורכה של ההכשרה ארוכה מספיק כדי להנחיל את הידע הטכני המורכב לפי סוגי המנעולים השונים. אולם, במרבית הקורסים הנוכחות היא חובה ואחוז החיסורים המותר הוא קטן. לכן, מי שמעוניין לרכוש ידע כמנעולן חייב לדעת כי הקורס דורש גם מחויבות והגעה למרבית השיעורים.
ישנם בתי ספר להכשרת מנעולנים המציעים שיעורים ללא הגבלה. המשמעות היא שמנעולן שסיים קורס בבית ספר כזה הוא מנעולן שיודע את החומר בצורה מדויקת, גם אם בסופו של דבר הוא נדרש להוסיף עוד שיעורים מעבר למקובל.
ישנם קורסים המתנהלים בצורה מעט שונה: במקום במסגרת של כיתה גדולה בה לומדים כמה תלמידים- ישנה מסגרת פרטנית של שיעורים "אחד על אחד" מורה מול התלמיד. שיעורים אלה מתאימים לתלמידים שקשה להם להתרכז בכיתה עם מספר תלמידים ומעוניינים לעבוד בצורה ממוקדת.
מעבר לחובת הנוכחות בשיעורים, חייבים המנעולנים לעבור גם מבחני אמצע ומבחן מסכם. המבחן המסכם הוא מבחן מעשי ומי שלא עובר אותו לא יכול לסיים את הקורס.
מרגע שמנעולן סיים את הקורס והשלים את חובותיו הוא מקבל את תעודת ההסמכה. תעודה זו למעשה מסמיכה אותו לעבוד בתחום והוא יכול להציג אותה ללקוחותיו.
בתי ספר שונים אף מציעים למנעולן שירות השמה, ומחברים בינו לבין לקוחות פוטנציאלים.
יש חשיבות לנושא ההשמה כיוון שמנעולן שסיים קורס פריצת מנעולנות עדיין לא אסף סביבו קהל לקוחות קבוע, ולכן יש צורך בחיבור בין המנעולן ללקוח.
מרגע שסיים את כל אלו, המנעולן יכול לעבוד כמנעולן מן השורה, ולקבץ סביבו קהל לקוחות (בתקווה) מרוצים.