אז אחרי שחישבנו את ימי הביוץ או שזה בא לנו לגמרי בהפתעה, גילינו שנכנסנו להריון. כעת מתחילה הספירה של שבועות ההריון ובתחילתם כמות גדולה יחסית של בדיקות הריון. אחרי מסכת הבדיקות הראשונה נכנסים לחודשים של בדיקות שגרתיות מדי פעם, עם סדר יום רגוע יחסית שבו אנו מנסים להתכונן ללידה כמה שיותר טוב.
המפתח של הריון ולידה רגועים וקלים הוא צבירת ידע. ככל שנדע יותר על התהליכים העוברים על גופנו ועל השינויים שעוד צפויים להגיע כך נדע לקבל את ההחלטות הנכונות. יש סיבוכי הריון שאין לנו כל כך דרך למנוע אבל אם נקפיד לשמור על עצמינו, להקפיד על תזונה נכונה, להימנע מעישון ואלכוהול ולתרגל את מה שצפוי לנו בלידה נגדיל את הסיכויים ללידה מהירה ללא סיבוכים.
אפשר להגיד כי החל מהמחצית השנייה של ההריון אנו מתחילים להיות עסוקים בהכנה ללידה ובתכנון של הלידה ומה שיבוא אחריה. ראשית חשוב להתכונן ללידה באופן כללי ולתרגל את מה שאנו צפויים לחוות בלידה כמו נשימות, דחיפות, תנוחות ולהיות מודעים גם לדברים הלא צפויים שעלולים לקרות בלידה. דרך אחת להתכונן ללידה עצמה היא באמצעות דולה שתלווה את שני בני הזוג לפני הלידה וגם במהלך הלידה תדאג כי רצונותיהם של בני הזוג והאם היולדת ברורים.
דרך נוספת ופופולארית יותר היא קורס הכנה ללידה שמכין את בני הזוג גם ללידה עצמה וגם להתמודדות עם תינוק חדש, כך שמרבית הקורסים כוללים גם הדרכה וכן יעוץ הנקה מפי מדריכות הנקה או יועצת הנקה מוסמכת IBCLC. דבר נוסף שצריך לחשוב עליו הוא באיזו לידה אנו מעוניינים. כיום בתי חולים גדולים ורבים מודעים לכך כי זוגות לווא דווקא רוצים לידה סטנדרטית ומכירים בחשיבות של אפשרויות לידה מגוונות. באופן בסיסי המשמעות היא שלאישה יש את החופש להתנועע יותר בחופשיות במהלך הלידה ולבחור תנוחות שונות.
יותר מכך כיום ישנה גם יותר מודעות ללידות אלטרנטיביות כמו לידה במים או לידה טבעית ומה שפעם היה אפשרי רק בבתים פרטיים היום מתאפשר גם במחלקות הלידה שבבתי החולים. לכן חודשי ההריון המתקדמים הם הזמן לשבת יחד עם בן הזוג שעומד ללוות את הלידה ולהכין תכנית לידה שבעצם תיידע את הצוות הרפואי מה הם רצונותיכם. תכנית הלידה יכולה לכלול הכול החל מבקשה לעמעום אורות, רצון להימנע מזריקת אפידורל או חומרי הרדמה אחרים ככל הניתן ועוד.
חשוב גם לתכנן את הרגעים שלאחר הלידה ובין היתר לחשוב על שמירת דם טבורי. זהו הדם שנמצא בחבל הטבור והשלייה לאחר הלידה וניתן לשמור אותו בבנק פרטי או לתרום אותו לבנק ציבורי כך שיוכל לשמש לצרכי השתלה בעתיד. במידה ומעוניינים בשמירת דם טבורי בבנק פרטי חשוב לבחור את החברה שתבצע את האיסוף והשימור לפני הלידה ולערוך את הסידורים הנדרשים.
לאחר שערכנו את כל הסידורים ותכננו את הכול עד הפרט האחרון, חשוב עדיין להבין כי גם בלידה יכולים להיות דברים לא צפויים. לידה יכולה להיות מהירה מאוד אבל גם ארוכה מאוד. מומלץ להיכנס ללידה בגישה שבה אנו מקווים כי תכנית הלידה תבוצע כפי שתכננו אך להישאר עם ראש פתוח לשינויים. גם אם נורא רצינו לעבור לידה טבעית ללא משככי כאבים, לפעמים זריקת אפידורל יכולה לסייע לנו לעבור את הלידה ובכך לעזור לתינוק לצאת ללא מצוקה. חשוב לזכור כי הצוות הרפואי יחד עם בני הזוג רוצים את אותו הדבר והעיקר שהלידה תסתיים בשלום.