כלומיפן ציטראט (כלומיד) Clomid) Clomiphene) איקקלומין - יעקב עזרא
הקלומיפן ציטראט או ה- Clomid הינו רכיב פרמקולוגי הממריץ ovulatory. זה פועל ע"י עזרה לייצר הורמונים נוספים הגורמים השחלות לשחרר אחת או יותר ביציות.
התרופה קלומיפן ציטראט מגבירה את תפוקת ההורמונים של בלוטת יותרת המוח ומשרה ביוץ (שחרור ביצית מהשחלה) בנשים. אם אין עלייה ברמות ההורמונים בדם לאחר נטילת התרופה, זהו סימן שהבלוטה אינה מתפקדת כיאות.
הקלומיפאן משמשת לטיפול באי-פריון אצל נשים נותנים טבליות קלומיפן למשך 5 ימים רצופים בכל חודש באמצע המחזור. טיפול זה ממריץ את הביוץ. אם לא מצליחים לגרום לביוץ לאחר חודשים אחדים של טיפול עם קלומיפן, יש לנסות תרופות אחרות.
ספורטאים משתמשים בתרופה קלומיפן ציטראט בכדי להגביר את ייצור הטסטוסטרון לאחר הסייקל ההם נטלו. היות ואחרי נטילת סייקל של סטרואידים אנבולים אנדרוגנים, ישנה דעיכה בייצור הטסטוסטרון הטבעי הגוף או יותר נכון ע"י תאי לידינג המצויים באשכים. על כן נטילת התרופה קלומיפאן ציטראט מכבירה את יצור הטסטוסטרון הגבר כמובן !
הקלומיד (קלומיפאן ציטראט) בעל פעילות אנטי-אסטרוגנית, ופעילותו על מרכז ציר ההיפופיזה היפותלאמוס גורמת לשחרור גונאדוטרופין - אותו הורמון המופרש מבלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) ופועלת על איבר המטרה תאי לידינג באשכים לייצר יותר טסטוסטרון ועקב כך גם עלייה בייצור תאי הזרע (ספרמטוגנזיס). את התגובה הנ"ל ניתן ליצור במתן אוראלי של 50 מ"ג ליום, למרות כי ספורטאים נוטלים כ- 150 מ"ג ליום ובהמשך יורדים למינון של 50-100 מ"ג .
חומרים פעילים פרמקולוגית:
Clomiphene קלומיפן ציטראט.
פעילות טיפולית:
הקלומיפן ציטראט (Clomiphene) יוצר אינטראקציה עם קולטן (רצפטור) אסטרוגן המצויים ברקמות שונות, לרבות רירית הרחם ההיפותלמוס (איזור מסויים במוח), יותרת המוח (בלוטת ההיפופיזה), השחלה, הנרתיק (ווגינה), ועל צוואר הרחם.
הקלומיפן ציטראט יכול להתחרות עם האסטרוגן על קולטן אסטרוגן כלומר, לעכב את חידוש המלאי של קולטני אסטרוגן התוך סלולאריים (intracellular). התרופה קלומיפאן ציטראט (Clomiphene) יוזם סדרה של אירועים הורמונאליים (אנדוקרינית) שתגיעה לשיאה בנחשול גונדוטרופין preovulatory ואת הקרע follicular הבאים.
האירוע הראשון האנדוקריני בתגובה לטיפול התרופה קלומיפאן ציטראט (clomiphene) היא עלייה בשחרורם של ההורמונים הגונדוטרופינים (gonadotropins) מבלוטת יותרת המוח.
התהליך יצירת הסטרואידים (steroidogenesis) יוזמת folliculogenesis, וכתוצאה מכך הצמיחה של זקיק השחלות ועלייה ברמת מחזורי של אסטרדיול (הורמון מין נשי). לאחר הביוץ, פרוגסטרון פלזמה עליית האסטרדיול ונפילה כפי שהם היו במחזור ovulatory נורמלי. הנתונים הזמינים מראים כי שני המאפיינים estrogenic ו antiestrogenic של clomiphene רשאים להשתתף חניכה של הביוץ. שני איזומרים clomiphene נמצאו יש השפעות מעורבות estrogenic ו antiestrogenic, אשר עשוי להשתנות מאחד לשני המינים. חלק מהנתונים עולה כי zuclomiphene יש יותר פעילות estrogenic מאשר enclomiphene. ציטראט Clomiphene אין תופעות לכאורה progestational, androgenic, או antiandrogenic שאינו מופיע להפריע לתפקוד בלוטת יותרת המוח, יותרת הכליה או בבלוטת יותרת המוח-. אף שאין ראיות של השפעה &idquo; carryover "של clomid, וסת ovulatory ספונטנית כבר ציין בחלק מהחולים לאחר טיפול clomid.
למה התרופה קלומיפאן ציטראט משמש?
· עקרות;
· דימום מהרחם;
· וסת;
· יצירת חלב (בלתי רצויה) - Galactorrhea;
· השחלה פוליציסטיט (Polycystic) (שחלה מרובת ציסטוט);
· תסמונת Chiariis;
· חוסר אנדרוגינוס (איברי מין משניים);
· Oligospermia;
• לקבלת hypophysisi gonadotropic פונקציה אבחון הפרעה.
התוויות נגד (קונטראאינדיקציות) Contraindications וזהירות:
· אלרגיה מרכיב כלשהו clomi קלומיפן ציטראט
· הריון (חשוד או בדוק)
· דימום חריג מהנרתיק
· ציסטות בשחלות (גידולים קטנים על השחלות) או ההרחבה לא בשל תסמונת השחלות Polycystic
· יש לך או אי פעם סתימה של כלי דם (קרישי דם) ברגליים, הריאות, או חלקים אחרים של הגוף
· בעיות בכבד, בלתי מבוקרת של בלוטת התריס או בעיות בבלוטת יותרת הכליה, או פגיעה במוח (למשל, גידול בלוטת יותרת המוח)
• אנדומטריוזיס או קרצינומה של רירית הרחם;
תופעות לוואי:
תגובה אלרגית עלולה להתרחש: קשיי נשימה; הסגירה של הגרון; נפיחות של השפתיים, הלשון שלך, או פנים; או כוורות.
תופעות אחרות: הרחבת השחלות המציג כמו כאב, רוך הבטן או האגן, הלחץ, או נפיחות; סומק; בחילה, הקאות או שלשולים, כאבי ראש, טשטוש ראייה והפרעות ראייה או אחרות; רגישות בשדיים או אי נוחות; הרחם דימום חריג.
אינטראקציות (תגובות):
אינטראקציות לא ידוע בין clomiphene תרופות אחרות.
שיפור תפקוד מיני: בעיות בתפקוד המיני (כגון בעיות בזיקפה, חוסר חשק, אימפוטנציה וכדומה) עלולות להיות הגורם והתוצאה של ניסיונות לא מוצלחים להרות. צמחים אלו יכולים לשפר את יכולת התפקוד המיני של הגבר ולהגביר את הסיכוי להריון.
צמחי מרפא לדוגמא: Serenoa serrulata, Tribulus terrestris, Eleutherococcus senticosus
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi