אחד הדברים שמייחדים קורסי אנגלית בוולדטריט, הוא מתן הכלים השימושיים ביותר להתנהלות בסביבה דוברת אנגלית - בין אם מדובר בסביבה חברתית, עסקית או סביבת עבודה. בנידוד למגוון מסלולי לימוד אנגלית שזכורים לרובנו מימי התיכון, הידע והכלים שתרכשו במסגרת קורס אנגלית בוולסטריט אינו ידע תיאורתי שישאר על דפי המחברת, אלא כישורי שפה שישמשו אתכם בכל מקום ובכל עת.
לאורך ההיסטוריה בני האדם המציאו לעצמם דרכים קלות יותר מהדרכים המקובלות מטעמי יעילות, חיסכון בזמן ושיפור המצב הקיים. אנחנו משתמשים בקיצורי דרך כשאנחנו נוסעים במכונית בדרך לעבודה, לחברים והביתה או כשאנחנו ניגשים למבחן- במקום ללמוד את כל החומר כמו שצריך, חלק מאיתנו בוחרים להכין פתקים רק למקרה שזיכרוננו יבגוד בנו ולרובנו כבר יש קיצורי דרך בסלולארי ובמחשב.
כך גם בשפה. בשפה שאנחנו משתמשים, על בסיס יומיומי, המצאנו לעצמנו מעין קודים כאלו שנועדו להקל קצת על חיינו, או סתם פשוט לקצר את המשפט. אנחנו קוראים לזה – ראשי תיבות.
אנחנו מכירים לא מעט ראשי תיבות בשפה העברית. למשל בשמות של ערים (ר"ג,פ"ת,ת"א) או במקצועות (אחמ"ש,יועמ"ש) או איך לא, בצבא שאימץ את הנושא של ראשי תיבות מאוד (סמב"צ, אבט"ש, פצמ"ר, אב"כ...) ובכן, גם באנגלית כמובן יש ראשי תיבות. באנגלית זה נקרא Abbreviations. (אברי- ויאיי- שנס)
הרבה פעמים אנחנו נתקלים בראשי תיבות אלו ואני בטוח שהרבה מאיתנו לא ממש יודעים מה הקיצור, למה משתמשים בו. אז הנה מדריך מקוצר של ראשי תיבות באנגלית:
AM/PM
קיצור של: זמני היום ולא רק שם רשת הסופרמרקט.
ante meridiem - לפני הצהריים, post meridiem - אחרי הצהריים, המקור הוא מלטינית.
מתי משתמשים: תיאור זמן. כשלא משתמשים בשעון של 24 שעות, אם מתכוונים למשל ל-12 בצהריים, אומרים 12PM. אם מתכוונים ל-4 לפנות בוקר אז אומרים 4AM.
ASAP
קיצור של: As soon as possible = בהקדם האפשרי.
מתי משתמשים: במיילים בעיקר. במיילים אנחנו נוטים להשתמש בראשי תיבות ובקיצורים לא מעט מפאת חוסר זמן בדרך כלל וגם בגלל שבדרך כלל מייל אמור להיות קצר וקולע.
CEO
קיצור של: Chief Executive Officer = מנהל כללי (מנכ"ל).
מתי משתמשים: בכל הקשר עסקי. לכל חברה יש את ה-CEO שלה ותמיד בהתייחס למנהל במובן עסקי משתמשים בראשי התיבות האלו. יש גם CFO לכל חברה שפירושו הוא Chief Financial Officer, המנהל את הכספים בחברה.
E.G.
קיצור של: exempli gratia משמעותו הוא למשל, לדוגמה.
מתי משתמשים: ראשי תיבות אלו באים גם הם מהשפה הלטינית. אנחנו משתמשים בהם בדרך כלל בטקסטים בהקשר יותר רשמי. לדוגמה : מכתבים או מאמרים בעיתון. פחות שמיש במיילים או במכתבים לא רשמיים.
GMT
קיצור של: Greenwich mean time
מתי משתמשים: תאור זמן. בכפר בדרום לונדון שוכן השעון הבינלאומי הרשמי. כדי לדעת מה השעה באופן יחסי בין מקומות בעולם נוהגים להשתמש בשעון זה. לדוגמה זמן ישראל הוא GMT+2 , זאת אומרת שישראל שעתיים קדימה משעון גריניץ'.
N/A
קיצור של: Not applicable / available
מתי משתמשים: בהקשר טכני יותר. ניתן לראות את זה במחשבים, אם שירות לא ניתן להפעלה או מידע שחסר.
LTD
קיצור של: Limited Company הוא בע"מ בעברית.
מתי משתמשים: הקשר עסקי רשמי, שמות של חברות.
RE
קיצור של: with reference to = בהתייחס ל...
מתי משתמשים: מיילים בעיקר. כל פעם שנלחץ "השב" על מייל שקיבלנו, לכותרת המייל יתווסף RE.
RSVP
קיצור של: respondez s'il vous plan = please reply בצרפתית.
מתי משתמשים: הזמנות לאירועים רשמיים ופחות רשמיים, כאשר המזמינים מעוניינים לדעת אם המוזמן אכן יגיע. היום גם ב"פייסבוק" אפשר לראות את זה כל פעם שמזמינים אתכם לאירוע.
A.D / B.C
קיצור של: Before Christ / Anno Domini = לפני הספירה / אחרי הספירה
מתי משתמשים: הנוצרים משתמשים בראשי תיבות אלו כדי לציין אם משהו ארע לפני הופעת ישו או אחרי.
VAT
קיצור של: value added tax מע"מ
מתי משתמשים: בהתייחס מחירים של מוצרים.
lB
קיצור של: pound = מידת משקל - ליברה
מתי משתמשים: כל מה שקשור למדידת משקל. למשל: מי שמתאמן במכון כושר בוודאי יזכור שאת המשקולות מודדים לא רק בק"ג אלא גם בליברות.
פאונד = 0.45 קילוגרמים.
זה היה מדגם חלקי ושימושי של ראשי התיבות באנגלית. בפעם הבאה שתשתמשו באחד מראשי התיבות האלו, תדעו קצת יותר על המקור ואיך משתמשים בהם בצורה הנכונה.
אז מי אמר שאין קיצורים בחיים?
בהצלחה והנאה!
למידע נוסף: לימודים