בקשת מדור ספציפי, הנה בקשה, אשר האישה (בד"כ) מגישה במסגרת תביעת שלום בית או תביעת מזונות, במצב דברים בו, הבעל הגיש תביעת גירושין אשר במסגרתה הוא מבקש לפרק את השיתוף בדירת המגורים המשותפת וכן לחלק את הרכוש המשותף אותו צברו הצדדים במהלך חייהם המשותפים (בין אם שהבעל כרך את עניין חלוקת הרכוש לאותה תביעת גירושין ובין אם שהבעל הגיש תביעת פירוק שיתוף בבית המשפט לענייני משפחה).
במידה והאישה קיבלה צו בדבר מדור ספציפי, הרי שדבר זה עלול לסכל את תביעתו של הבעל בדבר חלוקת הרכוש המשותף, וכפועל יוצא את מכירת הדירה המשותפת.
חשוב לציין כי, צו בדבר מדור ספציפי, יכול להינתן אך ורק על ידי בית הדין הרבני, אשר לו סמכות ייחודית ליתן צו מעין זה. כן יצוין כי, את הבקשה למתן צו בדבר מדור ספציפי, יש להגיש כבקשת סעד זמני במסגרת תביעה עיקרית של שלום בית או מזונות אישה.
במקום בו, נוכח בית הדין הרבני כי, יש מקום להורות לצדדים לחזור ולחיות בשלום בית, סביר להניח כי הצו בדבר מדור ספציפי יינתן על ידו. כמו כן, יצוין כי צו בדבר מדור ספציפי, הנו סעד זמני, אשר ניתן לבטל אותו במהלך ניהולו של הליך גירושין מקום בו נוכח בית הדין הרבני כי על הצדדים לפנות להליך של גירושין וכי אין מקום להורות על הצדדים לחזור ולחיות בשלום בית.
מכל מקום, צו בדבר מדור ספציפי, יכול להינתן כל עוד הצדדים נשואים זה לזו ותוקפו פג עם גירושיהם של הצדדים זה מזו.
יודגש כי, במידה ומי מהצדדים דורש חלוקת רכוש (פירוק שיתוף) במסגרת ניהול הליך גירושין, הרי שלתביעה זו כמעט ואין הגנה, וברב המקרים בתי המשפט לענייני משפחה יורו על פירוק שיתוף בין הצדדים. שכן, בכפוף לחוק המקרקעין, שותפים לנכס מקרקעין לעולם יוכלו לדרוש פירוק שיתוף, בין אם באמצעות חלוקה פיסית של אותו נכס מקרקעין ובין אם באמצעות מכירתו של אותו נכס מקרקעין וחלוקה בתמורה שניתנה בגין מכירתו.
על כן, במצב דברים בו הבעל למשל מבקש את פירוק השיתוף בדירת המגורים המשותפת, תוך שהוא פנה להליך של גירושין, הרי שהאישה יכולה במסגרת הגשת תביעתה לשלום בית או במסגרת תביעתה לתשלום מזונות אישה, לבקש מבית הדין הרבני כסעד זמני, כי יינתן לה צו מדור ספציפי, אשר יסכל את מכירת הדירה עד לכשתינתן החלטה אחרת.
בהתאם לפסיקה מאוחרת, יוצא אפוא כי, גם הבעל יכול לפנות לבית הדין הרבני בבקשה למתן צו בדבר מדור ספציפי, מקום בו האישה הגישה תביעת גירושין והבעל הגיש תביעת שלום בית. זאת כמובן, בכדי לא לסכל את תביעתו של הבעל לשלום בית.
***המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת אי אילו הליכים או לאי נקיטתם של אי אילו הליכים. הסתמכות על האמור במאמר זה הנה על אחריות הקורא בלבד וכפועל יוצא, האחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור במאמר זה, תחול על הקורא בלבד.