מחירי ההשכלה הגבוהה ותנאי הקבלה הנוקשים גורמים לישראלים רבים לחפש תוכניות לימודים בארצות אחרות. בעיקר בתחומי ההיי טק, רפואה ומקצועות יוקרתיים נוספים קיים מספר קטן של מקומות ולכן לימודים בחו"ל הם פתרון יעיל, ולעתים אף זול יותר.
שלב ראשון: בחירת תחום הלימודים
מי שעדיין לא החליט מה הוא רוצה להיות כשיהיה גדול, זה בדיוק הזמן לעשות זאת. ההחלטה הזאת חשובה הן במישור האישי והן במישור המעשי, כלומר צריך לבחור בתחום שמעניין אתכם אבל בו בזמן תואם את כישורי הלמידה שלכם.
שלב שני: הגשת מועמדות
לפני שמגישים מועמדות למוסד לימודים כלשהו, בארץ או בחו"ל, צריך לבדוק מהם תנאי הקבלה אליו. במידת הצורך יש להשלים ולשפר בגרויות ואפילו להשתתף במכינה קדם אקדמאית בהתאם לתחום הלימודים שנבחר. לאחר שהושגו הציונים הנדרשים צריך לשלוח למוסד או המוסדות שמעניינים אתכם את תעודת הבגרות (מתורגמת כמובן), למלא טופס מועמדות ללימודים (בדרך כלל ניתן לעשות באינטרנט) ולהמתין להוראות נוספות.
שלב שלישי: מבחני כניסה
בניגוד לנהוג בישראל, אוניברסיטאות רבות בחו"ל, בעיקר באירופה, מסננות מועמדים באמצעות מבחני כניסה ולא לפי ציון הפסיכומטרי. במבחני הכניסה מופיעים נושאים רלוונטיים למקצוע, וכן בדיקת ידע בסיסי באנגלית, מתמטיקה ובמקצועות נוספים לפי הצורך. כמו כן צריך להשיג ציון עובר במבחני שליטה באנגלית אקדמאית וגם לעבור מבחן בשפה המקומית, במידה ומדינת היעד דוברת שפה שאינה אנגלית.
שלב רביעי: אישורים וביורוקרטיה
כאשר מקבלים את אישור הקבלה ללימודים צריך לקבל ויזת סטודנט למדינת היעד. חלק מהמדינות מאפשרות לסטודנטים זרים לעבוד במתכונת מצומצמת בלבד, אם בכלל, ולכן צריך להוכיח יכולת כלכלית לממן את הלימודים והשהייה, לאורך כל שנות הלימודים. מי שמחזיק באזרחות אירופאית יכול להימנע ממרבית הביורוקרטיה הכרוכה בלימודים באיחוד האירופאי, או לכל הפחות לצמצם אותה למינימום.
שלבים אלה הם השלבים הראשונים והחשובים ביותר עבור מי שרוצה ללמוד בחו"ל, אבל מה שמגיע לאחר כל שליחת הטפסים וקבלת האישורים הוא החלק המעניין יותר. לימודים בחו"ל הם חוויה בלתי נשכחת המעשירה את הסטודנטים לא רק בידע אקדמאי אלא גם בתרבויות ושפות שונות.