שמן דגים
שמן דגים נחקר בשנות הארבעים כאשר מדענים מן המערב חקרו היתכנות ומהות הקשר שבין בריאותם השפירה של
האסקימוסים לתזונתם העשירה בדגים.
לימים, הסתבר שחומצות שומן אומגה 3 המצויות בדגים כמן גם שמן דגים קשורים להפחתת הסבירות למחלות לב כליליות,
בריאות המוח, הפחתת דיכאון ואף הפרעות קשב וריכוז.
חומצות שומן
שמן דגים מכיל שתיים מתוך 3 חומצות שומן אומגה 3 נפוצות: EPA&DHA.
חומצות שומן נפוצות מרכיבות את קבוצת האומגה 3, ובהן חומצת השומן האלפא לינולנית, הקרוייה גם אומגה 3 צמחי.
חומצות שומן מהוות 50% ממוח האדם כאשר 20% מהן הן אומגה 3.
שמן דגים לעומת אומגה 3 צמחי
אומגה 3 צמחי מתפרק בגוף הדג לאומגה 3 "דגי" , וכך, תוספי מזון המכילים אומגה 3 צמחי מקבלים
למעשה גם את חומצות השומן המזוהות עם שמן הדגים.
שמן דגים ידוע כמדלל דם, ולכן נוטלי מדללי דם צריכים להיוועץ ברופא טרם נטילת תוסף מזון שמן דגים.
שמן דגים עשוי להיות בעל טעם לוואי ו\או להכיל מזהמים מן האוקיינוס כגון כספית או PCB.
לעומת שמן הדגים, אומגה 3 צמחי אינו מכיל מזהמים מן האוקיינוס אך עשוי להכיל אלרגנים והורמונים צמחיים דוגמת
שמן הפשתן.
אומגה 3 צמחי כתוסף מזון קיים בד"כ ככמוסות שמן פשתן או בקבוק שמן פשתן.
שמן הפשתן מתחמצן בקלות ולכן יש לאחסנו בקירור.
שמן המרווה כמקור לאומגה 3 צמחי
מקור אלטרנטיבי לשמן דגים נתגלה במדינת ישראל בשנת 2001 ע"י מכון ולקני שחיפש דרכים למיצוי אומגה 3 מן הצומח.
מכון ולקני חקר זנים שונים של זרעי מרווה.
שמן המרווה שפותח שמכון ולקני מיוצר בכבישה קרה של זרעי מרווה מרושתת.
שמן המרווה מהווה מקור יציב לאומגה 3 צמחי והוא תופס מקום של כבוד בתעשיית תוספי המזון.
לסיכום, תוסף מזון אומגה 3 צמחי מקובל בקרב תזונאים ואנשי מקצוע לא מעטים כתחליף של ממש לשמן הדגים הקלאסי.
יתרונותו של אומגה 3 צמחי באה ליידי ביטוי בתועלות בריאותיות של שמן הדגים, מעבר לכך שאומגה 3 צמחי הופך לחומצות
שומן המזוהות עם שמן הדגים כגון תהליכי גדילה.