גיל הזקנה מתאפיין בלא מעט שינויים גופניים, שינויים שעלולים לגרום ללא מעט בעיות רפואיות. בגיל הזקנה השכיחות למחלות כרוניות, נטייה לנפילות, שברים ונקעים ובעיות נוספות עולה, ולא מעט קשישים חווים את אחת מאלו או אחרות. גם בגיל השלישי ניתן לשפר תפקודים וניתן לחזור לעצמאות במקרים רבים, תלוי במידת הנכונות של המשפחה ובמידת הזריזות בפנייה לעזרה, כמו גם במידת הנכונות של האדם שזקוק לשיקום. שיקום גריאטרי הוא זכות המעוגנת בחוק, ובבסיסה ההבנה שלכל אדם מגיעה עצמאות עד כמה שניתן ובהתאם למצבו, בכדי שיוכל לחיות בכבוד.
מתי יש צורך בשיקום אצל קשישים?
שיקום גריאטרי שכיח בעיקר במצבים הבאים:
- עקב מחלה הגורמת לקשיש להיות מרותק למיטתו וירידה בתפקוד.
- עקב בעיות אורטופדיות שונות כמו שברים, אשר קשישים סובלים מהם יותר מכל קבוצות האוכלוסייה בגלל נטייה לנפילות ולפגיעות.
- לאחר אירוע מוחי.
שיקום באשפוז או שיקום ביתי?
שיקום גריאטרי הכולל בתוכו טיפולי פיזיותרפיה וטיפולים אחרים, יכול להינתן בבית חולים ויכול להינתן בבית. יש יתרונות וחסרונות לכל אחת מהאפשרויות והן ניתנות גם בהתאם למצבו של הקשיש וליכולות שלו.
שיקום בבית חולים כולל את כל הצוות המקצועי עובדת סוציאלית, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט, פסיכולוג, קלינאי תקשורת ורופא גריאטרי, אך הוא יקר יותר בעיקר כשמדובר על שיקום ארוך, ושיקום ביתי לא כולל את כל הצוות באופן צמוד אלא מחייב את המשפחה לעקוב אחר מה שצריך ולהביא את אנשי המקצוע לביתו של הקשיש על כל הקשיים הכרוכים בכך, אך מאידך השיקום זול הרבה יותר ומאפשר ללא מעט משפחות שלא יכולות להרשות לעצמן אשפוז לדאוג לשיקומו של הקשיש.
פיזיותרפיה לקשישים
טיפולי פיזיותרפיה לקשישים מתחלקים לשלושה תחומים:
- פיזיותרפיה אורטופדית – פיזיותרפיה לאחר ניתוחים כמו ניתוח להחלפת ירך, בעיות מפרקים, שברים, כאבי גב, כאבי ברכיים, פגיעות בעמוד שדרה וכדומה.
- פיזיותרפיה נשימתית – מיועדת לחולי לב וריאות.
- פיזיותרפיה נוירולוגית – מיועדת לשיקום לאחר אירועים מוחיים, טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון וכדומה.
הטיפול עצמו
טיפול פיזיותרפיה כחלק משיקום גריאטרי כולל הנעה של המפרקים, עיסויי רקמות רכות, ופעולות חימום וקירור. שיטה נוספת של כפיפה ופשיטה של עמוד השדרה נקראת שיטת מקנזי, ושיטה נוספת הינה שיטת תרפיה על ידי מכשור אלקטרוני – אלקטרותרפיה.
בשום גיל וגם בגיל השלישי לא חייבים לקבל שום מצב כמות שהוא, ותמיד ניתן לשפר את מצבו של הקשיש. פיזיותרפיה כחלק משיקום גריאטרי יכולה להקל על הקשיש ולסייע לו לחזור לרמה זו או אחרת של תפקוד נורמאלי, ויכולה לסייע לו לעבור את השנים הללו בכבוד שהוא ראוי לו. הצלחת הטיפול תלויה אם כן במידת הרצון והרצינות של המשפחה, כמו גם במידת שיתוף הפעולה של הקשיש עצמו, וכשאין שיתוף פעולה תמיד ניתן לפנות לייעוץ מקצועי שיכול לסייע.