הקמת ועדת מעקב לתמ"א 38
תמ"א 38 עדיין לא תופסת תאוצה וזאת למרות מאמצי ההחייאה שבאים מכיוון הכנסת. תוכנית המתאר הארצית בעיקרה היא רעיון יפה, התושבים מעבירים את זכויות הבנייה לקבלן שבתמורה מחזק את הבניין, משפץ את החזיתות, מוסיף מעלית וכולי. הקבלן מקבל זכות לבנות עוד קומה או קומות ולמכור אותן. אלה שהתוכנית לא תופסת תאוצה. לתוכנית בעיות רבות החל מהסכמת הדיירים שלא מגיע בקלות ועד הבעיות של כדאיות כלכלית עבור היזם ובעיות של מס. אבל הבעיה הגדולה מכולן היא בירוקרטיה.
לפי הנתונים של שנה שעברה רק 15 תוכניות קיבלו היתר לתוכנית ב 4 שנים. עשרות תוכניות מעוקבות בעיריות השונות בגלל קשיים בירוקרטיים. לכל עירייה יש את התקנות שלה בהקשר לתמ"א, עיריית תל אביב לא רוצה להרחיב את הדירות מעבר לחזיתות, עיריית גבעתיים לא רוצה לבצע תמ"א בלי פתרון חנייה. לעומתן עיריית ראשון לציון מפתה באתר האינטרנט שלה את הבניינים שזקוקים לחיזוק ויצרה קשר עם ועדי הבניינים על מנת לעודד אותם לבצע את התוכנית.
כשתמ"א 38 נוסדה בשנת 2005 עורכי התוכנית לא השכילו להרכיב ועדת מעקב שתפקח על התוכנית ותטפל בקשיים השונים. לדעתי היום לא מאוחר להקים ועדה כזאת. הועדה צריכה להיות מעל העיריות והמועצות המקומיות ולטפל באישור תוכניות תמ"א בלבד. הועדה תוכל להוות מרכיב אובייקטיבי שהאינטרס היחיד שלו יהיה קידום התוכנית והפיכתה לפרויקט לאומי. אחרת יעברו עוד 4 שנים ויאושרו עוד 15 תוכניות בלבד.
נקודה נוספת שחשוב לדון בה היא המבנים הציבוריים: בתי ספר, בתי חולים משרדים ממשלתיים וכולי. ישנם מבנים ציבוריים רבים שאינם עומדים בתקן הבטיחותי נגד רעידות אדמה ושתמ"א 38 לא נוגעת להם. כאן הממשלה חיבת לפתוח את הארנק ולשלם על מנת לבצע חיזוק בכל אותם מבנים.
איל פטרן
תמ"א 38