מדינת ישראל היא מדינה קטנה מאוד, לפי מימדיה הגיאוגרפיים ומספר תושביה. שבעה מיליון תושבים בישראל ומוגשים כאן לבתי המשפט מעל מיליון תביעות בשנה. כמות התביעות המובאות על שולחנו של שופט בישראל היא פי שישה מהמדינה שאחריה. נתונים אלה ואחרים הוצגו בכנס שנערך לאחרונה במלון דן קיסריה - יישוב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות - גישור פישור ובוררות. אנו חיים במדינה בה כל ויתור נתפס כחולשה. קיימת גישה , על פיה חילוקי דיעות הם דבר טבוע.
למעשה אנו מבחינים בשלושה סוגי שיח: שיח של כוח, שיח של זכויות ושיח של זהות ושל צרכים.
שיח של כוח - חילוקי דיעות - איזה כלל משפטי יש להכיל עליהם.
שיח של זכויות - זוהי שיטת המשפט שלנו - אנו נותנים למישהו שלישי להכריע.
שיח של זהות ושל צרכים.
המעביד מבקש להוריד את אי הוודאות אבל המשפט הוא אי הוודאות. יותר ויותר אנו מושקעים בקונפליקט. כל סכסוך גדול היה פעם מחלוקת קטנת מימדים. שיטת המשפט היא דוגמה לביטוי של כוח. החברה הישראלית בחרה במשך שנים רבות להשקיע במנגנונים שמאופיינים בלעומתייות ובשיח של כוח וזכויות.
איכות החיים של חברה נמדדת בדרך בה היא מיישבת סכסוכים. שיטת המשפט גורמת להעכרת היחסים.
על רקע זה צצים דרכים אלטרנטיביות לפיתרון סכסוכים. אם כל משפט מפורסם באינטרנט, גם פסק הדין ואפילו הוגשה תביעה ובמשך שנים אין פסק דין, הפרסום באינטרנט הוא פרסום.
לעומת זאת, הבוררות היא מעין שפיטה פרטית. הרי היום בעידן האינטרנט ברור לכל שזה לא טוב ללכת לבית המשפט. לא רק שהסודות נחשפים אלא עצם העובדה שמנהלים הליכים... ואז אומרים - נלך לבוררות, לכאורה הכל סודי בבוררות, אבל מה קורה כאשר הצדדים מבקשים מבית המשפט לתת תוקף של פסק דין לפסק הבוררות. ברגע שבית המשפט מתערב, הבוררות כבר לא סודית כמו שחשבנו.
בדרך כלל אנו הולכים לבורר שאנו סומכים עליו, הבורר מוציא החלטה - מציע פיתרון לחילוקי הדיעות של הצדדים. זו לא הערכה של התיק אלא הבורר נותן לצדדים עוגן חדש לניהול משא ומתן.
קיימים הליכים כגון גישור ופישור. השיח של הפישור דומה יותר לשיח של זכויות ואילו השיח של הגישור דומה יותר לשיח של צרכים. קיימים הבדלים ברורים ומאוד משמעותיים בין הליך פישור לבין הליך גישור. בפישור אנו מסתכלים אחורה לעבר - היה הסכם כן / לא , מה הופר, מה הנזק. לעומת זאת בגישור אנו מסתכלים קדימה. מה הצרכים שלנו עכשיו ובעתיד. בפישור הנערך בדרך כלל על ידי שופטים בדימוס, עורכי דין ורואי חשבון שהוסמכו לכך ובעלי ניסיון עיסקי, אנו נוהגים להציע לצדדים את סכום הפשרה. לעומת זאת בהליך של גישור אפשר למצוא הברה פיתרונות יצירתיים. המומחיות של המגשר היא ביכולתו לנתב את מהלך הגישור כך שהצדדים ידברו אחרת ויכירו את הצרכים של הצד השני.