חקירה משטרתית של חשוד בעבירה פלילית, נועדה על מנת לקבל מידע ולשמוע תשובות שיקבעו איך להמשיך ולטפל במקרה. אין ספק שכל חוקר היה מעדיף חשוד שעונה על כל דבר, אולם לא פעם מסתננת לה זכות קטנה שנקראת זכות השתיקה.
זכות השתיקה גורמת לי להיראות אשם, היא מפלילה אותי, לא נותנת לי להסביר את הצד שלי. חשודים רבים אינם יודעים מה מותר ומה אסור כשזה נוגע לזכות השתיקה ולא פעם פשוט מתעלמים ממנה.
מה זו בעצם זכות השתיקה ומה צריך לדעת
היא הזכות לסרב לענות לשאלות חוקרים במידה והתשובה עלולה לגרום להפללה, אדם החשוד בפלילים יכול לבחור בזכות השתיקה , אולם חשוב לעשות זאת בטעם ובתבונה. כאשר עלייך כחשוד לשקול את כל הנסיבות ולהבין האם זכות השתיקה מחזרת את הראיות נגדך או מאידך, כל תגובה יכולה לגרור הפללה עצמית.
זומנתי לחקירה במשטרה כחשוד בעבירה פלילית, במהלך החקירה השוטרים אמרו לי שוב ושוב שזכות השתיקה גורמת לי להיראות אשם ורצוי שאדבר. האם זה נכון ?
חשודים רבים פוחדים להשתמש בזכות השתיקה בדיוק בגלל זה שהם חושבים שזה גורם להם להיראות אשמים, כאילו יש להם מה להסתיר, כאשר למעשה מדובר בזכות בסיסית של חשוד לא לנדב מידע שעלול אחר כך לשמש כנגדו.
בואו נעשה סדר בדברים: הקביעה אם אתה אשם או לא תעשה אך ורק על סמך ראיות. אם אתה בוחר, לאחר ייעוץ משפטי מתאים, לשמור על זכות השתיקה, כנראה שעורך הדין שלך החליט שזו האסטרטגיה הטובה ביותר בשלב זה. דווקא בגלל שכל מקרה הוא ייחודי, חשוב מאוד להבין האם ואיך, הכי נכון לשמור על זכות השתיקה, היות ובחירה בזכות זו יכולה לחזק את הראיות נגדך, אולם לעיתים היא עדיפה מאשר לומר דברים שיפלילו אותך, ולא פחות חשוב, צריך להבין האם לא מדובר בטאקטיקה שנועדה להפחיד חשודים ולגרום להם לוותר על זכות השתיקה ולהתחיל לזמר.
**************
בעת חקירה במשטרה אמרתי לחוקרים שאני שומר על זכות השתיקה עד אשר אתייעץ עם עו"ד, תגובתם הייתה "דבר עכשיו, כי אם בחרת בזכות השתיקה לא תוכל לחזור בך גם לאחר קבלת ייעוץ, האם הדבר נכון ?
בהחלט לא. ההחלטה להתייעץ עם עורך דין פלילי, טרם מסירת הצהרה או תשובות לחוקרים נבונה ביותר והיא מאפשרת לך להבין את השלכות המידע שתמסור. חקירה נועדה על מנת לסייע לחוקרים לפתור דבר עבירה, כך שאם זומנת לחקירה, סביר להניח שחשוב להם לשמוע ממך. לאחר קבלת ייעוץ מעורך דין פלילי, תוכל לענות על כל שאלה שתרצה, ללא קשר עם בחרת בזכות השתיקה בחקירה מקדימה.
האם ניתן לשמור על זכות השתיקה רק לגבי חלק מהשאלות, או שאני חייב לענות או לא לענות על כל דבר ?
בעת חקירה במשטרה, אתה בהחלט יכול לענות על חלק מהשאלות ולהשתמש בזכות השתיקה לגבי חלק מהן, הכול תלוי במידע שאתה רוצה למסור בעת החקירה ומה אתה חושב עלול לשמש נגדך לאחר מכן.
בעת חקירה במשטרה אמר לי החוקר שאני יכול לשתוק כמה שאני רוצה היות ויש להם ראיות לאשמתי. האם במקרה כזה כדאי לי לשמור על זכות השתיקה או לנסות להפריך את הראיות ? אם לחוקרים יש ראיות למעורבותך בעבירה פלילית והראיות מוצגות לפניך, ההחלטה האם לשמור על זכות השתיקה או לסנגר על עצמך בעת החקירה, תלויה רק בך ובנינו, גם בתשובות ובהסברים שתוכל לספק. היות וכאן לא מדובר רק בחשד, אלא בראיות ממשיות, הדבר הנכון ביותר הוא להתייעץ עם עו"ד על מנת להחליט איך להגיב, מה לומר והאם לבחור בזכות השתיקה.
המידע שלפניכם הינו כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל ייעוץ מקצועי משפטי ו/או אחר לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים