להבין אחרי שהכל נגמר
אחת התופעות הנפוצות בהקשר של הבגרויות היא ההתעוררות המאוחרת. ישנם בני נוער רבים שאינם זכאים לתעודת בגרות. אחוז גבוה יחסית של בני הנוער לא מוצאת את עצמו במסגרת הבית ספרית, ומחליט שאת תקופת התיכון הוא יעביר בפעילויות אחרות, שנראות טובות יותר מאשר ללמוד לבגרויות. לכאורה בני הנוער הללו נראים כמי שיודעים מה טוב בשבילם, אך כאשר נגמר שלב התיכון ומתחיל החלק בו הם צריכים לעבור שלב ולהיות חלק פעיל ומועיל לחברה, הם פתאום מתעוררים ומגלים שאין להם תעודת בגרות, לאחר שהם נתקלים בלא מעט דלתות הנסגרות בפניהם לאור העובדה המצערת הזו. כמובן שזה לא סוף העולם ובהחלט ניתן לתקן זאת.
מספר דרכים להשלים בגרויות
גם לאחר התיכון ישנן מספר מסגרות שבעזרתן ובאמצעותן ניתן להשלים בגרויות. השלמת בגרויות ניתן לעשות, קודם כל, גם כחלק מן השירות הצבאי. יש בני נוער שעם גיוסם לצבא יכולים לבקש להשלים בגרויות, ומי מתוך אותם חיילים, בשלב הזה, שתנאי השירות שלהם מוגדרים כרלוונטיים לתהליך המדובר, הם יכולים ללמוד ולהשלים את הבגרויות החסרות להם, בשביל לקבל תעודת בגרות. הצבא בהחלט יכול לאפשר דבר שכזה, אך בטרם מטפחים תקוות, תמיד חשוב לשאול לפני את הגורמים המוסמכים לכך מטעם הצבא. מסגרת נוספת היא מסגרת של השלמת בגרויות לפני הלימודים באוניברסיטה. רבים מבין חסרי תעודת הבגרות מבינים בשלב מאוחר יותר בחייהם שהם רוצים ללמוד ובכדי להיות סטודנטים מן המניין, אחד הפרמטרים הוא להיות הבעלים של תעודת בגרות מלאה, עם ממוצע ציונים גבוה ככל הניתן.
כשמבינים זה שווה את הכל
בסופו של דבר, התהליך הזה של ההתעוררות מגבש תפיסת עולם מאוד פרודוקטיבית אצל רבים מבין אלה שביקשו להעביר את תקופת התיכון באווירה רחוקה ככל הניתן מלימודים. מצד אחד, יהיו את אלה שיאמרו כי היה שווה, ומצד שני, יאמרו האחרים שחבל שהם רק עכשיו הבינו שבלי תעודת בגרות הם לא יוכלו להתקדם בחיים. בין אם כך ובין אם כך, אף פעם לא מאוחר להשלים בגרויות, ואף פעם לא מאוחר לקחת את האחריות על העתיד האישי וללמוד בשביל לפתוח עוד מספר דלתות שהיו סגורות עד כה.