בשנים האחרונות נרשמה מגמת עלייה במספר הסטודנטים הרשומים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל. מספר הסטודנטים הרשומים בכל שנת לימוד באוניברסיטאות ובמכללות הגיע לכדי רבע מיליון. הגידול המאסיבי באוכלוסיית הסטודנטים נובע מהחשיבות שניתנת להשכלה הגבוהה ולרכישת מקצוע. אלו הם חדשות טובות עבור שוק העבודה הישראלי שיקלוט המוני מוחות צעירים ומוכשרים. עם זאת, עבור הסטודנטים עצמם תקופת הלימודים אינה עניין פשוט כלל וכלל.
קשה להיות סטודנט
תקופת הלימודים במכללה או באוניברסיטה היא תקופה עמוסה בחייו של כל סטודנט. בנוסף ללחץ בלימודים ובצורך לעמוד בקריטריונים האקדמיים הגבוהים, סטודנטים צריכים להתמודד עם מציאות לא קלה בה הם נאלצים להיאבק בקשיים כלכליים. החיים הסטונדטיאליים בדרך כלל מתנהלים בצמצום. סטודנטים נאלצים להתמודד עם הוצאות רבות הכרוכות בלימודים.
פרט לשכר לימוד עצמו המגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה בחלק מהמכללות, סטודנטים מוציאים כסף רב בשל השהייה הממושכת במוסד הלימודים הדורשת קניית אוכל ושתייה. בנוסף סטודנטים מוציאים מאות שקלים באופן שוטף על צילומי חומרים, הדפסות, תרגומים ושיעורים פרטיים. כל ההוצאות האלה אף אינן כוללות הוצאות מחייה שוטפות המגיעות לאלפי שקלים בחודש. אחרי שכר דירה, אוכל לבית ונסיעות למי נשאר כסף למחשב נייד או חיבור לאינטרנט? וזאת למרות שאלו הם עזרים חשובים עבור כל סטודנט בימינו.
כנגד ההוצאות הרבות עומדות הכנסות מעטות יחסית. אוכלוסיית הסטודנטים על כל גווניה כוללת ברובה צעירים וצעירות ללא הכנסה גבוהה או קבועה. סטודנטים רבים עובדים במשרות חלקיות או במשמרות אבל אלה לרוב בקושי מספיקות למימון שכר דירה, גם כאשר מדובר בדירה עם שותפים –אופציה שסטודנטים רבים בוחרים בה. לחצים כלכליים בהחלט מאפיינים תקופה זאת ועלולים להסיח את דעת הסטודנט מלימודיו האקדמיים בהם השקעה אינטנסיבית היא תנאי הכרחי להצלחה.
הלוואות לסטודנטים ברחבי העולם
במדינות מערביות בעולם כמו בקנדה מכירים בקשיי ההתמודדות הכלכליים של סטודנטים בתקופת הלימודים ולכן מונהגת בהן מדיניות ממשלתית המלווה לסטודנט סכום נכבד למימון תקופת הלימודים המוחזר בתשלומים לאחר קבלת התואר. הלוואות לסטודנטים הן השקעה בטוחה מצד הממשלה הממלאת תפקיד חברתי חשוב: תמיכה ברמת ההשכלה על ידי מתן סיכויים טובים יותר לצעירים להצליח בחייהם וזאת כאשר ההשכלה עצמה פותחת פוטנציאל רב לסטודנט לעלות את כושר השתכרותו הפיננסית ולהחזיר את ההלוואה.
מי דואג לסטודנטים בישראל?
בישראל אין עדיין מדיניות ממשלתית כזאת. עם זאת דווקא גורמים פיננסיים פרטיים בשוק מכירים בצורך לתמוך בצעירים. הבנקים בישראל מציעים לסטודנטים הלוואות בתנאים נוחים המאפשרות לסטודנטים לממן את שכר הלימוד והוצאות מחייה נוספות המאפיינות את תקופת הלימודים כדי שאלה יוכלו להתרכז בלממש את הפוטנציאל שלהם באופן מלא.
במסגרת הלוואות לסטודנטים הלווים נהנים מריבית נמוכה והחזרים נמוכים הנפרסים לאורך תקופה ממושכת. תאריך פירעון של הלוואות סטודנטים בדרך כלל נקבע לאחר סיום הלימודים כאשר הסטודנט עובד ויכול להתפנות להחזר הלוואה.
מקור מימון חיצוני שכזה יכול לעזור לסטודנטים להתרכז במה שחשוב באמת – הצלחה בלימודים. ואכן, בשל התחרות בשוק, חשוב לא רק ללמוד אלא להצטיין בלימודים. ציונים משפיעים על קבלת מלגות לאלה שמעוניינים להישאר באקדמיה או לאלה שבוחרים לצאת לשוק עבודה תחרותי בתום הלימודים. עם ממוצע גבוה קל יותר להתקבל לעבודה עם הכנסה גבוהה ולהחזיר בקלות יחסית את הלוואת הסטודנט לאחר שזאת מילאה למעשה את תפקידה.
למידע נוסף על הלוואות לכל מטרה: הלוואות