למרות שהתקרחות על רקע גנטי היא השכיחה ביותר, לא כל מי שנושא את הגן להתקרחות יאבד את שערו. החדשות הטובות הן שאפשר לבלום את הגנטיקה גם כשהיא דוהרת לעבר הקרחת.
ההתקרחות הנפוצה ביותר בקרב גברים ונשים היא התקרחות תורשתית הנקראת בשם התקרחות אנדוגנטית (Androgenetic Alopecia).
כ60% מכלל הגברים וכ30%-40% מכלל הנשים באוכלוסיה סובלים מהתופעה. בישראל מתחיל תהליך נשירת שיער אצל גברים אחרי גיל ההתבגרות, בגילאים 25-18. עם זאת, תתבטא הקרחת במלואה רק בשנות הארבעים לחיים בשל הדרגתיות התהליך.
אצל נשים יחל התהליך בדרך כלל בגיל המעבר, בשל שינויים הורמונאליים.
הורמון ה DHT (די הידרו טסטוסטרון) הוא שאחראי לאיבוד השיער בקרקפת. הורמון זה נקשר לקולטנים בזקיק השערה וגורם להרס ולהזדקנות מוקדמת של הזקיק.
.
תהליך ההתקרחות
התקרחות היא בדרך כלל מהלך איטי וממושך. השיער הולך ומאבד מנפחו והופך דק יותר ויותר עד למצב של התקרחות. הירידה בנפח השיער תהא מורגשת לאחר פגיעה בכ35% מהשיער.
בקרב גברים מתחיל תהליך איבוד השיער בנסיגה של קו השיער הקדמי, בפרט באזור המפרצים. אחרי כן ייווצר אזור עגול וקירח בקודקוד האחורי של הקרקפת. לאחר מכן עלולה ההתקרחות להמשיך ולהתפשט מלפנים, מאחור ובצדדים.
אצל נשים יהפוך השיער דליל ודק לכל אורך הקרקפת אך קו השיער הקדמי יישמר. התמעטות השיער תמשיך בהדרגה ותיראה במשך הזמן כשביל מתרחב אשר סטה ממסלולו.
כיצד בולמים התקרחות גנטית?
חשוב לדעת: הרקע הגנטי הוא פרט אחד ויחיד מכלל תהליך ההתקרחות. כשם שניתן להיאבק בנטייה התורשתית להשמנה על ידי פעילות גופנית ותזונה נכונה, כך גם אפשרי לבלום את הגנטיקה של ההתקרחות. לא כל מי שנושא את הגן להתקרחות יאבד את שיערו.
כמו כן, קצב וגיל ההתקרחות משתנים מאדם לאדם וזאת בהתאם להשפעות שליליות נוספות על השיער ודרגת חומרתן. לדוגמא: אצל 80% מהסובלים מהתקרחות הגנטית חלה גם עלייה משמעותית בשומניות עור הקרקפת המחריפה את הבעיה אף יותר.
צעד ראשון בהפיכת הנטייה הגנטית להתקרחות לבלתי פעילה הוא התחקות אחר הגורמים הנוספים המשפיעים על תהליך ההתקרחות.
כאלה הם תנאי המחייה והמצב הנפשי, למשל. בנוסף על השיפור שיש לבצע בתנאים הנ"ל יש להתחיל ולטפל בקרקפת ובשורשי השיער. לשם כך ניתן לפנות לקליניקות לבריאות ולטיפוח השיער העוסקות בטיפול בנשירה ובהתקרחות.
כזו היא הייר קליניק, למשל, המהווה מרכז יחיד מסוגו בארץ בו יודעים לשלב בין רפואות עתיקות לטכנולוגיה מודרנית על מנת להשיב לשיער הראש את בריאותו וחיוניותו.
הדעה הרווחת היום היא שטיפול תרופתי הוא לא תמיד הפתרון לבעיית נשירת השיער ולכן מומלץ לבחור בשיטת טיפול הוליסטית המפגישה בין טכנולוגיה לטבע ומביאה לאיזון מרבי בין מערכות הגוף המשפיעות על בריאות השיער.