במהלך השנים למדתי שיש לא מעט שיטות השקעה. כל משקיע יש לו את השיטות שלו, את הטריגרים שלו, את המדדים והמודדים שלו, וכל עוד זה מביא תוצאות – לא צריך להתווכח האם השיטה טובה או לא.
מאחר ובאתי מעולם החשבונאות ובתחילת דרכי אף למדתי ראיית חשבון – היה לי נוח מאוד לפעול בתחילת דרכי בקריאת דוחות וניתוח חברות ולחשוב שזאת השיטה היחידה והמובילה. עם הזמן גיליתי שגם פה יש לא מעט ניואנסים ניתוחיים ומאוד יתכן שהשיטה שאני פועל בה פחות טובה משיטת ניתוח דוחות אחרת. וזה היה נכון. כאשר רואה חשבון מנתח דוחות של חברה או כאשר אנליסט מנתח דוחות של חברה או כאשר משקיע מנתח דוחות של חברה – יותר מסביר שכולם יגיעו למסקנות שונות. עם השנים פעלתי לא מעט באמצעות שיטת הניתוח הטכני ובשלב מסוים הבנתי שהתוצאות שאני מקבל הן פחותות משמעותית מהציפיות.
דבר הוביל לדבר והשנים לימדוני ששילוב של גורמים רבים, שילוב בבחירת שיטות השקעה, לצד נסיון רב, יכולים להועיל לתיק ההשקעות. לצד זה אני קורא להפעיל את מנגנון הצניעות. השווקים הפיננסים חזקים ולא כדאי לקרוא עליהם תיגר. השווקים הפיננסים חכמים ולא כדאי לחשוב שאנו חכמים מהם. כך אני פועל היום.
שלשום פורסמה כותרת מרעישה על גדול משקיע דורנו (לדעתי) – וורן באפט.
באפט עורך כנס משקיעים כל שנה בו הוא פורס את תוצאות החברה שבראשה הוא עומד – ברקשייר האתווי – וגם מדבר לא מעט על השקעות. שזה הרבה פעמים החלק המעניין בכנס.
לאורך השנים הוא הצליח פעם אחר פעם להראות ולהיות למשקיעי העולם כמו אש לפני המחנה. באדם הזה מתקיימים כל התנאים על מנת להיות משקיע מוצלח. גם צניעותו.
במהלך הכנס באפט הודה בטעות. הוא הודה כי לא העריך נכונה את מניותיהן של חברות מסוימות ולאורך השנים החברות הצליחו מעל ומעבר לציפיותיו.
לדוגמא, באפט פיספס את תחום המסחר המקוון ולכן לא השקיע במניות חברת אמזון. בהחלט טעות.
עם זאת, חייבים לזכור שתמיד טוב להודות בטעות על שלא זיהית השקעה בזמן ופיספסת תשואה מאשר להודות בטעות שעלתה לך באחוזים ניכרים של הפסד.
אצל וורן באפט ידוע ששיטתו, הכתובה יפה מאוד בספר 'המשקיע הנבון' (יש גם גרסה בעברית), גרמה לו יותר נחת והודאה בטעויות של פיספוס תשואה מאשר הודאה בטעויות של הפסדים ניכרים.
הצניעות בשוק ההון היא בעלת ערך רב ולכן כשלומדים השקעות מהגדולים ביותר כדאי ללמוד גם מצניעותם.