אם תלכו ברחוב ותעצרו את האדם הממוצע ותשאלו אותו "איפה יושב יועץ השקעות?" תשובתו המיידית תהיה - "בבנק".
תשובה נוספת שיכולה להיות היא שיועץ השקעות יושב בבית השקעות. זה כמובן לא נכון מאחר ובית השקעות המנהל מוצרים פיננסים כגון קרנות נאמנות לא יכול להעסיק יועצי השקעות אלא רק מנהלי השקעות או משווקי השקעות.
הבנקים, מנגד, מעסיקים יועצי השקעות על אף שהם משווקים ללקוחות הבנק גם מוצרי בית כגון מוצרים מובנים ולכן, לדעתי, גם הם נגועים.
בתחום הפיננסי בישראל יש 3 סוגי רישיונות לעיסוק בהשקעות עבור אחרים: מנהל תיקים, יועץ השקעות ומשווק השקעות.
אעמוד בקצרה על ההבדלים בינהם:
1. מנהל השקעות יכול לעבוד אך ורק בחברת השקעות ויכול לעסוק ברישיונות האחרים שמתחת לו (יועץ השקעות ומשווק השקעות).
2. יועץ השקעות יכול לעבוד בבנק או בגוף השקעות אחר שאין לו מוצרי בית. יועץ השקעות יכול לעסוק בשיווק השקעות אך לא בניהול תיקים - הרישיון שמעל.
3. משווק השקעות - הרישיון "הקטן". משווק השקעות ישווק ללקוחותיו מוצרים פיננסים תוך כך שהלקוחות יודעים כי למשווק ההשקעות יש זיקה לנכסים אותם הוא משווק והוא אף מקבל מבעלי הנכסים הפיננסים השונים עמלה על כל לקוח שהוא מביא.
יועץ השקעות פרטי, אובייקטיבי ובלתי תלוי:
כפי שפתחתי, מרבית האנשים כלל אינם מכירים את האפשרות של יועץ השקעות פרטי. בניגוד ליועצים שעובדים בבנק (אין יועצים בחברות ההשקעות השונות).
בעוד היועץ בבנק לעולם לא ייעץ ללקוח שלו לעבור לבנק מתחרה או לחלופין לקנות מוצר פיננסי של בנק מתחרה, בעוד היועץ בבנק מטפל במאות לקוחות, בעוד חלק מהיועצים מקבלים את עבודתם כסוג של בונוס מהבנק, בעוד הבנק מקבל עמלה (דמי הפצה) על חלק מהמוצרים המיועצים על ידי יועציו, בעוד היועץ בבנק כפוף וכבול לעמידה בייעדי המחלקה ובעוד היועץ בבנק כפוף למדיניות ההשקעות של הממונים עליו - היועץ הפרטי הינו אובייקטיבי ובלתי תלוי - ל ח ל ו ט י ן.
האובייקטיביות והאי תלות הם בעצם הערך המוסף של היועץ הפרטי. טיפול במספר מצומצם של לקוחות נבחרים, פטור מושלם מייעוץ על מוצרים מסויימים ומתן דין וחשבון אך ורק ללקוחותיו.
אתבל ב - 2 דוגמאות:
1. יועץ בבנק לא ייעץ ללקוח לעבור לפיקדון בבנק מתחרה. "לך לבנק ממול ותקבל פי-2 ריבית על הכסף שלך" או "לך לבנק ממול - הם הוציאו מוצר מובנה מדהים".
2. היועץ בבנק מקבל הנחיות לאיזה מוצרים מתאים יותר לייעץ ללקוח ואינו עושה את האנליזה לבדו
אז יעוץ פרטי בעצם מכסה על כל הכשלים המובנים הנמצאים אצל בעלי הרישיון האחרים. תחת הנחה שכל בעלי הרישיון טובים ונחמדים - אף אחד מהם אינו אובייקטיבי ובלתי תלוי.
דוגמאות לעדיפות היועץ הפרטי האובייקטיבי והבלתי תלוי:
1. יועץ פרטי יכול לייעץ ללקוח להעביר את כספו לבנק אחר שיהיה טוב עבורו בנוגע לריבית על הפקדונות ועל העמלות השונות.
2. היועץ הפרטי מטפל במספר מוגבל של לקוחות נבחרים.
3. היועץ הפרטי מקבל שכר אך ורק מהלקוח שלו ודין החשבון מופנה רק ללקוח ואינו מקבל עמלות מאף גוף השקעה.
4. היועץ הפרטי אינו כפוף לאף מדיניות השקעה של אף גוף השקעות והוא נטול אינטרסים פרט לזה של הלקוח.
5. יועץ פרטי יכול לייעץ ללקוחותיו על שלל המוצרים הקיימים בשווקים הפיננסים ללא תלות ובאובייקטיביות מלאה.
6. הזמינות של יועץ ההשקעות הפרטי תהיה גבוה לאין שיעור אל מול היועץ בבנק.
7. ליועץ ההשקעות אין גישה לכספו של הלקוח והוא אינו יכול למעול בכספי לקוחותיו (בשונה מבתי השקעות ובנקים - שם יש לא מעט מקרים של מעילה בכספי לקוחות)
8. קשר אישי וישיר עם יועץ ההשקעות האישי שלך
אז אם יש לך תיק השקעות המיועץ ע"י היועץ של הבנק - תחשוב שוב. אולי היועץ נחמד ונפלא אך הוא אינו אובייקטיבי ובלתי תלוי.
אם יש לך תיק השקעות המנוהל בבית השקעות - תחשוב שוב. אין לך שום אינטראקציה עם מנהל ההשקעות שלך והמוצרים הפיננסים בתיק ההשקעות שלך הם אך ורק של אותו בית השקעות (לא הטובים ביותר או המתאימים ביותר או הזולים ביותר).
תעשה חשבון שוב - תגלה עולם חדש
בהצלחה