מי שעובד במשרה מסודרת ובאופן קבוע, סביר להניח שאינו מאוים מהמונח "פנסיה". עם זאת, אם אינכם עובדים באותו מקום במשך תקופה ארוכה, או אם אתם עצמאיים, הרי שייתכן שלשמע המונח "פנסיה" תסגרו את שני האוזניים ותעברו להתרכז בדבר אחר, ולו כי מלאכת העבודה מוטלת עליכם- כי אף אחד מלבדכם לא ידאג להכנסה ביום שבו תפרשו, וכיוון שדאגה עבור פנסיה אינה משימה שמגיעה לקיצה בתום שיחת טלפון אחת, אלא היא משימה יחסית מורכבת שדורשת בירורים ובחינת מסלולים מתחרים, הרי שמדובר בעוד פרוצדורה שהרבה יותר נוח להזניח- אם כי מדובר בטעות.
הטבות מס
עם זאת, אם גם אתם עצמאיים וגם אתם מתכוונים להתנהל בבגרות ובאחריות, נראה שעליכם לדעת מספר עובדות בטרם תיווספו אל מעגל האזרחים שיש להם פנסיה, כך שגם אתם תוכלו להגיע אל יום הפרישה ללא דאגות מיוחדות. ראשית נציין שהמדינה מבינה שככול שליותר אזרחיים תהיה פנסיה, כך מצב המדינה יהיה יותר חיובי, ולו על מנת למנוע מצב של עוני. על כן טוב לדעת שרשויות המס מעניקות הטבות, כך למשל עצמאי זכאי לקבל הטבות של עד 16% מסך ההכנסה, כאשר אם רוצים, גם ניתן לשלב ביטוח חיים, ואף ביטוח עבור אובדן כושר עבודה.
מצא את ההבדלים
כיצד עצמאי יכול לממש את ההטבות שמגיעות לו? ובכן ע"י קופת גמל, קרנות פנסיה ואפילו ע"י ביטוח מנהלים. כמו כן חשוב לדעת שעובד עצמאי מוזמן לנצל את הטבות המס (שמיועדות להפקדה בקופות הגמל) רק בשנה בה הוא דאג לבצע את ההפקדות. בנוסף יש לדעת שעצמאי אינו זכאי לפיצויי חיסכון (כפי ששכיר זכאי), אלא החיסכון כולל אך ורק את התגמולים, ולבסוף יש לדעת שניתן להפקיד בחיסכון הפנסיוני גם סכומים גבוהים מהמוזכר, אך אלו לא ייהנו מהטבות מס.
לגלות אחריות
עבור מי שאינו בקיא בתחום, מונחים כגון קרן פנסיה, או קופות גמל, עשויים להיות מאיימים ואף חסרי פשר. על כן כאשר מחליטים לטפל בעתיד, מומלץ לפנות אל מגוון ארגוני סיוע כגון ארגון "להב" (לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים בישראל), או לחלופין אל חברות ביטוח שבקיאות בתחום, ולו על מנת לקבל החלטה מושכלת, לשלם כמה שפחות מסים ולחסוך כמה שניתן עבור העתיד. לסיכום נציין שממש כפי ששכירים דואגים לעצמם למגוון תוכניות פנסיה (כולל קופת גמל), כך גם עצמאיים צרכים להיות אחראיים, וטוב לדעת שהאופציות משחקות לטובתכם.