מה רע בדיו שלנו?
הדיו שבה משתמשים במדפסות מתאימה אמנם להדפסה על נייר ואפילו על פלסטיק ובד. אבל ישנם מוצרים שעליהם לא ניתן להדפיס באמצעות המדפסות הקיימות בשוק. מדובר בחומרים חלקים שאינם יכולים לספוג את הדיו: זכוכית, מתכות, אריחי קרמיקה וכד'. הצבעים שמשמשים לצביעת חומרים אלו אינם מתאים לראשי הדיו של המדפסות הממוחשבות והעוסקים בתחום נאלצים להסתפק במכונות דפוס מיושנות יחסית שפועלות בטכניקת דפוס משי או טכניקות אחרות. בתחומים אלו עלתה הדרישה לפיתוח מדפסות ממוחשבות שיוכלו לענות על הצרכים המיוחדים של התעשיות השונות. הצורך בפיתוח דיו מתאימה עבור המדפסות הללו הוביל לפיתוח הדיו הקרמית בידי חברה ישראלית.
מה זה דיו קרמית?
הדיו הקרמית עשויה, כפי ששמה מרמז, מחומר דמוי קרמיקה. ג'טבל, החברה הישראלית המפתחת את הדיו הקרמית, פיתחה אותו על בסיס של תחמוצות מתכת. שלא כמו דיו רגילה במדפסות המוכרות, דיו זו אינה נספגת בחומר שעליו היא מודפסת אלא מתחברת אליו בתהליך שריפה; כמו שנעשה עם כלי קרמיקה מסורתיים. על חלקיקי הפיגמנט להיות זעירים כדי שלא ייסתמו את מזרק הדיו והם עוברים תהליך טחינה מיוחד כדי שהם יגיעו לגודל המיקרוסקופי הדרוש.
למי זה טוב?
כיום מדפסות הדיו הקרמית נועדות לשימוש תעשייתי בתחום הקרמיקה והזכוכית. פיתוח המדפסות המתאימות לתחום זה נעשה באוריינטציה תעשיית וקהל היעד הוא מפעלים ויצרנים של חומרי בניין וחברות בנייה שמעוניינות להתמחות בעיצובים מיוחדים. אך ניתן גם לצפות שעם הזמן מדפסות היכולות להדפיס על זכוכית ומתכת יחדרו גם אל השוק של מוצרי הצריכה הביתיים. עם הוזלת התהליך ושכלולו יהיה ניתן לייצר מדפסות קטנות יותר וזולות יותר שגם הצרכן הביתי יוכל להרשות לעצמו לקנות אותן. תחילה הם ייעודו ליוצר החובב שמעוניין בשעות הפנאי שלו לעסוק באומנות ומלאכת יד. הן גם יהיו שימושיות בעיצוב ושיפוץ הבית וביצירת כלי-בית בעיצוב אישי. החיבור מחשב אישי-מדפסת זכוכית\מתכת יאפשר לכל אחד שיקנה אחת מהמדפסות הללו ליצור בביתו כלים בעיצוב אישי על בסיס תוכנות עיצוב שייעודו למטרה זו.
כיום דיו קרמית היא עניין למקצוענים ומומחים מתחום מצומצם. בעתיד הלא כל-כך רחוק אנו עשויים לגלות שמדפסות המשתמשות בטכניקה זו הפכו למחזה לא נדיר גם בבתי השכנים.