אז מתי בעצם השווקים הפיננסים שינו כיוון? מזה תקופה ארוכה שהתקשורת הכלכלית מפמפמת לנו שהשווקים רושמים שיאים חדשים מדי יום. מדי שבוע. מספרים לנו שהשווקים עולים כבר תקופה ארוכה. זה נכון. אך האם זה השיקול מתי להיכנס או לצאת מפוזיציה?! לטעמי לא.
מאוד לא קל, עד בלתי אפשרי, לזהות מתי השוק הולך להתהפך עלינו. מתי השוק יחל לצנוח. הדבר היחידי שעומד לרשותנו הוא פרספקטיבת הזמן והנתונים הפזורים לאורכו.
במרבית הפעמים בהם השווקים החלו לרדת בצורה חדה היו סימנים מקדימים. אמנם קשה לזהותם אך במבט לאחור זה קלי קלות (ולא מעניין) ובזמן אמת היה צריך מאמץ עילאי בכדי לסמן אירועים אלה כ"משני משחק" (A game changer).
לא רוצה לכתוב פה שזה קל אך זה אפשרי.
לכל משבר יש את הסימנים שלו והרעיון הוא לנסות ולזהותם בזמן. לאו דווקא בזמן אמת אך בהחלט דרושה מסגרת זמן מוגדרת.
הניסיון לזהות את הסימנים כולל גם מחירים לא פשוטים מאחר וברוב המקרים זה ללכת נגד הזרם ובשוק ההון ללכת נגד הזרם אומר לא להרוויח כסף במקרה הטוב ולהפסיד כסף במקרה הרע. שני החלופות לא אהודות על המשקיעים.
אני באמת לא יודע האם ומתי יחול השינוי בשווקים אך ברור לי שהשינוי יגיע. ברוב המקרים, השווקים הפיננסים לא משתנים מיד. מדובר בתהליכים שלוקחים זמן (סביב חצי שנה) שבהם השוק מתבשל ומשליך ומאותת למשקיעים על אירועים פיננסים שרק בדיעבד מנותחים כיאות ומסבירים למה ואיך קרה שלא ראינו אותם ופעלנו לאורם.
הכלכלן נאסים ניקולס טאלב כתב על זה תיאוריה אותה פרסם בספר – תאוריית הברבור השחור. התאוריה בעצם מתמקדת באי האפשרות לזהות תהליכים ואירועים שיקרו מעת לעת ויהיו להם השפעה ותוצאה משמעותית על השווקים הפיננסים.
מנסיוני הדל של 25 שנות פעילות בשווקים הפיננסים אני כותב בזהירות שנכון להיום איני רואה סימנים שליליים פרט לאחד.
יש סימן אחד גדול ובוהק שמטריד אותי – כולם חושבים אותו הדבר. כל מנהלי ויועצי ההשקעות בעולם מרוצים מהמצב ורואים אותו כחיובי גם להמשך הדרך. כשכולם חושבים אותו הדבר זה מטריד. האם על סמך זה כדאי וראוי לפעול? לא! אך אולי זה האיתות הראשון שאחריו יבואו נוספים.
אם יש לכם איתותים נוספים שאתם רואים בשוק – אנא שתפו בתגובות לפוסט.