חינוך,קהילה ומשטרה
בשעה שבע בבוקר נסענו לנו בעיר טירה."זה רחוב טארק עבדל חי, זה מרכז העיר, כאן היה שוד מכולת לפני שנתיים וכאן השוק המפורסם של טירה" האזנתי להסבריו של רב סמל מתקדם מאיר סיטבון בקשב רב. ראיתי את נפנופי וברכות השלום של התושבים כלפיו.ראיתי ושמעתי את הדרך שבה הוא פונה לתושבים, את הדרך בה פונים אליו אנשים בטירה.נסעתי עם מפקד מרכז השיטור הקהילתי של העיר טירה והבנתי שהשוטר הזה מכיר את טירה טוב יותר מההכרות שלי עם עירי.שוטר החי את העיר,מכיר בה כל סמטה ,מבנה ואדם.שוטר קהילתי המקבל ומעניק כבוד לתושבים.
בשעות הבוקר המוקדמות הספקנו לפגוש את מהא עבדול חי אלמנתו של ראש העיר המיתולוגי של טירה ואימו של ראש העיר הנוכחי.מאה היא מחנכת בחטיבת הביניים ובעלת שוק טירה המפורסם המשוך אלי עשרות אלפי קונים מידי שבת.מהא נחרצת מאוד :" דו קיום בין יהודים לערבים אינו דבר דמיוני או בלתי ניתן להשגה.ההיפך הוא הנכון.העיר טירה תמיד הצטיינה בהכנסת אורחים ובדו קיום.הקשר המצוין שבין משטרת טייבה (האחראית גם על טירה) לבין הקהילה הוכיח את עצמו גם בשעות הקשות של אוקטובר 2000, אף אבן לא נזרקה בטירה.תמיד שמרנו על כבודנו וכבוד האורחים.אנו מכבדים את פעילות המשטרה, את פעילותו של השוטר הקהילתי ואת המאמצים הרבים שעושה המשטרה למגר את הפשיעה ולסייע לנו בחינוך דור העתיד של המקום."
המשכנו לביקור בבית הספר המדעי טכנולוגי בטירה. וחיד חאסקיה מנהל בית הספר קיבל אותנו בחום רב.ראיתי את הדרך שבה הוא קיבל את רס"מ סיטבון,את הקשר הטוב שבניהם.ראיתי גם את הדרך שבו קיבלו אותו התלמידים.שמחים לקראתו.תהיתי ביני לבין עצמי באם איני צופה בסרט. "עם כניסתי לתפקיד הבנתי את מורכבות והבעייתיות הקשה שבאלימות" נספר המנהל "הבנתי שרק שיתוף פעולה עם מפקד מרכז השיטור הקהילתי ביחד עם ההורים, התלמידים וסגל בית הספר עשוי להביא להורדת רמת האלימות ואולי גם למיגורה.הצלחנו בכך" הוא מוסיף בגאווה בלתי מוסתרת ומקבל את אישורו המחויך של רס"מ סיטבון. "אפס סובלנות הוא המוטו שלנו.אנו מציפים את כל הבעיות הבית ספריות.ההסכם בינינו לבין המשטרה הוא פשוט:לא מסתירים מאומה.כל מקרה אלימות ולו הקל ביותר מטופל על ידי בית הספר והמשטרה במלוא כל החומרה.מסתבר שזו השיטה הנכונה וזה עובד."הסתובבנו בחצר בית הספר.ראיתי את הכרזות נגד אלימות, את הניקיון, את הסדר את התנהגות התלמידים והבנתי שהאלימות לא דרה בבית הספר הזה.שותפות אמיתית של כולם מביאה לחינוך לערכים וכבוד הדדי שהוא לכשעצמו נוגד לאלימות כדרך פעולה אפשרית. רס"מ סיטבון מוסיף:" המיזם מנוהל תוך התניה ברורה.אין העלמת מידע על פעולה העשויה להיות פלילית. כל טיפול הוא משולב בין בית הספר, גורמי הרווחה בעייריה והמשטרה.מנהל בית הספר יכול וכך גם עושה להתקשר אלי בכל שעה משעות היממה.מיידיות ותגובה מהירה והחלטית היא החשובה ביותר."
גם בבית ספר עמל 1 שבטירה התמונה דומה.סלים מנסור מנהל בית הספר מסכים ומנהל מיזם זה של טפול יעיל באלימות." המשטרה הפכה להיות חלק מנוף בית הספר.יש לנו תוכנית ברורה עם יעדים ומטרות שניתן למדוד אותן.האלימות בבית הספר ירדה בצורה תלולה.כל אירוע אלימות מדווח ומטופל מיידית ובחומרה.השלוב הזה יוצר הרתעה נכונה." הוא מסביר.
לבקשתי, פגשתי מספר תלמידים ואת היועצות החינוכיות.במהלך השיחה הבנתי את גודלה ועוצמתה של התוכנית למניעת אלימות.כולם דיברו בשבחה של התוכנית, בהצלחתה וביעילות המושגת הן בין כתלי בית הספר והן בהתנהגות הנערים והנערות מעבר לשעות הלימודים.אסיל בשארה הציגה זאת באופן הכן והגלוי ביותר:" אם היית שואל אותי לפני שנה באם ארצה לשבת ליד שוטר התשובה איתה שלילית .היום, ברגע זה אני יושבת ליד שוטר.מכבדת אותו, שמחה לשמוע אותו, שמחה שהוא כאן לצידי בבית הספר. היום, אני מרגישה כבוד לשבת ליד שוטר. בעבר, ראיתי את השוטרים רק מבעד לאירועים קשים ,היום אני מבינה את תפקיד השוטר והסיוע שלו לחברה". שמעתי והסכמתי.
את מאמון עבדל חי ראש העיר טירה פגשנו לשיחה נינוחה במשרדו. לראש העיר דעה מאוד ברורה על תפקיד המשטרה בעירו:"מפקד התחנה סגן ניצב איציק מנשה הוא המפקד האידיאלי בעיני.כך צריך לפעול קצין משטרה.הוא באמצעות השוטרים הקהילתיים קשוב לתושבים.מחובר מאוד לשטח ומשתתף באופן פעיל בחוגים, ישיבות ופעילויות ציבוריות שונות. יש בינינו שיתוף פעולה מלא.אני מציג בפניו את הבעיות שבתחום טפול המשטרה והוא במקצועיות מצליח לטפל בכך.הצבת שני שוטרים קהילתיים ותיקים ומנוסים מסייעת לי כראש העיר בניהול תקין יעיל ונטול פשיעה בטירה.
הרושם שקיבלתי מטירה הוא חיובי מאוד. זו עיר מקבלת אורחים, עיר שבה יש מערכת מסועפת של קשרים פורמאליים ובלתי פורמאליים בין כלל הגופים השונים: חינוך, עירייה, משטרה, תושבים ואורחים שכל פעולתם מכוונת להיטיב עם העיר.
המשטרה בטירה באמצעות המש"ק רב סמל מתקדם מאיר סיטבון וסגנו רב סמל ראשון שלום נגר היא משטרה קהילתית ואוכפת כאחד.אין אלו מושגים מתנגשים.אלו מושגים המשלימים אחד את השני.שרות לקהילה בכל תחום משטרתי אפשרי ,סיוע במניעת אלימות על ידי הסברה ופעילות אחרת ובמקביל לכך אכיפה בלתי מתפשרת של החוק בעיר כחלק מהשרות לתושבים.
וזכות הסכום המגיעה לו בדין לרב סמל מתקדם מאיר סיטבון מפקד מרכז השיטור הקהילתי כפי שציין אותם בפני ובנקודות עיקריות :
· כלל המשקי"ם בגזרת התחנה פועלים ברוח זו שראית היום בטירה וכפי שנכתבה במאמר. חשוב להדגיש שכולנו פועלים בשלושה צירים מרכזיים של לחימה בפשיעה על כל גווניה ,עמידה ביעדי ארגון ויעד מקומי. מיישמים מודלים למניעת פשיעה , חיזוק הקהילה והעצמתה על ידי קיום מפגשים עם כלל האוכלוסייה על כל רבדיה בהשתתפות פיקוד התחנה . .
· המיזם למניעת אלימות בבתי הספר מתמקד במניעה של: תלמידים,הורים ,צוות בית הספר ובקהילה .
· מפקד התחנה סגן ניצב איציק מנשה מקיים סטאטוסים קבועים בהשתתפות כלל המשקים וקציני התחנה בנושאים : יעדי ארגון ומקומי, יעדי אדם, מנהל , שירות ומודלים. כל מש"ק נמדד באופן אישי על עמידה ביעדי ארגון , יישום מודלים למניעת פשיעה ומצב הפשיעה באזורו.
· בשנת 2010 טירה נבחרה להשתתף בפרויקט עיר ללא אלימות ואנו נערכים לכך בשיתוף מלא עם העירייה .
· ראש משרד קהילה ומשמר אזרחי רפ"ק אופיר כפרי משמש דוגמא למשקים ,יוצא איתנו לשטח ומסייע בפעילות כנגד עברייני רכוש ואכיפה כנגד פשיעה בכלל .
· מתנדבי המשמר האזרחי בטירה הם נדבך חשוב ביותר בקשר עם הקהילה על כל רבדיה. הם מסייעים רבות בכל תחומי הפעילות של המש"קים .
· חשוב לציין שאנו מקבלים תמיכה מקצועית מכלל גורמי האק"מ הן ברמה הארצית ,מחוזית ומרחבית ועל כך אני מודה להם .דוגמה לכך הייתה הרצאתו של סגן ניצב שאול ציונית בתיכון עמל 1 בטירה על ההבדל שבין הלשנה לאזרחות טובה.
"אני חושב שהרה ארגון באק"מ תרם רבות ללחימה אפקטיבית יותר בפשיעה .תפקיד המש"ק לפני הכול זה ביצוע אכיפה בגזרתו במטרה להגביר את הביטחון האישי של התושבים במקביל לכך לבצע פעילות הסברה ומניעה בקרב הקהילה בכל הרמות ." מסכם רס"מ סיטבון.ולי לא נותר ,אלא, להסכים איתו לאחר ביקורי בטירה.
סגן ניצב, ד"ר אבי זלבה
דובר אגף קהילה ומשמר אזרחי