|
|
|
|
|
יינות ישראלים בפריז
|
|
|
על פי נתוני מכון היצוא, בשנת 2009 הסתכם היקף יצוא היינות הישראלים לחו"ל בכ-17 מיליון דולר, ירידה של כ-23% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. יצוא היין לצרפת הסתכם בשנת 2009 בכ- 2.6 מיליון דולר, ירידה של כ- 19.4% לעומת השנה שעברה.
כיום פועלים בארץ כ-30 יקבים מסחריים המייצאים למגוון יעדים. היצוא כיום בעיקר לארה"ב (החוף המזרחי), אירופה (צרפת, הולנד, בריטניה, בלגיה, גרמניה, פולין, איטליה, דנמרק), קנדה, אוסטרליה ויפן. רוב היקבים מכוונים לשוק הכשר, ורק יקבים מעטים הצליחו לחדור אל שוק המסעדות וחנויות היין תחת יינות מזרח תיכון ולא יינות כשרים אשר מקוטלגים כיינות מבושלים וגרועים בדרך כלל. עדיין ציבור שותי היין באירופה לא עושה הבחנה בין יין כשר מבושל ליין כשר טוב שיכול להתמודד ביין בורדו טוב או שבלי טוב כדוגמת נציגינו המכובד יקב קסטל שאת יינותיו אפשר למצוא בפריז במסעדות ובחנויות יין מובחרות.
לדעתי, הבעיה היום בהתמודדות יינות ישראליים טובים מול יינות צרפתיים בחנויות ובמסעדות קשורה למחיר שלהם לעומת היינות המקומיים. למשל, גראנד קסטל 2006 נמכר בחנות ב-65 יורו והשרדונה שלו נמכר ב-38 יורו - יהיה ליין קשה מאוד להימכר לשוק הלא יהודי מול כל יין צרפתי באותה רמה.
בציר ישראלי בניחוח בינלאומי
מזג האוויר בפריז היה קר ביום שני קצת לפני הצהריים של סוף ינואר 2010. במכון היין העולמי בפריז הצטופפו באווירה חמימה וחגיגית קניינים, מפיצים, יבואנים, טועמי יין ומבקרי יין מקצועיים.
בתוך שני חדרים הוקמו דוכני היין הישראליים, ונציגי היקבים הטעימו את יינותיהם לקהל הרב שהגיע להכיר ולבחון את היין הישראלי החצוף שמנסה לפלס לו דרך בתעשיית מיליוני בקבוקי היין הצרפתי. בין האורחים הרבים יכולנו לראות את מזכ"ל ארגון היין העולמי קלאודין אביטבול Claudine Abitbul מהעיתון לה פיגארו,קרין ולנטין מהמגזין and Vinse de FranceCuisine שהוא אחד מארבעת המגזינים המובילים בצרפת בתחום המזון והיין, דיויד קובולד, אושיית יין, בעל אתר יין וכותב בלוגים בתחום, ז'אן רוג'ר דודה ממגזין היין המוביל Wine Press Accociation. סידני קנפו Sydney Knafou מחברת קסמיקס Casimexאחת מיבואני וקנייני היין הגדולים בצרפת, ז'ק פדידה Jacques Fedida מרשת היין המובילה בפריז Domqines et Vignobles du Monde, ג'ין פיליפ תמי Jeean Philippe Temine קניין מוביל מ-Myroomservice.com המפיצה לבתי מלון ולמסעדות ברחבי פריז.
מטריית החסות של מכון היצוא הישראלי
תפקיד מכון היצוא הוא לקדם את היין הישראלי בעולם, לנסות לתפור במות מכובדות ותערוכות נחשבות אשר יעניק קרש קפיצה לאותם יקבים קטנים וגדולים המעוניינים להגיע לשווקים הללו. אין זה מתפקידו של מכון היצוא למכור יין ישראלי, אין זה מתפקידו לנהל משא ומתן בשם היקבים מול הקונים הפוטנציאלים. המטריה הפרסומית והשיווקית שניתנת ליקבים היא להביא לתודעה הציבורית כי יש יין ישראלי ראוי וטוב והוא שווה בדיקה. מיכל נאמן, מנהלת ענף היין במכון היצוא, האמונה על ארגון התערוכות מטעם מכון היצוא, דאגה שוב ושוב להבהיר לי כי תפקידו של מכון היצוא מסתכם בלהביא את הסוס המשובח אל נקודת הזינוק. מרגע שנפתחים השערים הסוס ורוכבו אחראים. תפקיד בעלי היקבים ומערכת השיווק שלהם הוא להמשיך ולעשות את העבודה הקשה והסיזיפית ולהמשיך את הקשר השיווקי לעשותfollow up ושוב ושוב להזכיר לקניין ולעיתונאי כי טעמת את היין שלנו ואהבתם אותו והגיע הזמן לרכוש ממנו.
להגיע לתערוכה בפריז או בכל מקום אחר זה מכובד וראוי, אבל הרי המטרה היא למכור יין. כאן לדעתי ההסבר של מכון היצוא לבעלי היקבים לוקה בחסר. משיחות עם בעלי יקבים בתערוכה לא בדיוק היה ברור להם מה לעשות אחרי שהתערוכה מסתיימת, למי פונים? עם מי מדברים? מכון היצוא חייב לתדרך ולהסביר את בעלי היקבים איך כדאי להמשיך לפעול.
אפילו טיפ בסגנון "כדאי לכתוב מייל לקניין בצרפתית ולהודות לו על כך שהגיע לתערוכה ולא באנגלית". זה כבר יכול לעשות 50% מהעבודה, כי אין סיכוי שצרפתי גאה יענה על מייל באנגלית. מכון היצוא דאג להוציא חוברת מהודרת בצרפתית על היינות שנטעמו בתערוכה. היה ראוי אולי לומר לבעלי היקבים להדפיס כרטיסי ביקור או ברושורים בצרפתית לטובת האירוע הספציפי. כמי שחי בצרפת כמה שנים אני יודע שצרפתים הם עם גאה, ואם רוצים לעשות איתם עסקים צריך לדבר אך ורק בשפתם.
דבר נוסף שהיה מועיל לבעלי היקבים בתערוכה - לארגן כמה דיילות דוברי צרפתית ואנגלית על מנת שהם יציגו בפני בעלי היקבים את האושיות והאורחים שהגיעו לתערוכה. רוב בעלי היקבים לא ידעו לזהות את מבקרי היין והעיתונאים שהגיעו, וכל מה שבעל היקב עשה זה למזוג יין ולחייך...
שאפו למיכל נאמן
לקראת השעה אחת נכנס שר החקלאות הישראלי מר שלום שמחון. עצם העובדה שמגיע שר מישראל לתערוכת יין ישראלית בצרפת מראה על רצינות העניין ועל כך שמשרד החקלאות ומכון היצוא שמחשיב את ענף היין לענף שמקדם את ישראל היפה בעולם. אין לי ספק כי כבוד השר מודע לכוח בקבוק היין שיכול לעלות על שולחנות הצרפתים, האנגלים והאמריקאים, אין כמו אותו שגריר יין ישראלי משובח ואיכותי לקדם את שם ישראל באופן חיובי בעולם.
שר החקלאות שמחון תורם הרבה מזמנו וממרצו לקדם את תעשיית היין הישראלית בארץ ובעולם, הוא נצפה בסיורי יקבים בארץ בכל הזדמנות ומשבח את הענף החקלאי של תוצרת הגפן .
השר שמחון יחד עם דניאל שק, שגריר ישראל בצרפת ומר קסטלוצ'י, מזכ"ל ארגון היין העולמי השיקו כוסות לחיי היין הישראלי ולחיי היקבים שהציגו והטעימו את יינותיהם: רמת הגולן, תשבי, ברקן, אבידן, אדיר, בנימינה, הרי גליל, חברון ונוח, טפרברג, יתיר, כרמל, מרגלית, סגל, סוסון ים, עמק האלה, פלם, קסטל, רקאנטי, ויקב רימון.
יאיר היידו הרצה בצרפתית רהוטה על יינות ישראל וטרואר ישראלי וזכה להערכה רבה מהעיתונאים הרבים שהגיעו להרצאתו.
התערוכה הייתה מאורגנת ומכובדת, עם כוסות יין ראויות וקייטרינג כשר מאוד איכותי. נציגי מכון היצוא והקונסוליה הישראלית במקום עמלו רבות להצלחת האירוע והבאת האורחים המכובדים, ומי כמוני יודע שאין זה קל להוציא שפים, סומליירים ועיתונאים לאירועי צהריים.
היין הישראלי אמר את דברו בפריז כל שנותר עכשיו זה לחכות לבעלי היקבים שימשיכו את העבודה ויצליחו גם למכור יין בצרפת.
בחלק ב' התנהלות מכון היצוא עם זרקור ממוקד למחלקת חטיבת התקשורות והדוברות של המשרד שניהלו את "מבצע פריז".
פורסם באתר היין הישראלי http://www.israelwines.co.il/ArticleItem.aspx?id=1994
|
|
תגיות המאמר: יין ישראלי, פריז, אתר היין הישראלי, אלון גונן, יקב רימון, יקב כרמל, שף אלון גונן, שר החקלאות, יקב קסטל, השר שמחון, יקב אבידן, יאיר היידו
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אודות כותב המאמר:
אלון גונן-שף
פורטל היין הישראלי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מאמרים נוספים מאת אלון גונן
יינן ויקטור שונפלד. קברנה סוביניון עם תוספת של 6% מרלו. 15% אלכוהול. 18 חודשי חבית.
היקב סיפר על היין בהשקתו בשנת 2009, כי "היין יישמר במצב מצוין 15 עד 20 שנה", תמחר אותו אז ב- 330 שקלים, וכמובן העניק המלצה להגישו עם מנה ראויה: "שילוב מרתק יהיה כתף טלה מושרה במרינדה, ממולא בפטריות בר ועשוי בצליה איטית על גחלי עץ" (כזה קשקוש לא שמעתי מזמן, והגיע הזמן שילדות ממשרדי יחסי ציבור יפסיקו להתאים יין לאוכל).
|
חודש ספטמבר הוא חודש ההשקות, רגע לפני החגים יוצאים הייננים ומגישים את היינות החדשים והנגישים ללקוחות. היה מענג לראות את עשרות האנשים גודשים את יקבי ססלוב ואבידן שאירחו יקבי בוטיק קטנים לטעימה וכמובן את הארוע בשריגים ובצ'ילאג. אושר גדול התעשיה הזו מעניקה לנו.
ביקורות יין מאת: שף אלון גונן
|
חודש ספטמבר הוא חודש ההשקות, רגע לפני החגים יוצאים הייננים ומגישים את היינות החדשים והנגישים ללקוחות. היה מענג לראות את עשרות האנשים גודשים את יקבי ססלוב ואבידן שאירחו יקבי בוטיק קטנים לטעימה וכמובן את הארוע בשריגים ובצ'ילאג. אושר גדול התעשיה הזו מעניקה לנו.
ביקורות יין מאת: שף אלון גונן
|
יקב שטרן התארח השבוע בבר יין 107 ומזג טעימות לסועדים שהתקבצו לשם כך.
יקב שטרן שוכן לו בקיבוץ תובל בגליל המערבי, היקב הוקם ב 2004 על ידי ג'וני שטרן ורן בגם שני חובבי יין שהחליטו להגשים חלום ולייצר יין. ג'וני שטרן מעיד על עצמו שהוא אוטודידקט בנושא יין והניסיון הוא המורה הטוב ביותר שלו.
|
טפרברג 1870-סדרת יינות מתוקים
יינות בעלי שמות כלי נגינה מקראיים. נבל, כינור, חליל. אז כל שנותר הוא לצאת בתופים ובמחולות ולשקוע בסימפוניה לבית משפחת טפרברג 1870 מאת שיקי ראוכברגר ואוליבייה פרתי.
מאת שף אלון גונן.
|
יקב עמק האלה
השקת יינות מסדרת: vineyards choice
השקה מוזרה בהחלט
שף אלון גונן
רבות נכתב על השינויים הפרסונליים שנעשו ביקב עמק הלה אבל לא בזה עסקינן אנוכי.
לין גולד היא הייננית החדשה ביקב ומוטלת עליה משימה ואחריות לא פשוטה בכלל. אני לא חושב שהיא צריכה להיכנס לנעליו של קודמה כפי שמצפים ממנה , אני גם לא חושב שהיא צריכה להיות זו שצריכה הייתה להציג את היינות שעדיין לא היא עשתה וחתומה עליהם. הם לא שלה לטוב ולרע. לא ברור לי למה בהשקה לקחה לין גולד את המושכות והציגה את היינות שהושקו, לי היינות לא היו ברורים ולעניות דעתי גם לה לא היה מושג ביינות שהיא נאלצה להגיש לנו לטעימה ולסנגר עליהם.
|
טעימות קריניאן
מאת שף אלון גונן
המון גפנים של קריניאן פזורים בכל שטחה של ישראל , לאחרונה חזרו שוב להעריך את הזן החזק הזה והוא מקבל אט אט מקום נכבד כיין זני ביקבים המסחריים וביקבי הבוטיק. אפשר להפיק מדונם אחד של קריניאן בסביבות 4 טון לדונם ואז מקבלים מיץ ירוד ואפשר כמובן לשמור על משטר דילול קפדני ולהפיק מהענב מיץ בעל איכויות טובות. ענב הקריניאן גם יודע לספוג את טעמי חבית העץ וזה דבר נוסף שחייבים לקחת בחשבון אם לא רוצים מיץ אלון. נכון שהקריניאן הוא זן שהגיע מצרפת ומספרד אולם הוא נחשב לכל כך ישראלי והגיע הזמן שבאמת הוא ימצא את מקומו האיכותי בין היינות המסורתיים כמו הקברנה והמרלו.
|
מאמרים נוספים בנושא יין ואלכוהול
אם עד כה ראיתם רק את אותם מיכלי נירוסטה רק במבשלות גדולות ומוכרות של בירות בארץ הקטנה שלנו, הרי שכיום מבשלות בוטיק בולטות לא פחות ופזורות בכל מיני מקומות בארץ.
|
יקב בוטיק הוא יקב אשר מייצר לרוב כמות קטנה של יין (כמות שאינה מסחרית באופן כזה שאפשר למכור את היין בסופרים הגדולים) ואשר שם דגש על הטעמים של היינות אותם הוא מוציא, כך שאלו יהיו משובחים במיוחד.
|
אנשים רבים שחושבים שמשקאות חריפים מאוד משמינים, אך במידה ושותים נכון, בכמויות מדודות- אין בהכרח סיבה לבהלה. כולם מכירים את הביטוי "כרס בירה", אך דווקא בבירה בשונה משאר המשקאות החריפים- יש את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר.
|
קוקטייל העיתונאי הופיע לראשונה בספר 'The Savoy Cocktail Book' שיצא לראשונה ב1930 ונכתב ע"י הארי קראדוק, ברמן אמריקאי אשר היגר לאנגליה לאחר שחוק היובש נכנס לתוקף.
|
ד"ר אביטבול מסביר על "תהליך בניית בלנד או "ממסך" שכולל בד"כ מיזוג יינות מזנים שונים ומאותו בציר אך ניתן גם כן למזג יינות העשויים מאותו זן מאזורים שונים, בתנאים שונים ואף מבצירים שונים"
|
ד"ר אביטבול, בעל תואר ביננות, מעניק הדרכה חוויתית ביקבים הכוללת הכרות עם תהליך ייצור היינות מהענבים ועד הבקבוק, הסבר אודות תהליך טעימת ורכישת היין וכן התאמת יין ואוכל.
|
השקעתם ורכשתם יין איכותי, אך אינכם מתכננים לפתוח אותו באופן מיידי. לא פעם עולות השאלות כיצד למנוע התחמצנות של יין וכיצד לשמור על בקבוקי היין באופן האופטימאלי ביותר בתנאים הביתיים
|
|
|
|
|