הידרותרפיה משמשת כטכניקה לטיפול בפתולוגיות שונות דוגמאת: כאבי מפרקים, פריצת דיסק, בעיות ניווניות בשלד ובמערכת השרירים, פרקינסון, הפרעות קשב ועוד. כאשר,מטרתו של הטיפול היא עצירת ההידרדרות הפיזיולוגית, ההפחתת כאב, וביסוס מערכת שרירים שתתמוך ותסייע בעתיד לשלד בעבודתו.
כשמתבגרים, מתרבים השינויים הניוונים בעמוד השדרה, שינויים אלו גוררים אחריהם פתולוגיות שונות בטונוס השריר ומשפיעות על תפקודו התקין של הגוף כמכלול שלם. מקצועות המאופיינים בלחץ נפשי רב ובישיבה מרובה מול מסך מחשב במשרד או בתפקידי נהיגה יוצרים עמוס רב על מערכת השרירים התומכת בשלד ומעודדים שחיקה ופציעה של השלד ומערכת הסחוסים. הטיפול ההידרותרפי, מנסה לתת מענה לבעיות השלד והשרירים להפחית לחצים מאזורי בעלי רגישות עיצבית, להפעיל מחדש מפרקים מנוונים ולהחזירם לתפקוד.
הגוף במים
למים יש תכונות מרכזיות שתורת ההידרותרפיה מנצלת לתועלתה. הגוף מאבד 2/3 ממשקלו עם הכניסה למים; כך קל יותר להשכיבו במנח הוריזונטלי, ולטפל בכאב ללא לחץ על עמוד השדרה, ויתר המפרקים שמסביבו.
הלחץ ההידרוסטטי- משפיע על המטופל בשמירה על היציבות שלו במים; כלומר, המטופל בשיטת הידרותרפיה אינו מאפשר לגוף ליפול או לאבד את שיווי המשקל. הלחץ ההידרוסטטי עולה ככל שמעמיקים; זוהי אחת הדרכים להעלות את העומס על בית החזה. לפיכך, צלילה ותרגילים מתחת למים ישפרו את המערך הנשימתי, ואת היכולת להתנגד לגורמי מחלות למיניהן. ברמה התפקודית הלחץ ההידרוסטטי מסייע במניעת התהוות של בצקות, ובסילוק פסולת ונוזלים מצטברים.
והארכת שרירי הנשימה.
המים החמים בהם מתבצע הטיפול מרפים את השרירים המכווצים מסביב למקום הכואב, ומביאים להקלה מיידית, שתלך ותתארך עם הזמן. הם מדכאים את מערכת העצבים הסימפטטית, שאחראית על קצב הלב, ופועלים במקביל ללחץ ההידרוסטטי, בהעלאה של לחץ הדם.